Doar o observație

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Doar o observație jpeg

Se poate spune că urmăresc cu oarecare regularitate știrile sportive. Uneori urmăresc și competiții. Sportul, ca atare, însă nu mă pasionează. Nu am mai mers pe un stadion sau într-o sală de sport să văd un meci de mulți ani – un bun prieten m-a dus acum vreo patru ani la un meci de polo, iar pînă atunci nu mai văzusem o competiție sportivă pe viu de aproape trei decenii. Însă urmăresc presa sportivă. Așa, de la mare distanță, îi simpatizez pe unii sportivi (Simona Halep, Cristina Neagu, Ianis Hagi); mă bucur cînd citesc că înving și mă cam „oftic“ cînd citesc că pierd. La televizor mă uit uneori la meciuri de fotbal, dar numai în fazele finale ale Champions League. Aproape niciodată nu mă uit la fotbal românesc, nici chiar cînd joacă Naționala: e de-ajuns să citesc ziarele și îmi dau seama că fotbalul de la noi e mult mai interesant cînd e povestit și comentat decît cînd e jucat. Am o slăbiciune anume doar pentru baschetul profesionist american. Poate pentru că am jucat baschet cînd eram puști sau poate pentru că-mi place enorm America, sau poate pentru amîndouă. De vreo 20 de ani urmăresc regulat știrile și, cînd pot, secvențe din baschetul profesionist american. De cîte ori ajung în America, fac tot posibilul să merg într-o sală să văd un meci NBA. În rest, sportul sau, mai bine spus, sporturile nu mă interesează foarte tare. În schimb, sînt extrem de interesat de fenomenul uman sportiv, mai precis de acele exemplare ale speciei noastre care au un impuls competitiv neobișnuit. Mă fascinează performanța fizică în sine – oamenii care aleargă mai repede decît oricare alții, care sar mai sus decît oricare alții, care au darul unei coordonări ieșite din comun a ochiului cu creierul și mușchii, care au o foarte înaltă „inteligență cinetică“, cei care au o îndemînare anume cu totul extraordinară, care sînt fizic și mental mai puternici decît noi, ceilalți. Pe scurt, poate că sună ciudat, dar sportul nu mă pasionează, însă mă interesează mult sportivii. În fine, nu mă laud, nici nu-mi fac autocritica – fac aceste precizări doar ca să înțelegeți mai bine din ce postură scriu rîndurile care urmează. Și care nu sînt nici mai mult, nici mai puțin decît o observație.

De foarte mulți ani, am băgat de seamă că jurnalismul sportiv de la noi devine un fel de raport contabil servit anume pentru a stîrni pasiuni în sufletele consumatorilor. Voi vorbi imediat și despre ce fel de pasiuni, dar mai înainte să fiu mai clar cu privire la observația mea. Iau, de pildă, ultimele două evenimente sportive mai importante ale sfîrșitului săptămînii trecute: meciul de fotbal CFR Cluj – Sevilla și finala turneului de tenis feminin de la Dubai, cîștigată de Simona Halep. În ambele cazuri, jurnaliștii sportivi români au subliniat, cît de gros au putut, chestiuni financiare: cît valorează lotul celor două echipe, sume de transfer și salarii în cazul meciului de fotbal, cîți bani cîștigă Simona Halep dacă învinge și cîți bani a cîștigat deja ajungînd în finală. Aceste informații sînt repetate cît se poate de des, aproape monomaniac, devenind de departe informațiile-vedetă ale celor două evenimente. De altfel, recursul continuu, obsesiv la bani (cît costă unul, cît costă altul, cît cîștigă nu știu cine, cît a dat pe el clubul anul trecut și cu cît îl va vinde mai departe anul acesta etc.) a devenit mai prezent în jurnalismul sportiv românesc decît orice altă informație sportivă.

Știu și eu că sportul s-a hiperprofesionalizat și că a devenit o uriașă afacere. Știu și eu că sportivii buni costă mult pentru că aduc celor care îi dețin și mai mulți bani. În fine, știu și eu că există o legătură între performanță și investiția financiară. Dar modul obsesiv în care jurnaliștii români și, luîndu-se după ei, sportivii și antrenorii înșiși se referă la bani a ajuns, după opinia mea, să producă prejudicii serioase în primul rînd mentalității și educației pentru performanță. Căci performanța sportivă nu depinde doar de investiția financiară. Talentul, antrenamentul, mentalitatea, educația, simțul datoriei și, mai ales, spiritul competitiv nu se fac cu bani. Și dacă admiteți că un sportiv de calitate este suma tuturor acestora, vă rog să sesizați că banii se pierd în fundal cînd e vorba despre formarea unui campion. Sigur că e nevoie de baze sportive, de o logistică anume sau chiar de anumite condiții de viață și hrană, și toate astea se procură cu bani. Dar acestea sînt condiții, împrejurări, nu determinări. Cînd nu ai trup și suflet de performer, nu poți face performanță nici cu toți banii tuturor șeicilor din lume. Ce vreau să spun este că, privind fotbaliștii care valorează zeci de milioane și privindu-i pe ai noștri e mult mai util să vedem ce calități are cel bun și îi lipsesc celui mai slab decît să tot repetăm, oftînd, că ai lor sînt de milioane și ai noștri de doi bani, la propriu.

Banii sînt utilizați ca primă și majoră scuză pentru contraperformanțe. Sînt, de fapt, cea mai facilă scuză. Dar pe cît este de facilă și convingătoare în ochii unei populații sărace obișnuită să piardă, pe atît este de nereală. Lipsa calității fotbaliștilor noștri nu are de-a face cu banii. Vă imaginați că dacă am plăti jucătorilor noștri de fotbal salarii la nivelul celor de la Manchester City ar juca la fel ca jucătorii aceia? „Echipa noastră valorează un milion, adversarii valorează 200 de milioane, iată diferența“ – este cel mai întîlnit gen de comentariu ce se poate auzi cînd o echipă de fotbal de la noi întîlnește o alta mai de la vest. Ideea care se induce și care ne liniștește pe toți este că, în mod obiectiv, trebuie să fim mult mai slabi pentru că 200 de milioane este de 200 de ori mai mult decît un milion. Banii sînt, așadar, ceva obiectiv, fatal, ca destinul – n-ai ce le face!

M-am întrebat adesea de ce echipa noastră valorează un milion și nu 200 de milioane și ea. Nu cumva este o legătură directă între valoarea în bani și valoarea sportivă? Nu cumva banii vin în urma valorii sportive și nu invers, căci sugestia este că nu avem valoare sportivă pentru că nu valorăm 200 de milioane? Că dacă am avea 200 de milioane am avea echipe ca-n Spania sau Anglia. Nu-i deloc așa. Dacă am avea bugete de 200 de milioane am fi cam la fel ca acum, căci jucătorii români aceștia sînt, nu-s alții. Mai pe șleau: oare fotbaliștii noștri valorează atît de puțin pentru că nu sînt în mod obiectiv sportivi buni, competitivi sau nu sînt buni pentru că valorează puțin pe piața transferurilor? Răspunsul este, cred eu, evident: valoarea sportivă atrage banii și nu invers.

Trecînd de la fotbal la sportivi români de top, am remarcat voluptatea cu care presa numără banii cîștigați de Simona Halep din profesiunea ei de jucătoare de tenis. Aici, jurnalistul român face treabă de tabloid. Scoaterea în titlu gros a cîștigurilor financiare ale Simonei Halep n-are nimic de-a face cu sportul, ci cu un tip de curiozitate publică ce se satisface, în general, citind alt gen de presă. Cît cîștigă Halep la un turneu, cît a cîștigat într-un an, cît a cîștigat în toată cariera, eventual și ce face cu banii cîștigați sînt informații absolut inutile chiar și din perspectiva interesului public, dacă mai sîntem atît de naivi să credem că jurnalistul român slujește interesul public și pune la îndemîna cetățeanului informația relevantă pentru apărarea acestuia.

Și mai notez ceva: obsesia noastră pentru salarii și prețuri de transfer, pentru „cît costă o echipă“, „cît costă o bancă de rezerve“ sau pentru cît costă un club de fotbal ori un stadion, adică această pasiune de ochi sticlind pentru sume mari este, vai, o consecință a pauperității, un efect psihologic păcătos al lipsei. Comentariile sportive occidentale menționează doar uneori și în treacăt sume de bani și discută amplu despre talent, tactică, stiluri, puncte tari și puncte slabe în exprimarea sportivă.

E doar o observație.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Make Europe Great Again
O reacție a existat la Beijing, care a impus tarife retaliatorii unor produse americane.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Să ne facem ruși!
Dacă nu credeţi, căutaţi, pe YouTube, filmuleţul în care Vladimir Putin cîntă, la un concert de binefacere, melodia „Blueberry Hills“.
Frica lui Putin jpeg
Teatrul şi politica
Cît despre sintagma „scena politică”, aceasta a devenit atît de banală şi de tocită de utilizarea continuă, încît nici nu o mai luăm în seamă.
AFumurescu prel jpg
Modelul vulturului-furnică
N-aveți încă pe ceas aplicația cu Eminescu?
m simina jpg
Darul din istorie
Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.
Iconofobie jpeg
O îndeletnicire plină de surprize
De ce oferă jocul „plăcere”, suplinind, s-ar zice, în plan imaginar, o realitate mai curînd frustrantă?
„Cu bule“ jpeg
Piua
Un cuvînt care denumește, în sensul său concret, un recipient greu, folosit pentru zdrobire, ajunge astfel să exprime eliberarea din constrîngerile jocului.
HCorches prel jpg
Primiți cu educația preșcolară?
Durerea pe care însă o resimte sistemul este că familia percepe grădinița în cu totul alți termeni.
radu naum PNG
Iar pleacă nemții acasă?
Există, legat de nemţi, cîteva idei fixe rezistente la orice bacterii ale raţiunii şi evidenţei. Una e că fac cele mai bune şi mai fiabile maşini.
p 7 Taipei, Taiwan WC jpg
Război pentru Taiwan?
SUA ar trebui să descurajeze în continuare independența formală a Taiwanului
Comunismul se aplică din nou jpeg
Frustrări individuale și naționale
Necazul e că nu întotdeauna frustratul aflat în drum spre vîrful puterii e recunoscut de populație.
640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.