Doar educația...

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Cînd am văzut recentul studiu INSCOP – din care presa a reținut, bineînțeles, ce e în același timp mai anecdotic și mai irelevant, anume că jumătate din popor crede că se trăiește mai greu în România de azi decît în România de dinainte de 1990 –, mi-am dat încă o dată seama că această misterioasă alcătuire din 20 de milioane de români în mijlocul căreia trăiesc poate avea opinii statistic majoritare de o profunzime și de o justețe uimitoare. În general, nu contenesc să mă mir de înțelepciunea de care dă dovadă, uneori, masa formată în mare majoritate din oameni lipsiți de înțelepciune. Cum de e posibil? Ține, cred, de o dimensiune a sufletului încă insuficient studiată, chiar dacă de mult remarcată. E ca și cum sufletul fiecăruia dintre noi este mereu gata să se cupleze împreună cu sufletele milioanelor de contemporani pentru a forma un suflet colectiv, ce le cuprinde pe toate și, printr-o sinteză tainică, se diferențiază de fiecare în parte. E ca și cum existăm simultan ca ființe izolate și ca părți ale unei ființe enorme. E meritul sociologiei, în primul rînd, că pune în evidență acest fenomen. 

În acest sens, pentru mine, fragmentul cel mai interesant din comunicatul care cuprinde rezultatele cercetării dat publicității de INSCOP este cel referitor la educație. Răspunsurile acestea, prin ponderea afirmațiilor, mi se par de o luciditate uimitoare. N-am auzit mulți specialiști în educație să fie capabili să pună diagnostice și să formuleze recomandări atît de clare și, după părerea mea, atît de corecte. 

Citez din comunicatul Institutului: „61,6% din cei intervievați în octombrie 2022 sînt de acord cu afirmația «Părinții din ziua de azi nu acordă suficientă atenție educației copiilor la școală», în timp ce 34,7% își exprimă dezacordul, iar 3,7% nu știu sau nu răspund...“. Mai sus, comunicatul spune: „53,6% din respondenții sondajului din octombrie 2022 indică slaba pregătire și dezinteresul unora dintre profesori drept una din principalele trei probleme ale sistemului românesc de educație, 45,1% abandonul școlar în rîndul copiilor din medii defavorizate, iar 41% lipsa de disciplină a elevilor din ziua de azi»“.

Și mie mi se pare că precaritatea profesională și morală a unor (nu puțini!) profesori poate fi o cauză majoră a lipsei de calitate a sistemului nostru de educație. Marea majoritate a profesorilor aflați azi în plină activitate sînt produsul acestui sistem de educație și nu al altuia.  Și eu cred că principalii vinovați pentru calitatea slabă a sistemului nostru de educație sînt părinții. Pînă în 1990, părinții nu erau un factor important în stabilirea direcțiilor strategice de evoluție a sistemului de educație. Treaba asta o făceau specialiștii partidului marxist-leninist care conducea atunci, totalitar, țara. Două generații de români, năucite de lumea aiuritoare de după 1990 pentru care nimic nu-i pregătise, au fost chemați să fie parteneri unui stat șubred, corupt și inundat de impostură în procesul de redirecționare a educației copiilor lor într-o lume liberă, secularizată, tehnologizată și ideologizată, tot mai materialistă, dar cu un IQ în scădere și cu un interes cultural general tot mai mult atras spre cultura de confort. Ce poate să iasă bun de aici?

Totuși, e de spus că dezinteresul părinților și interesul anapoda al statului în privința educației nu sînt ceva specific lumii noastre. Pare că vine din zorii modernității. Iată, de pildă, ce spune Kant într-o lucrare tipărită în 1804, numită Über Pädagogiktradusă la noi sub titlul Tratat de pedagogie: „Un principiu de pedagogie pe care ar trebui mai ales să-l aibă în vedere oamenii care fac planuri de educație este următorul: copiii nu trebuie crescuți după starea de față a neamului omenesc, ci după idealul omenirii și a întregii sale meniri. (subl. mea) Părinții nu-și cresc de obicei copiii decît în vederea lumii actuale, așa stricată cum e. Ei vor trebui, dimpotrivă, să le dea o educație mai bună pentru ca din ea să rezulte o stare mai bună în viitor. Dar în calea acestui deziderat stau două piedici: 1) Părinții care n-au decît grijă de un singur lucru, acela ca copiii lor să-și croiască bine calea în lumea reală; 2) Regii care consideră suspușii drept unelte pentru planurile lor”. Dacă decidenții principali ai conținutului sistemului de educație sînt statul, care vrea cetățeni să-l voteze la soroace legitimîndu-i prostiile ori erorile, și părinții, care vor să-și vadă copiii descurcîndu-se în lumea reală, nu vom avea niciodată o educație, cum bine zice Kant, făcută în vederea „idealului omenirii”. Cum să faci oamenii mai buni dacă le dai toate informațiile și le antrenezi toate reflexele ca să se descurce într-o lume rea? Cum să ai oameni mai buni dacă-i legi tot mai mult, în dependențe de tot felul, de un stat putred moralicește? 

Păi, poate spune cineva, dacă părinții și statul nu au interesul de a edifica prin educație un om mai bun, atunci sîntem pierduți. Care-i soluția? Kant o formulează, dar vă avertizez de la bun început că e o soluție inaplicabilă în lumea noastră. Zice filozoful din Königsberg că soluția este de găsit în școli private „care nu ar trebui să depindă decît de judecata celor mai luminați cunoscători”. Spuneți asta lumii noastre! Imediat vi se va răspunde că nu e democratic și „incluziv”, dar și că „cine sînt acei cunoscători luminați?” pentru că, știm bine, prestigiul cunoscătorilor a pierit de mult, iar lista „cunoscătorilor luminați” variază de la un grup la altul atît de mult încît „cunoscătorii luminați” dintr-o parte se află pe lista „idioților patenți” a celeilalte părți.

Mă întorc la comunicatul INSCOP: „Întrebați care cred că sînt cele mai importante 5 calități pe care părinții ar trebui să le transmită copiilor lor dintr-o listă predefinită, 74% din respondenți aleg varianta «să fie responsabil», 69,4%  toleranță și respect față de alții, iar 67,4% «să fie muncitor». 44% menționează independența, 38,9% «să fie ascultător», 38,7% creativitate, 37,5% credința religioasă. 33,3% cred că este important ca părinții să le transmită copiilor să fie cumpătați /să economisească, 25,9% determinare/perseverență, 27,6% generozitate, iar 26% exprimarea propriei personalități“.

Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi. Tocmai pentru că nouă ne lipsesc. Dar cum să dai cuiva ceva ce tu nu ai? Ei bine, educația este singura formă de interacțiune umană prin care poți da cuiva ce nu ai: un ticălos poate să-l învețe onestitatea pe copilul său, un hoț poată să-l învețe cinstea, un leneș și un iresponsabil pot să-și învețe copiii hărnicia și responsabilitatea. 

De altfel, dacă fiecare român din cei 60% care deplîng modul în care se raportează părinții la școală s-ar raporta corect (sau, măcar, altfel) la școala copilului său, dacă fiecare din cei 74% și-ar învăța copiii să fie responsabili, fiecare din cei 70% i-ar învăța să fie respectuoși și toleranți și fiecare din cei 67% i-ar învăța să fie harnici, nu am mai fi cum sîntem. Așa că, din moment ce sîntem cum sîntem, pentru mine misterul rămîne: cum de poate avea dreptate o colectivitate alcătuită din oameni care, individual, greșesc? Altfel, frumos mister, recunosc...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.