Dl Iohannis, norocosul

Publicat în Dilema Veche nr. 878 din 4 - 10 februarie 2021
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Vineri, la ora 5 dimineața, se declanșează incendiul de la „Matei Balș”. Un dezastru! Așa cum e firesc, președintele României merge la fața locului cîteva ore mai tîrziu. Toată lumea știe că vineri, are sau n-are treabă (mai mult n-are, zic gurile rele), dl Iohannis pleacă la Sibiu. Pe 29 ianuarie, în drum spre Sibiu, președintele s-a abătut pe la locul sinistrului. Ca de obicei, a ținut jurnaliștii departe de el, s-a uitat pe-acolo, a primit unele explicații și a emis o reacție oficială în care, pe lîngă exercițiul formal al regretelor și condoleanțelor, a cerut ministrului Sănătății – și el prezent la fața locului – să facă reforme. Ministrul a răspuns că da, o să facă. Apoi, dl Iohannis a plecat lăsînd presa să speculeze ce-ar fi zis dacă o asemenea tragedie ar fi avut loc în vremea unui guvern pesedist. Firesc, știrile despre incendiu au continuat toată ziua, la fel și comentariile care, în buna tradiție a presei noastre, fac cel mai adesea corp comun cu știrile.

A doua zi, sîmbătă, agenda mediatică era ocupată tot de incendiu și de urmările sale. Păruiala dintre Putere și Opoziție începuse cu operațiunea abjectă a aruncării răspunderii dintr-o parte în alta. Și nu se face sîmbătă de prînz, că o știre video mai degrabă insolită își face loc pe ecrane. De pe o pîrtie din Păltiniș, zîmbitor și îmbujorat de aerul rece al unei ierni feerice, într-un echipament de schi de reviste glossy, președintele Iohannis răspunde unui jurnalist că e foarte bine, mersi de întrebare, că zăpada e excelentă și invită pe toată lumea pe derdeluș, că-i tare bine. Nu-i greu să deduci că, din curtea spitalului, președintele a mers direct la Sibiu, la programul de schi. Eu, unul, m-am întrebat ce anume eveniment neașteptat, tragic, dintre cele care se întîmplă, din păcate, l-ar putea face vreodată pe dl Iohannis să renunțe la o zi planificată de schi. Ce calamitate ar trebui să se întîmple?

Sînt sigur că fanii dlui Iohannis vor replica imediat: și ce-ai fi vrut, domnule, să facă? E președinte, nu-i ministru, nu-i șef de ISU, nu-i șef de spital, nu-i doctor, ce putea să facă? Nu le-aș răspunde că alta ar fi fost părerea lor dacă am fi avut un șef de stat pesedist care ar fi făcut la fel. Dar le-aș răspunde: tocmai că-i președinte și că starea sistemului nostru de sănătate e dramatică, oare n-ar fi fost firesc să se implice cumva rapid? Să convoace, să pună presiune, să invoce, să ceară. Au murit, totuși, niște bolnavi incendiați într-un spital al statului a cărui bună funcționare el e obligat să o asigure. Bieții de ei, n-au ținut cont că-i week-end, e adevărat, dar dacă tot s-au găsit să moară vinerea, n-ar fi fost mai firesc ca șeful statului al cărui spital e cum e să lucreze sîmbăta aceea? În tradiția occidentală, de pildă, se spune că e foarte important ca națiunea să simtă că liderul ei politic îi este alături cînd suferă, cînd e înspăimîntată, cînd trăiește emoții puternice. Este, dacă vreți, un fel de dimensiune emoțională a democrației funcționale. Dimpotrivă, o democrație disfuncțională se simte ca o rupere emoțională între lideri și națiune – fiecare cu ale lui.

În fine, democrația noastră este un subiect în sine, nu alunec spre el. Cred că mai util este să continuăm reflecția în altă direcție: mi se pare un prilej foarte nimerit să contemplăm cum lucrează norocul și ghinionul în politică. Iar dl Klaus Iohannis mi se pare cel mai bun început al unei asemenea reflecții – el, omul politic cel mai norocos din istoria recentă a României, care va rămîne mereu în memoria colectivă prin acea vorbă rostită cu neașteptată expresivitate: „Ghinion!”. Nimeni nu se mai îndoiește că norocul și ghinionul au un rol major în orice biografie politică. Sigur că știința și priceperea sînt esențiale, talentul specific e bine să existe, abilitățile psihologice și capacitatea intelectuală fiind, de asemenea, foarte importante. Dar degeaba ai toate astea, dacă n-ai noroc! În politică, norocul și ghinionul nu se referă la cum este omul politic, ci la ce i se întîmplă: lebede albe, lebede negre...

Cum spuneam, cred că cel mai norocos om politic din istoria recentă a României este dl Klaus Iohannis. Nu e deloc empatic – incapacitatea sa de a se conecta emoțional la ceilalți și, în general, la realitate l-a destinat să fie ironizat în emisiunile de umor politic ca un fel de Robocop. E lipsit de minime calități oratorice. Nu a dovedit nici o inteligență remarcabilă. Nimic din viața lui pre-politică nu e, cît de cît, remarcabil. E, mai degrabă, inactiv („ficus”). Or fi hărnicia și priceperea mărcile rezervate nemților, dar neamțul nostru e comod și neimplicat. Nu poate însufleți nimic în jurul lui. Cam tot ce face dovedește un egoism bine zidit în aroganță. După manual, e lipsit de orice calități care ar putea atrage vreodată adeziunea maselor. Și totuși, uitați-vă la performanța lui electorală: în 2000 a intrat pe scena politică drept candidat al Forumului German la funcția de primar al Sibiului din postura de inspector școlar. A cîștigat. De atunci, a cîștigat în rafală Primăria Sibiului în 2004, 2008 și 2012. Apoi a candidat la alegerile prezidențiale din 2014 și din 2019 pe care, de asemenea, le-a cîștigat. Pe scurt, acest om a cîștigat toate alegerile la care a candidat (patru locale și două naționale) și nu a pierdut niciodată. Subliniez, toate acestea fiind alegeri uninominale: numele lui era singur pe listă pentru o singură funcție:; ori el, ori altul. Nici un alt tip de scrutin nu expune omul politic mai deplin votului popular. Așa cum e el, de 20 de ani, Klaus Iohannis a cîștigat de fiecare dată. Dacă te gîndești la lipsa lui de calități și la acest șir uimitor de victorii nu poți să nu rămîi uimit.

Cum de s-a întîmplat așa ceva? Iau cazul meu. Sînt ploieștean din naștere și bucureștean prin destin, admirator de departe al Ardealului, dar nu prea impresionat de legendele calităților nemțești. Nimic din afectul meu politic nu m-ar fi îndemnat să-l votez pe dl Iohannis. Nu mai spun că și în planul valorilor mă simt departe de domnia-sa. Am avut numele lui Klaus Iohannis pe un buletin de vot și ștampila în mînă de patru ori. L-am votat de trei ori din patru (în ambele tururi în 2014 și în turul final în 2020 – primul vot la ultimele alegeri mergînd către prietenul meu de atunci Toader Paleologu). Și nu doar că l-am votat, dar am dorit aprig să cîștige. La vremea acelor alegeri, am și scris în susținerea lui. Ei bine, aici a intervenit norocul. În destinul dlui Klaus Iohannis lipsa de calități politice a fost compensată din abundență de noroc. Strict electoral vorbind, a avut șansa unor contracandidați perfecți. Dl Ponta reușise să enerveze atît de multă lume în 2014, iar dna Dăncilă reușise să se acopere de un asemenea gros strat de ridicol, încît dl Iohannis s-a trezit în rolul său natural: ca să cîștige, nu trebuia să facă nimic.

Acum, nu e mai puțin adevărat că să nu faci nimic nu-i ușor. În politică mai ales. Candidatul este, în general, hiperactiv și cel mai adesea pierde pentru că a făcut ce nu trebuie, nu pentru că nu a făcut ce trebuie. Alegerile se cîștigă rar, cel mai adesea se pierd. Astfel, norocul l-a plasat pe dl Iohannis unde trebuia, cînd trebuia ca să-i fie drumul politic presărat exclusiv cu succes. Dlui Iohannis îi recunosc, totuși, o singură mare calitate. Nu știu cum face, dar nici un scandal nu-l afectează. Americanii numesc asemenea oameni politici „teflon man”: nu se prinde de ei nici o pată în oricîtă „grăsime” s-ar găsi. Au parte de opoziții dure, comit greșeli care altora le-ar fi fatale, dar cumva lor nu le afectează cota de simpatie publică. Firește, spre exasperarea adversarilor. Dl Iohannis este un „teflon man”. Cotele de simpatie și încredere ale oricărui om politic român ar fi sîngerat abundent după acea scenă de pe pîrtie. Nu și pentru dl Iohannis. Spre ghinionul adversarilor săi, omul e un norocos. Cît de mult noroc are România cu domnia-sa, este o altă poveste...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

legume botosani (1) jpg
Județul suprinzător din România care poate hrăni peste două milioane de români. Zona cu potențial incredibil nevalorificată suficient
Botoșani, unul dintre cele mai sărace județe din România, are de fapt un potențial agricol imens, spun specialiștii în domeniu. Datorită caracteristicilor sale geografice, dar și a tradițiilor agro-zoo ale localnicilor, această zonă nord-moldavă poate hrăni mai bine de 10% din populația țării.
spital gorj
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența nimănui, aici s-a ajuns”
Medicul chirurg de la spitalul din Târgu-Jiu care a refuzat să opereze un adolescent de 16 ani, motivând că nu are competențe de chirurg pediatru, este în culpă, potrivit unei legi recent adoptate. Dincolo de lege, rămâne în schimb răspunderea profesională, spune un medic cu mii de pacienți operați.
image png
Ce făcea Silviu Prigoana cu piciorul-proteza, atunci când făcea dragoste. Câți bani a plătit, cel mai mult, pentru o femeie
Silviu Prigoană a participat cu doar câteva zile înainte de a muri în podcastul lui Bursucu. Emisiunea online nu a fost difuzată în totalitate, ci doar câteva segmente. De acolo am putut afla unele din experiențele sale de viață. Acela a fost momentul în care regretatul om de afaceri a mărturisit su
explozie arad jpeg
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
Cei doi bărbați, suspectați de moartea milionarului Ioan Crișan, s-au îmbogățit „peste noapte”, la scurt timp de la dispariția omului de afaceri arădean. La peste trei ani de la actul criminal, aceștia au o situație financiară precară.
atac de cord Pixabay jpg
Fructul care întărește inima, reduce grăsimea abdominală și previne un atac de cord
Afinele, aceste fructe mici și aromate, sunt cunoscute nu doar pentru gustul lor deosebit, ci și pentru multiplele beneficii asupra sănătății. Studii numeroase demonstrează că un consum regulat de afine contribuie la întărirea inimii, reduce grăsimea abdominală și diminuează semnificativ riscul de a
Vacanță de Revelion altfel în trei țări diferite Colaj Maria Manole Facebook
Cum să petreci vacanța de Revelion în trei țări, 10 zile, cu mai puțin de 1.500 de euro, două persoane
Grupurile de călătorii de pe Facebook sunt adesea surse excelente de inspirație pentru pasionații de aventuri și explorări neconvenționale. Un exemplu este povestea unui cuplu care a sărbătorit trecerea dintre ani 2023–2024 explorând România, Ungaria și Georgia.
Deschidere Transfăgărăşan în 2022 Foto CNAIR
Când ar putea începe modernizarea Transfăgărășanului. Care este stadiul proiectului
După mai multe decenii pe parcursul cărora nu s-a investit aproape nimic, în toamna anului viitor ar putea începe în sfârșit lucrările de modernizare la Transfăgărășan, considerat de mulți drept cel mai spectaculos drum din lume.
image png
Un bărbat de 27 de ani a șocat pe toată lumea: „Nu mă deranjează că iubita mea face amor cu alți bărbați, atâta timp cât pot să privesc asta”
Infidelitatea partenerei de viață a semănat în mintea partenerului ei dorința de a o vedea în timp ce face dragoste cu alți bărbați. Ulterior, și-a dat seama că acest fetiș nu este unul tocmai sănătos și și-a dorit să afle ce anume din interiorul lui l-a determinat să gândească și să simtă așa.
euro foto pixabay jpg
Un fost bancher explică secretul băncilor românești cu profit dublu față de cele occidentale. „Wow, magie bancară?”
Cunoscutul analist economic Radu Georgescu arată cum reușesc băncile românești să aibă o profitabilitate dublă față de cele vechi, în condițiile în care aproape toate companiile au probleme.