Discursul de la Bruges

Publicat în Dilema Veche nr. 813 din 19-25 septembrie 2019
Discursul de la Bruges jpeg

În septembrie 1988, doamna prim-ministru Margaret Thatcher a ținut un discurs la Colegiul Europei din Bruges care a rămas în istorie prin caracterul lui – unii spun doar aparent – eurosceptic. Prelegerea doamnei Thatcher, ținută în fața unui public din care făcea parte și Jacques Delors, pe atunci președintele Comisiei Europene, nu a fost menită să reprezinte un afront la adresa Uniunii Europene, dar totuși, în cele din urmă, a rămas consemnat ca un moment care a dat tonul vocii eurosceptice a conservatorilor britanici din ultimele trei decenii.

Lordul Thomas, membru al Partidului Conservator, un europenist convins, de altfel, a lucrat cel mai mult la conceperea prelegerii de la Bruges a doamnei Thatcher. O primă schiță (modificată ulterior) a discursului, de exemplu, sublinia sugestiv importanța Europei pentru britanici: Jumătate din piesele lui Shakespeare se desfășoară în orașe continentale. Poeții romantici englezi și au petrecut viețile pe continentul european.

Intenția nu părea aceea de a plasa cuvîntarea împotriva Europei. Doar că, uneori, mai ales în contexte delicate, discursurile pot fi interpretate (ușor) diferit față de ceea ce își propune vorbitorul. Fraza care a rămas în atenția publicului a fost aceasta: Nu ne-am angajat să renunțăm la frontierele noastre doar pentru ca un nou super-stat națiune să se pregătească să exercite o nouă dominație.

Pe lîngă rezonanța acestor vorbe, alte replici, precum Destinul nostru este în Europa, ca parte a Comunității, au pălit pur și simplu în fața publicului.

De altfel, așa cum remarcă și istoricii specialiști în domeniu, precum Chris Collins de la Margaret Thatcher Foundation, Doamna de Fier era o susținătoare a pieței unice europene, rezonanța cuvîntării ei din orașul medieval belgian nefiind una anti-Europa, ci mai degrabă una antifederalistă.

După discurs, doamna Thatcher a mers la Bruxelles, unde a luat cina alături de prim-ministrul belgian și de alți membri ai cabinetului. Ulterior, i-a relatat într-o notă scrisă ambasadorului britanic din Belgia astfel: Devin mai degrabă deprimată în ceea ce privește viitorul Europei cînd ascult viziunile federaliste ale lui Leo Tindeman (minstrul de Externe al Belgiei, pe atunci). Sper, totuși, că am reușit să lămurim anumite chestiuni și că discursul de la Bruges va provoca o dezbatere serioasă, după primul val de comentarii triviale.

Anumite chestiuni au rămas, însă, atît de nelămurite în prezent… Cum le ar lămuri oare Margaret Thatcher?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

evolutie cheltuieli electorale jpg
Cele mai scumpe alegeri prezidențiale. Candidații au cheltuit 133 milioane lei. Expert: „Statul a ajuns să finanțeze complet politica”
Candidații la Alegerile prezidențiale 2025 au adunat până la 30 aprilie 2025, conform ultimelor date raportate, 165 milioane lei, cheltuind deja 133 milioane, ceea ce face din această campanie cea mai scumpă din istoria post-decembristă. Ce probleme ridică finanțarea.
salvati doi tr o mlastina cu crocodili captura video BMF png
Avion căzut în Amazon: pasagerii au supraviețuit 36 de ore înconjurați de crocodili
O călătorie cu avionul s-a transformat într-un coșmar pentru patru pasageri și pilotul aeronavei. Cei cinci au rămas blocați timp o zi și jumătate într-o mlaștină cu crocodili din Amazonul bolivian.
O femeie a jignit rasa unui copil de cinci ani FOTO Captură jpg
O femeie care a insultat un copil de cinci ani a strâns 300.000 de dolari online: „Mă tem că trebuie să ne mutăm”
O femeie filmată în timp ce adresa o insultă rasială unui copil a strâns sute de mii de dolari online după ce a anunțat că se teme pentru siguranța familie sale, relatează The Independent.
pep guardiola facebook jpeg
image png
Recunoști vedeta din imagine? A fost unul dintre cei mai râvniți prezentatori TV din România
Cândva era una dintre cele mai râvnite figuri masculine din România. Personajul din imagine a cucerit publicul cu o emisiune devenită fenomen. Deși era mereu în centrul atenției, a ales la un moment dat să se retragă din lumina reflectoarelor. Îl recunoști?
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
De ce crește burta odată cu vârsta. Cercetătorii au descoperit celulele vinovate
Oamenii de știință au descoperit că îmbătrânirea activează un tip de celule stem care generează în mod activ grăsime nouă. Sunt căutate terapii care să prevină bolile metabolice și creșterea în greutate.
Polonia își pregătește cetățenii de luptă FOTO Shutterstock jpg
Polonia își antrenează cetățenii pentru un posibil război cu Rusia: „Vremurile sunt periculoase”
Polonia a lansat programul „Antrenează-te cu Armata” prin care civilii sunt instruiți în lupte corp la corp, acordarea primului ajutor și purtarea unei măști de gaz, relatează BBC, într-un reportaj de la un poligon de antrenament.
Gigi Becali FOTO MEDIAFAX
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
Alegeri prezidențiale 2025: Românii de peste 45 de ani din străinătate au avut cea mai mare prezență la vot
Categoria cea mai numeroasă care a votat deja în diaspora este cea a românilor de peste 45 de ani, potrivit datelor furnizate sâmbătă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).