Diplomația Crăciuniței

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
m simina jpg

Îmi plac Crăciunițele albe. De cînd le-am văzut prima dată într-o biserică din Viena, în preajma Crăciunului. Sigur, cele mai reprezentative sînt cele roșii. Oricum, există zeci de versiuni de culori ale florii-simbol a Crăciunului. Și există, desigur, și o istorie a acesteia. Legată cu fir diplomatic de Joel Roberts Poinsett, primul ambasador american în Mexic, trimis la post de președintele John Quincy Adams în 1825.

Pasionat de botanică, domnul Poinsett obișnuia să colecționeze de prin călătoriile sale tot soiul de plante care i se păreau interesante. Le cultiva apoi în serele personale din Carolina de Sud. În 1826 a adus din Mexic o plantă cu petale roșii, asemănătoare cu forma unei stele, pe care localnicii o numeau și Flor de Noche Buena (Floarea din Noaptea Sfîntă) datorită legendei conform căreia înflorea pentru prima dată în noaptea Nașterii Domnului.

Ambasadorul american nu s-a oprit la a cultiva pentru el această plantă, ci i-a trimis o mostră și prietenului său Robert Buist, botanist celebru și cu activitate rodnică în domeniul horticulturii. În 1829, acesta din urmă a prezentat floarea sub denumirea ei latină, Euphorbia pulcherrima, în cadrul unei expoziții florale din Philadephia (care în prezent este un eveniment foarte celebru în materie de flori). Floarea adusă din Mexic de Joel Roberts Poinsett a fost vedeta expoziției, iar în anii ce au urmat și-a extins petalele colorate peste Ocean. Cu mult succes. Botanistul Robert Buist a decis astfel să boteze floarea mexicană Euphorbia Poinsettia, în onoarea prietenului său diplomat care a trecut-o granița din America Centrală.

Restul este istorie. Istorie care a (a)dus Poinsettia, sub diferite denumiri, în aproape toate casele americanilor și ale europenilor în timpul sărbătorilor de iarnă.

Noche Buena. Mi se pare că, tradusă fără interpretare, sintagma definește în mod substanțial noaptea de Crăciun: Noaptea Bună. Ce schimbare poate crea un accent hotărît…

Și o Crăciuniță albă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

doctor ce tine o inima de plastic in fata pieptului cardiologie chinica hereditas png
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna oricui
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece poate oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a trece cu brio peste o zi plină.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Călin Georgescu, pus la podea de încă un personaj influent din fotbal. Gigi Becali s-a delimitat deja de candidatul independent
Călin Georgescu, 62 de ani, nu are trecere printre puternicii zile din fotbalul românesc.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Donald Trump, „onorat” să graţieze 23 de americani urmăriţi penal pentru manifestaţii anti-avort. „Este o mare onoare să semnez acest lucru”
Donald Trump a semnat un decret de graţiere pentru 23 de persoane care erau urmărite penal pentru participarea lor la manifestaţii împotriva avortului.
moscova 2021 jpg
Imaginile din spațiu care dovedesc faptul că Moscova este în declin economic. „Este mult mai întunecat acum”
Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, a exprimat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor economice oficiale prezentate de Rusia.
Radioterapie (3) png
Tratamentele ultrarapide pentru cancer ar putea înlocui radioterapia convențională. Ședințe care durează mai puțin de o secundă
Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.
ploua umbrela jpg
Prognoza meteo vineri, 24 ianuarie. Vremea va fi caldă, dar cerul rămâne schimbător şi se aşteaptă precipitaţii mixte
Potrivit prognozei emise de ANM, deşi vremea se încălzeşte uşor, cerul rămâne mai mult noros pe parcursul zilei şi sunt aşteptate precipitaţii mixte.
Elon musk și Sam Altman/ FOTO:X/@alienmilian
Tensiuni între giganții AI. Musk și Altman se acuză reciproc după lansarea proiectului Stargate
Elon Musk a avut o reacție acidă la adresa lui Sam Altman pe X, la scurt timp după ce președintele Donald Trump a anunțat o nouă inițiativă comună la care OpenAI, compania lui Altman, colaborează cu SoftBank și Oracle.
vapor nava transport gaz natural depozit gnl foto shutterstock
Trump cere UE să cumpere mai multe gaze pentru a evita suprataxarea. Ce impact va avea asupra prețurilor
Donald Trump a cerut Uniunii Europene să cumpere mai multe gaze americane pentru a evita suprataxarea exporturilor, subliniază experții în energie, estimând că acest lucru poate avea impact asupra prețurilor din Europa.
piure de cartofi freepik jpg
Secretul pentru a face cel mai bun piure de cartofi. Dacă vrei textura cremoasă perfectă, folosește acest truc
Dacă ai crezut că știi deja cum să faci piureul de cartofi perfect, s-ar putea să ai o surpriză! Renumitul bucătar american Tyler Florence a dus această garnitură clasică la un alt nivel cu un truc inovator, care va transforma modul în care vei prepara piureul de cartofi.