Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

În anul 2014, ignorînd avertismentele primite ca urmare a invadării deghizate a Crimeii, Rusia a validat rezultatele referendumului din această regiune, a recunoscut declarația unilaterală de independență a unei așa-numite „republici Crimeea”, a luat act de aderarea acesteia la Federația Rusă și a început să sprijine mișcările separatiste din estul Ucrainei, responsabile probabil de distrugerea unui avion de pasageri Boeing 777. Ca urmare a acestor grave încălcări ale principiilor dreptului internațional, consacrate în Carta ONU, diferite entități internaționale (UE, Consiliul Europei, OECD, NATO, G7, BEI) și aproximativ 20 de state au recurs la o amplă gamă de sancțiuni, care nu au implicat folosirea forței armate, fie ele economice, diplomatice, sportive, culturale, procedurale sau privind circulația persoanelor, a mărfurilor ori a capitalurilor. Eficiența scăzută a sancțiunilor a fost cauzată de insuficientul  potențial constrîngător, de inconsecvențele în aplicarea lor, de complicitatea cu Rusia, mai mult sau mai puțin ascunsă, a unor cercuri politice și a unor grupuri de interese din Occident, precum și de ajutorul, tacit sau declarat, dat acesteia de statele cu regimuri politice autoritare sau iliberale de pe diferite continente.

Rusia s-a simțit astfel încurajată să ignore sancțiunile și să încalce în continuare normele dreptului internațional, atitudine care a culminat în acest an cu agresiunea armată împotriva Ucrainei, la 24 februarie, după ce Vladimir Putin semnase, cu trei zile mai devreme, decretul  prin care erau recunoscute ca state independente autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, iar Camera superioară a Parlamentului ratificase, la 22 februarie, tratatele de prietenie și asistență mutuală dintre cele două așa-zise state și Rusia. Ca urmare a acestor fapte, și mai grave decît cele din 2014, au fost declanșate, cu mai mare rapiditate și cu mai multă fermitate, proceduri internaționale la nivel universal și la nivel european. La primul nivel, deși Consiliul de Securitate al ONU nu a putut lua măsuri directe, din cauza exercitării de către Rusia a dreptului de veto, totuși, Adunarea Generală, convocată prin procedura Acheson, a adoptat la 2 martie 2022 Rezoluția Agresiunea contra Ucrainei, prin care a calificat aceste fapte ca acte de agresiune, comise prin încălcarea de către Rusia a obligației prevăzute în art. 2, punctul 4 din Carta ONU: „Toți Membrii Organizației se vor abține, în relațiile lor internaționale, de a recurge la amenințarea cu forța sau la folosirea ei fie împotriva integrității teritoriale ori a independenței politice a vreunui stat, fie în orice alt mod incompatibil cu scopurile Națiunilor Unite”. Or cel mai important scop al Organizației constă în menținerea păcii și securității internaționale. Este adevărat că nu are forță constrîngătoare mențiunea din această rezoluție prin care Rusia a fost somată să revină asupra declarației de recunoaștere a celor două teritorii secesioniste ca state independente, să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei și să se retragă din teritoriile ocupate. Totuși, prin această rezoluție este validat recursul la art. 51 din Cartă, în virtutea căruia Ucraina își poate exercita dreptul la legitimă apărare, iar alte state membre ale Organizației își pot exercita dreptul la legitimă apărare colectivă. Așadar, Rusia, prin folosirea dreptului de veto, a împiedicat Consiliul de Securitate să ia măsuri eficiente împotriva sa, dar nu și recunoașterea de către Adunarea Generală a legitimității internaționale a autoapărării Ucrainei prin forțe proprii și prin ajutorul acordat de alte state.

Tot la nivel universal, au început proceduri desfășurate de Curtea Internațională de Justiție, Curtea Penală Internațională și Consiliul Drepturilor Omului. La nivel regional, au fost activate OSCE, Consiliul Europei (Rusia a fost exclusă în final din această organizație, după ce i se suspendase mai întîi dreptul de reprezentare în Comitetul de Miniștri și în Adunarea Parlamentară), CtEDO și UE. Aceste organizații și mai multe state, în mod individual, au adoptat, în valuri succesive, sancțiuni care nu implică folosirea forței armate, în domenii variate: economic, diplomatic, sportiv, cultural, precum și în cel al circulației persoanelor, mărfurilor și capitalurilor.

Deocamdată, sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja. Dreptul de veto în Consiliul de Securitate și arsenalul nuclear sînt temeiul atitudinii sfidătoare de încălcare a principiilor dreptului internațional. Eficiența și, mai ales, costul suportat de cetățenii statelor care aplică aceste sancțiuni sînt criticate din perspective diferite, nu toate inocente. Desigur, creșterea eficienței sancțiunilor și controlul costurilor adiacente sînt deziderate complementare. În orice caz, nu există sancțiuni fără costuri, nici în ordinea internă, nici în cea internațională. Asigurarea efectivității normelor juridice presupune costuri mari, dar anomia internă și cea internațională ar implica chiar costul autodistrugerii. Dar dincolo de costul și eficiența sancțiunilor împotriva Rusiei există ceva mult mai important: prețul libertății. Pentru a putea plăti acest preț este nevoie de resurse materiale, de instituții naționale și de organizații internaționale de apărare a libertății, de capacități militare, de lideri politici cu viziune și pragmatism pe termen lung, de cetățeni care cred în valorile democrației constituționale, de renunțarea, cel puțin parțială, la comoditățile și tabieturile cotidiene, de rezistență într-o confruntare îndelungată, cu rezultat incert, care are ca miză supraviețuirea fără pierderea libertății.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

proteste istanbul FOTO magnumphotos.com
Istanbul fierbe în continuare. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva încarcerării primarului Ekrem Imamoglu
Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă, 29 martie, la Istanbul pentru a protesta împotriva închiderii primarului Ekrem Imamoglu, principalul rival al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
pompieri smurd fb jpg
A murit soldatul găsit împuşcat în cap, într-o unitate din Târgu-Jiu. Tânărul de 30 de ani a suferit un infarct
Soldatul care a fost găsit împușcat în cap, în urmă cu 5 zile, la o unitate militară din Târgu-Jiu, a murit. Medicii nu au mai reușit să-i salveze viața, în ciuda eforturilor depuse.
Dinamo FCSB (Sportpictures) jpg
anisia holbura jpg
Afacerea inedită cu care o româncă a dat lovitura în Belgia. Și-a îndeplinit marele vis după ce a plecat din România
Anisia Holbura, o româncă ce a părăsit țara natală pentru a își îndeplini marele vis, a dat lovitura în Belgia. A cumpărat un han vechi de 200 de ani, părăginit, pe care l-a transformat într-o afacere foarte apreciată de turiști și de localnici.
banner case un milion jpg
Vilele de peste un milion de euro ale artiștilor de muzică populară. Gherghina Stancu: „Am investit bani, dar și mult suflet”
În ce vile superbe, de peste un milion de euro, locuiesc artiștii de muzică populară! Gherghina Stancu: „E un mic colț de rai!”
shutterstock 1799980327 jpg
Mom shaming în România: între rușinarea publică și trauma maternă nevăzută
Comentariile din online lasă urme adânci: în mintea unei mame, în relația cu propriul copil, cu propriul corp sau adâncesc rănile nevindecate dintre generații. Rușinarea nu mai e doar un gest, o critică, ci un mecanism care rănește în lanț.
maria gheorghiu jpg
Concertul anulat cu scandal, la Arad. Artista Maria Gheorghiu, acuzată că face parte dintr-o organizație legionară: „Singura mea politică este cântecul”
Artista de folk Maria Gheorghiu a anunțat că i-a fost anulat concertul de Florii din Arad, după ce a fost acuzată că face parte dintr-o organizație legionară.
George Simion și Claudiu Târziu FOTO Inquam Photos / Malina Norocea
Claudiu Târziu, nou atac la adresa lui George Simion. „Candidatura este o consecinţă a unor compromisuri în lanţ”
Modul în care George Simion a fost desemnat candidatul AUR la alegerile prezidenţiale este rezultatul mai multor compromisuri, a declarat preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al partidului, Claudiu Târziu.
Lidiya Fesenko instagram jpg
Trasă de păr și insultată. De ce a fost atacată o ucraineancă într-o cafenea: „Le-am rugat să nu mai...”
Lidiia Fesenko, membră a Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității Educației din Ucraina, a fost atacată de o femeie într-o cafenea, în orașul Snyatyn, regiunea Ivano-Frankivsk, pentru că a rugat-o să nu mai asculte muzică rusească.