Dinastia Anemonelor

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Iconofobie jpeg

Vecinul meu din copilărie, Alecu Anemonă, intrat în politică pe la jumătatea anilor ’90 și eternizat cumva (prin schimbarea frecventă a partidului-mamă!) într-o carieră de consilier local, m-a căutat recent la Universitate. Vizita, mărturisesc, a fost complet neașteptată. Nu-l mai văzusem măcar de un deceniu și, ca să fiu foarte onest, de cînd „se politizase“ în manieră moldo-vlahă, nici nu-i transmisesem semnale că i‑aș fi simțit lipsa. Secretarele de la Decanat s-au panicat și m-au sunat insistent pe celular: „Domnul consilier Anemonă vă așteaptă în birou… Știți, de la municipalitate…“ Știam, desigur, proveniența administrativă a importantului om politic Anemonă, dar nu înțelegeam ce-l apucase să apară atît de intempestiv. Am venit la cabinet, lipsit de entuziasm, pentru a descoperi, surprins, o „anemonă“ ofilită, exsanguinată, stoarsă brutal de vitalitatea ce o caracteriza odinioară. Vizibil îmbătrînit, Alecu trecea, evident, printr-o criză existențială. Revelația mi-a atenuat întrucîtva sentimentele de ostilitate. M-a îmbrățișat cu o mină îngîndurată și m-a întrebat ce mai fac. N-a așteptat însă răspunsul, adăugînd amărît: „Eu n-o duc prea bine, bătrîne, viața mi-a alunecat pe un culoar nefast…“ Recunosc, acest captatio benevolentiae, deși involuntar, și-a atins scopul. Am tăcut cuminte, simțindu-l, cu antenele mele de psiholog amator, în pragul unei confesiuni eliberatoare. „Mi-am pierdut reperele, am un munte de dileme care mă consumă, aș fi bun, cred, să scriu la revista aia bucureșteană, unde apari și tu destul de des… Nu mai știu cine sînt cu exactitate. Tocmai eu – stăpînul certitudinilor absolute, detractorul îndoielii pernicioase, dezavuatorul dubiilor de orice fel!“ Sesizîndu-mi, pesemne, figura nedumerită, încercă să fie mai explicit: „Nu mai am, cum ar veni, exercițiul autenticității, aderența la realitate, controlul personalității mele adevărate… Te întrebi, probabil, de ce am venit la tine. Lupt să mă regăsesc, prietene, iar tu, pe lîngă faptul că ești dilematic cu acte în regulă, mă mai și cunoști din copilărie. Ai încă, sper, imaginea sinelui meu nealterat de maturitate. Aș putea afla de la tine cine eram cîndva și cum ar trebui să‑mi reasum acea formula a mea pură, corectă, nemodificată. Metamorfoza îngrozitoare despre care îți vorbesc se leagă de politică, de eforturile de a-mi însuși virtuțile limbajului dublu…“ Alecu sorbi îngîndurat din cafeaua adusă de o secretară cu suspectă promptitudine, apoi zise: „În profesia asta, am practicat comportamentul schizoid, fiind, cu infatigabilă ardoare, altcineva pentru fiecare în parte. Am vorbit și m-am manifestat mereu în funcție de așteptările și interesele celor cu care interacționam și de rigorile mediului unde descindeam. Mai tîrziu, invariabil, acționam, la fel de energic, exact invers decît spuneam. Prioritatea numărul unu a rămas – nu mă judeca aspru! – păstrarea cu orice preț a poziției de consilier local“.

După un scurt respiro, Anemonă își reluă spovedania: „Pentru mine, demnitatea în cauză reprezintă un job, nu o aspirație politică. Astfel, am schimbat fără jenă partidele, am mimat convingerea, mi-am contrazis ideile, am batjocorit valoarea și am compromis semnificația cuvintelor. Lozinca scopului care scuză mijloacele mi-a călăuzit pașii. Obținusem un loc de muncă onorabil și trebuia să-l păstrez indiferent de costuri. Cum îți ziceam, nu mă pierdeam în controverse morale. Am fost și de dreapta, și de stînga, și revoluționar, și nostalgic ceaușist, și democrat, și extremist, și cosmopolit, și xenofob, în deplin acord cu pulsul electoral. Devenisem un Alecu Anemonă-orchestră, multiplicat în mii de sunete și acorduri disjuncte și totuși complementare în ordinea superioară a triumfului politic… Pînă într-o zi cînd totul a scăpat de sub control. Am trecut de la diviziunea mare, bine delimitată, la subdiviziuni în interiorul aceluiași palier de identitate – obscure, amețitoare și enigmatice. De atunci, nu mai am liniște. Alecu Anemonă e neîntrerupt altul, într-o diseminare de identități și subidentități năucitoare. Noi și noi Aleci și Anemone năvălesc peste lume din toate direcțiile. S-au format două șiruri numerice care urcă de la Alecu 1 la Alecu n și, respectiv, de la Anemonă 1 la Anemonă n. Ar mai fi mers treaba și așa, dacă Alecii și Anemonele s-ar fi suprapus perfect, dar, vezi tu, amice, istoria nu iartă! Alecii și Anemonele s-au amestecat între ei. Lîngă Alecu 52 răsare acum, pe nepusă masă, Anemonă 16, iar Anemonă 23 se întîlnește abrupt cu Alecu 96. Ca și cum nu ar fi de ajuns, Alecu 83 dezvăluie o mare slăbiciune atît pentru Anemonă 1587, cît și pentru Anemonă 26.984… Alecii și Anemonele dezvoltate monstruos în mine se mint, își joacă feste unul altuia, se urăsc, își pun piedici, se faultează, de parcă eu aș fi Consiliul Local însuși, iar ei concurenții politici pentru un loc de consilier în forul meu interior… Nu mai pot, înnebunesc, crede-mă, profesore! Te rog mult să mă ajuți! Rămîi ultima mea frontieră, ultima șansă. Dacă nici tu nu mă înțelegi, sînt pierdut!“. „Nu ești pierdut“, am spus brusc luminat. „Soluția este extrem de simplă.“ „Da?“, a întrebat Anemonă cu glasul gîtuit. „Da. Greșești atunci cînd dai numere arabe identităților tale. Încearcă puțin cu cifre romane! Alecu al II-lea, al III-lea, al VII-lea și așa mai departe. La fel, Anemonă I, al IV-lea, al V-lea…“ „Dumnezeule!“, strigă Alecu, lovindu-și violent fruntea cu palma. „Ai geniu, omule, zău așa! Există, de fapt, o întreagă dinastie de consilieri municipali înăuntrul meu, o veritabilă succesiune aristocratică. Nu are nici un sens să se nască tensiuni între ramurile aceleiași familii! În plus, e clar, eu dețin atribute regale, nu mă limitez la o sărmană administrație locală… Gata, am scăpat de dileme! Sînt politician, ce basca mea!“

Codrin Liviu Cuțitaru este decan al Fa­­cultății de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Prezentul dis­­­continuu, Editura Institutul European, 2014.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

parcare otopeni jpg
Concedii lungi în familie: cum să te pregătești și să te bucuri de fiecare moment
Vacanțele lungi în familie sunt o oportunitate extraordinară de a petrece timp de calitate cu cei dragi, de a crea amintiri și de a explora locuri noi. Însă, pentru ca totul să decurgă fără probleme și să te bucuri de fiecare moment, e important să planifici cu grijă fiecare detaliu. De la pregătire
whisky scotian jpg
7 băuturi masculine pe care le poți prepara acasă
Visezi să-ți petreci seara cu un cocktail excelent în mână fără să fii nevoit să ieși din casă? Adevărul este că nu e greu să prepari cocktailuri atemporale în bucătăria proprie. Fie că ești un fan al cocktailurilor sau pur și simplu vrei să-ți îmbunătățești barul de acasă, vei descoperi în continua
image png
Exercițiu NATO de artilerie cu muniţie reală la granițele Rusiei. România este prezentă
Finlanda găzduieşte primul său exerciţiu de artilerie la scară mare, organizat de NATO, după ce această ţară nordică a aderat la Alianţa Nord-Atlantică, anul trecut, la care au loc exerciţii de tragere cu muniţie reală, care au început duminică.
furt cupru adevarul
O bandă de hoți români a dat spargeri pe 15 șantiere din Germania. Pagubele se ridică la jumătate de milion de euro
Opt hoți români de cupru au furat cabluri în valoare de jumătate de milion de euro din Germania. Furturile au blocat lucrări și șantiere de mari dimensiuni din mai multe zone din Germania.
image png
Cei mai infideli bărbați ai horoscopului. Cu ei nu poți face casă niciodată! Te fac să te îndrăgostești și apoi dispar din viața ta
Despre infidelitate tot auzim vorbindu-se des, fiind principalul fenomen pentru care multe dintre relații ajung la final. Un subiect dezbătut este și de astrologi, care au făcut top-ul celor mai infidele zodii atât la femei, cât și la bărbați. Cu toate acestea, astăzi vom vorbi despre ultima categor
paine jpg
Câte E-uri conține pâinea nostră cea de toate zilele. ANPC introduce noi reguli pentru etichetarea produselor de panificație
Industria de panificație ar putea fi nevoită să folosească noi etichete, pe care să fie menționate clar nu doar valoarea nutritivă, ci și tipurile de aditivi folosiți în producție, a informat ANPC.
Tanar copil adolescent catuse arestat FOTO Shutterstock jpg
Un adolescent de 17 ani a atacat cu cuțitul un băiat de 15 ani pentru o pereche de căşti
Un adolescent în vârstă de 17 ani a fost reţinut de poliţişti după ce, înarmat cu un cuţit, a atacat, duminică seara, un băiat de 15 ani, căruia i-a furat o pereche de căşti.
Elon Musk la un miting de campanie al lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Tensiuni în cercul apropiat al lui Trump. Elon Musk și avocatul Boris Epshteyn se luptă pentru influență
Tensiunile dintre cei mai apropiați confidenți ai președintelui ales Donald Trump au dus la un „conflict uriaș” și o „explozie majoră” între titanul tehnologic Elon Musk și avocatul și consilierul principal al lui președintelui ales, Boris Epshteyn, conform unui nou raport.
Regizorul Silviu Purcărete Foto: Mihaela Marin
De ce a ales Silviu Purcărete teatrul și nu filmul. Ce spune despre cenzura comunistă
În luna octombrie, marelui regizor Silviu Pucărete i-a fost înmânat premiul de excelență pentru 50 de ani de activitate în teatrude către ministrul Culturii. De altfel, toată săptămâna a fost dedicată acestuia la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Într-un interviu recent, Silviu Purcărete