Dinamo se vinde

Publicat în Dilema Veche nr. 736 din 29 martie – 4 aprilie 2018
Un sport la Răsărit jpeg

Dumitru Dragomir spune că Dinamo se va vinde „la valoarea unei cirezi de vaci“. Şi cîinii roşii vor da lapte?

Dacă sînt vaci din alea masate pe muzică de Beethoven s-ar putea foarte bine să le poţi mulge nu de lapte, ci de camembert direct de la ţîţă. Ce vrea să zică fostul şef de la Liga de fotbal e că Dinamo e pe ducă. Nu e total fals, dar nici perfect adevărat. Dinamo stă, paradoxal, rău şi bine. Stă rău pentru că a intrat pe o pantă a mediocrităţii sportive sub un patron care a scăpat-o de la faliment, dar prin mijloace care sînt acum cercetate penal. A pierdut vraja pe care o avea altădată şi pe care adversara istorică a păstrat-o. Dintr-un apartament de lux s-a transformat într-un culoar de trecere, un spaţiu dintre două destinaţii în care oamenii vin şi pleacă exact ca dintr-o gară. Şi pe bani puţini. Managementul acestei echipe a virat-o de atîtea ori încît nu mai ştii ce vrea de fapt. Dinamo a ajuns să se vîndă, după spusele patronului, pe 5 milioane de euro. OK, e un pic mai mult decît o cireadă de vaci, dar departe de standardul unei echipe cu tradiţie. Şi cine o cumpără? Fanii, arabii sau Sfîntul Duh, deocamdată nu e clar. Dar... Dinamo e încă Dinamo, şi nu e puţin lucru. Steaua a ajuns o sumă incertă de iniţiale, Craiova îşi mută sufletul dintr-un corp în altul, Rapid a pupat papucul politic în speranţa că politicul (staţi să rîd puţin...) o va ajuta dezinteresat. În plus, ştiţi cum se zice: cînd nu mai ai unde să cobori, singura direcţie e în sus. În disperare de cauză, Dinamo face acum ceea ce trebuia să facă de mult. A pus un antrenor tînăr, cu o misiune clară şi nesinucigaşă şi cu un timp de viaţă pe bancă cu bătaie lungă, întrucît obiectiv în acest an nu mai există. E o şansă uriaşă pentru această echipă de a se construi perfect. E posibil? Da, ar veni răspunsul de la Radio Erevan, în aceeaşi măsură în care Usain Bolt poate ajunge primul la sosire alergînd într-un picior printr-un cîmp de mine. Dar nu vă îngrijoraţi, fotbalul e cel mai bun prieten al rezervei de minuni a lumii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.