Din tiparul venețian

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Din tiparul venețian jpeg

În secolul al XV-lea, Republica Ve­neția era unul dintre cele mai prospere locuri din Europa, în mare parte datorită activităților negustorești, fiind unul dintre cele mai importante noduri comerciale din lume și principala forță navală din Marea Mediterană.

După ce domnul Gutenberg inventase noul tip de presă tipografică la mijlocului veacului al XV-lea, La Serenissima a avut un rol major și în stimularea industriei de carte europene, profilul orașului venețian atrăgînd numeroși tipografi.

Unul dintre aceștia, umanistul Aldus Manutius (Aldo Manuzio), a venit din Roma la Veneția, unde și-a deschis o imprimerie din care, în 1495, a ieșit prima dintre cărțile tipărite de el, ce aveau să fie numite mai tîrziu aldine. Cu o doză mare de vizionarism și chiar de simț întreprinzător, tipograful din Veneția s a gîndit și la o modalitate de a face cultura cît mai accesibilă prin intermediul cărților. La vremea aceea, cărțile aveau dimensiuni foarte mari și erau foarte grele, deci dificil de mînuit. Manutius a redus dimensiunea paginilor la o optime din coala inițială din care erau tăiate – a luat naștere astfel așa-numitul formato in ottavo (cam un A5 din zilele noastre). În epocă, inițiativa a fost de mare impact.

Tot din tiparnița lui Manuzio, din dorința acestuia de a avea un scris mai puțin rigid și mai ușor de citit, a ieșit un nou tip de caractere. Francesco Griffo, unul dintre colaboratorii lui Manutius, este cel care a creat acest nou stil, numit ulterior stil italic, din motivul simplu că a fost inventat în Italia de un italian. Pe lîngă plusvaloarea estetică, literele italice (ușor diferite de italicele de astăzi) aveau și avantajul de a ocupa mai puțin spațiu.

Cu noul format și cu noile litere, cărțile deveneau mult mai accesibile publicului larg – adică, în cazul acesta, și clasei mijlocii.

Pe parcursul secolului al XVI-lea, aproape 250 de tipografii mari și mici și-au desfășurat activitatea în Veneția, cu o producție de aproximativ 25.000 de ediții de cărți. Nu mai era nici o îndoială că Veneția devenise centrul de tipărituri al Europei.

Din marea de cărți ale vremii, volumele aldine erau ușor de recunoscut și după sigla pe care Aldus Manutius o adop­tase pentru volumele tipărite de el: un delfin încolăcit în jurul unei ancore. Alături de deviza Festina Lente.

De amintit, din cînd în cînd.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vreme ploi jpg
Avertizare cod roşu de precipitaţii abundente pentru mai multe localităţi din două judeţe
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineaţă, 14 seprembrie, o avertizare cod roşu pentru mai multe localităţi.
WhatsApp Video 2024 09 14 at 08 39 34 64cf2e8f mp4 thumbnail png
Ciclonul Boris a lovit România: două persoane au murit. Lista județelor afectate de ploi și inundații
Nouăsprezece localități din județele Argeș, Bacău, Buzău, Galați, Hunedoara, Neamț, Vâlcea și Vrancea au fost grav afectate de ploile abundente din ultimele zile, generând inundații și alunecări de teren.
tanara inecata Foto ISU Satu Mare jpg
Femeie găsită moartă în apele râului Someș. Trupul tinerei de 20 de ani, pe jumătate dezbrăcat, a fost adus la mal de pompieri
O tânără de aproximativ 20 de ani a fost găsită moartă în Satu Mare după ce s-ar fi înecat. Trupul tinerei, pe jumătate dezbrăcat, plutea pe râul Someș.
Paleti banane cu cocaina Twitter jpg
Zeci de kilograme de cocaină au fost găsite sub cutiile cu banane: descoperirea angajaților unui lanţ de supermarketuri din Franța
Peste 40 de kilograme de cocaină au fost găsite în livrările de banane către patru dintre magazinele unui lanţ de supermarketuri din Franța. Poliția a deschis un dosar penal în cauză, relatează The Guardian.
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
meteo  frig foto pixabay
Vremea se răcește considerabil peste tot în țară. Minimele ajung la 5 grade, iar la munte va ninge
Temperaturile vor scădea drastic în majoritatea zonelor țării, iar valorile termice se vor situa sub mediile multianuale pentru această perioadă a anului.
Ivan Pavlov foto wikipedia jpg
14 septembrie: S-a născut Ivan Pavlov, autorul teoriei privind reflexul condiţionat
La 14 septembrie 1849 se năştea Ivan Pavlov, cunoscut drept autorul teoriei privind reflexul condiţionat. Tot într-o zi de 14 septembrie, în 1895, a fost inaugurat podul de la Cernavodă, construit de Anghel Saligny, cel mai lung pod din Europa, la acea vreme și al treilea din lume.
Neagu jpg
Weekend-ul handbalului: CSM, Rapid și Bistrița joacă în Liga Campionilor. Televizarea meciurilor
Cele trei echipe care ne reprezintă în competiție vor evolua în a doua etapă din faza grupelor.
apa termala jpg
Boli care pot fi tratate cu apă termală
Utilizarea apelor termale atât în uz extern, cât și intern este un adevărat remediu pentru multe patologii și pentru frumusețea pielii și este cunoscută din cele mai vechi timpuri.