Din istoria răvaşelor

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
Din istoria răvaşelor jpeg

Obiceiul plăcintei cu răvaşe pare să se fi demodat în bună măsură, deşi în urmă cu cîteva decenii era încă destul de bine conservat. De fapt, ceea ce lipseşte astăzi este includerea sa în recomandările publice asupra pregătirii sărbătorilor: în discuţiile despre masa de revelion, în sfaturile practice şi în publicitate. Nu mai funcţionează, din cîte ştiu, nici furnizarea de material – cel puţin în versiunea pe hîrtie. În anii ’60-’70, la chioşcurile de ziare se vindeau foi tipărite cu răvaşe, care urmau a fi decupate, răsucite şi introduse în plăcinta mesei de Anul Nou. Textele, de tip epigramă sau strigătură satirică, nu străluceau prin originalitate şi umor, dar aveau avantajul de a aparţine mai mult spaţiului privat decît celui public, puternic ideologizat. Se continua de fapt, în perioada comunistă, prin „Răvaşe de Anul Nou“, un gen de tipăritură apolitică mai veche: foi similare din anii ’40, cu titlul „răvaşe de plăcintă“, sînt şi acum vîndute pe site-uri de antichităţi şi de vechituri. Acelaşi format (asemănător calendarului bisericesc de perete şi decupabil) trebuie să fi circulat şi la începutul secolului al XX lea, cum o indică o mărturisire de atunci: „M-a împins şi pe mine păcatele să cumpăr anul acesta o coală de răvaşe pentru plăcintă“ (Furnica, 9.01.1905). Răvaşele erau propuse publicului şi în forma unor broşuri, ca aceea pe care o prezintă Ziarul de Vrancea într-un articol (disponibil în Internet) din 23.04.2014: „Răvaşe de plăcintă pentru sat – Colecţionate, premiate şi selecţionate prin concursul răvaşelor de plăcintă ţinut de Liga Culturală Secţiunea Focşani“ (1936). În momentul de faţă, genul supravieţuieşte prin cîteva oferte în Internet, pe care doritorii le pot descărca şi tipări după plac.

Dicţionarele noastre nu au acordat întotdeauna suficientă atenţie detaliilor de viaţă cotidiană şi practicilor culturii urbane de consum; în DEX, răvaş (cuvînt provenit din maghiarul rovás, „răboj“) este definit doar ca „scrisoare, bilet“. Dicţionarul limbii române (DLR, Litera R, 1975) a inclus totuşi în definirea cuvîntului sensul secundar „bileţel cu conţinut glumeţ care se introduce de Anul Nou în plăcintă, cu scopul de a produce haz“. Noul Dicţionar Universal (2006) şi Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI, 2007) au preluat, ambele, definiţia din DLR. Sintagma răvaş pentru plăcintă a fost dublată, în secolele al XIX lea şi al XX lea, de formula echivalentă bilet pentru plăcintă (astăzi cu totul ieşită din uz).

În secolele trecute, funcţia răvaşelor pare a se fi plasat între divertisment şi valoare oraculară, de prezicere a viitorului. Obiceiul ar putea fi destul de vechi; Nicolae Iorga îl descrie (în Istoria Românilor în chipuri şi icoane) ca prezent la mesele boiereşti şi domneşti de altădată: „Apoi în turta cea mare care se dă la masă se ascund – cine ar crede? bilete de plăcintă. Ele nu cuprind însă versurile pe care le cunoaştem. Ba nu dau măcar o propoziţie întreagă, ci numai în cîteva cuvinte o făgăduială de Anul Nou, care poate fi luată însă şi ca o constatare, de luare în rîs sau mustrătoare. Cel ce-şi găseşte biletul e dator să-l citească cu glas tare, şi ni închipuim ce faţă trebuia să facă boierul neastîmpărat, nesupus, căruia, printr-o potrivire ironică a norocului îi cădea tocmai «pofta de a fi domn»“.

Obiceiul răvaşelor este evocat pe larg şi într-una dintre scenetele comice ale lui Alecsandri – Stan Covrigariul, reprezentată în 1865 –, prin formula plăcintă cu sorţi: „STAN: Am o plăcintă cu sorți în stihuri scrise de un cuconaș ce te iubește ca un năuc. DAMA: Spune-i că nu-mi plac poeziile de plăcintărie. STAN: Iaca, mă! s-a subțiet neamul!… Acum le trebuie stihuri de calindare… Înainte, cu o plăcintă ca asta se amețeau toate nevestele. Cum o aducea pe masă, fiecare cucoană găsea în părticica ei cîte o hîrtiuță cu stihuri“. Textul ilustrează un rol social secundar al răvaşelor – de transmitere a mesajelor galante – , conţinînd în acelaşi timp o evaluare negativă a genului minor (poezie de plăcintărie), ba chiar o ierarhie ad-hoc a genurilor discursive populare: se sugerează că tradiţionalele versuri de plăcintă ar fi inferioare versurilor din calendare. Practica plăcintei cu răvaşe e pusă în legătură cu epoca fanariotă, cu tradiţiile balcanice, versurile înseşi – construite pe tiparul poeţilor preromantici – fiind impregnate de grecisme: „Ești evghenistă cît Afrodita, / Iar eu din pricina dumitale / Am uitat chiar și alfa vita; / Ah! te iubesc și sînt de jale!“. Lumea răvaşelor grecizante apare ca înlocuită în preferinţele publicului de modele franţuzite: „şi cu astfel de flecurele lumea trăia voios; boierii și cucoanele se iubeau și plăcintele se vindeau, dar acum le trebuie azur, murmur, bonjur și amur…“. Probabil că demodarea răvaşelor începuse chiar de atunci. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Și pisicile vor plăti TVA mărit mp4 thumbnail png
Inițiative legislative pentru protejarea animalelor de companie, cu Adrian Alexandru Dragotă, Președinte "Felis România”
Totul despre cum protejăm animalelel de companie în contexte dificile, aflăm de la Adrian Alexandru Dragotă, Președinte "Felis România” vine la Interviurile Adevărul
PISI 1 jpg
Și pisicile vor plăti TVA mărit. Ce soluții există pentru a proteja animalele de companie?
Adrian Alexandru Dragotă, Președinte "Felis România” vine la Interviurile Adevărul lansând în spațiul public dezbaterea inițiativei legislative și civice Bonn–Oberkassel pentru protejarea animalelor de companie
Mopuri profesionale solutia ideala pentru curatenie eficienta si rapida jpg
Ce trebuie să pui în apa cu care speli pe jos cu mopul, ca să miroasă ca la recepțiile hotelurilor de lux. Trucul pe care nu ți-l spune nimeni
Tot mai mulți români caută soluții simple și eficiente pentru a aduce acasă senzația de curățenie impecabilă și rafinament specific hotelurilor de cinci stele.
cub brigitte pastramă png
Banner Andreea Bălan
Cum arată programul Andreei Bălan când se ocupă ea singură de fetițele ei, Clara și Ella: „Nu e vorba de diete, e vorba să mănânci puțin”
Atunci când nu are zilnic program maraton de evenimente și spectacole, Andreea Bălan preferă să petreacă timp împreună cu cele două fetițe ale ei și să le ducă la diverse activități.
nicusor dan keir starmer foto facebook
LIVE TEXT Summitul NATO de la Haga. Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit cu premierul britanic Keir Starmer: „A fost o reală onoare”
Liderii NATO se reunesc miercuri la Haga în cadrul unui summit organizat în condițiile în care reprezentanții aliaților europeni promit majorarea cheltuielilor și investițiilor pentru apărare, informează Reuters. Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit cu premierul britanic Keir Starmer.
woman 936549 640 jpg
Starea de bine a pielii începe din interior. De ce tratamentele minim invazive și cele dermatocosmetice nu sunt suficiente
O piele sănătoasă și care să arate bine este o preocupare pentru fiecare femeie. Dar tratamentele miniminvazive și dermatocosmetice nu sunt totul pentru piele. Iată ce recomandă specialistul.
Jeff Bezos și logodnica lui  Foto   Shutterstock jpg
Mega-iahturi, avioane private și proteste la ceremonia lui Jeff Bezos și Lauren Sanchez. Primii invitați la „nunta secolului” au început să sosească
Printre primele nave de lux ancorate în lagună se numără iahtul l'Arience, de 60 de metri și 70 de milioane de dolari, aparținând filantropului Bill Miller, și spectaculosul iaht Kismet, de 122 de metri, al miliardarului Shahid Shad Khan.
FOTO Meteoplus / Facebook
Incendiu la stația meteorologică de pe Vârful Vlădeasa din Cluj. Cabana a ars ca o torță
Stația meteorologică și cabana de pe Vârful Vlădeasa din Cluj au fost distruse într-un incendiu izbucnit marți seară. Serviciile de intervenție au informat că focul a fost amplificat de vântul puternic.