Dileme ╚Öi decizii, erori ╚Öi corec╚Ťii

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 918 din 11 ÔÇô 17 noiembrie 2021
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg

Exist─â un timp al ├«ndoielii. Exist─â un timp al deciziei. Cum ╚Öi c├«nd se transform─â dilemele ├«n decizii s├«nt ├«ntreb─âri care primesc r─âspunsuri diferite, ├«n func╚Ťie de perspectiv─â. Politica este un c├«mp al ac╚Ťiunii supus unor severe constr├«ngeri temporale. ├Än politic─â, am├«narea sau refuzul deciziei are chiar semnifica╚Ťia unei decizii. Presiunea timpului nu ar trebui ├«ns─â s─â ├«mpiedice oamenii politici s─â g├«ndeasc─â, s─â ├«n╚Ťeleag─â dilemele ├«n care se afl─â de cele mai multe ori, s─â foloseasc─â un set de criterii ra╚Ťionale pentru a evalua alternativele posibile, s─â identifice corect interesele prioritare, s─â dezbat─â ╚Öi s─â dialogheze pentru a-╚Öi fundamenta solid op╚Ťiunile. Oric├«t de elaborat ╚Öi de rafinat ar fi instrumentarul metodologic pentru ├«ntemeierea deciziilor, acesta trebuie s─â fie dublat de intui╚Ťie ╚Öi clarviziune. F─âr─â aceste calit─â╚Ťi, politicienii r─âm├«n ├«n zona mediocrit─â╚Ťii ╚Öi a ineficien╚Ťei, iar cele mai multe decizii luate de ace╚Ötia s├«nt doar un ╚Öir de erori.  Dac─â totul s-ar reduce la fundamentarea ra╚Ťional─â a deciziilor, epistemologii ╚Öi logicienii ar fi cei mai mari oameni politici. Dar oric├«t de multe ar fi darurile cu care s├«nt ├«nzestra╚Ťi conduc─âtorii politici, r─âm├«n ╚Öi ei mereu sub zodia erorii. Nu de pu╚Ťine ori, deciziile luate se dovedesc a fi eronate. Curajul de a recunoa╚Öte erorile s─âv├«r╚Öite ╚Öi abilitatea de a le corecta rapid s├«nt poate cele mai importante calit─â╚Ťi care diferen╚Ťiaz─â oamenii politici. Nu este u╚Öor s─â fie ├«nvins─â iner╚Ťia erorilor. Aceast─â for╚Ť─â iner╚Ťial─â spore╚Öte dac─â deciziile s├«nt luate ├«n structurile de conducere ale partidelor politice. Iner╚Ťia cre╚Öte ├«n mod propor╚Ťional cu amploarea acestor structuri. Deciziile luate la nivelul lor ├«ncorseteaz─â ac╚Ťiunile individuale ╚Öi devin un obstacol care ├«nt├«rzie corectarea erorilor. Eficien╚Ťa institu╚Ťional─â a partidelor politice depinde de mecanismele ╚Öi de procedurile interne pentru realizarea acestor corec╚Ťii.

Criza politic─â ├«nceput─â ├«n urm─â cu peste dou─â luni este un caz de ╚Öcoal─â pentru verificarea constat─ârilor de mai sus. Destr─âmarea coali╚Ťiei de guvernare a fost cauzat─â de mai multe decizii eronate ale tuturor actorilor politici implica╚Ťi (prim-ministru, pre╚Öedinte, ministrul Justi╚Ťiei, PNL ╚Öi USR), iar criza politic─â a continuat, s-a acutizat ╚Öi s-a cronicizat ca urmare a altor decizii eronate ale acelora╚Öi actori politici. Nu este aici locul nici pentru a analiza toate aceste decizii eronate ╚Öi efectele lor foarte grave ├«n contextul economic ╚Öi sanitar ├«n care ne afl─âm, nici pentru a inventaria responsabilit─â╚Ťile. Asemenea analize, mai mult sau mai pu╚Ťin pertinente, s-au f─âcut ╚Öi se vor mai face ├«n continuare. Este ├«ns─â acum un bun prilej pentru a observa dac─â oamenii politici au curajul de a-╚Öi recunoa╚Öte erorile ╚Öi de a le corecta, dac─â institu╚Ťiile care iau decizii eronate au mecanisme interne eficiente de schimbare a acestora ├«n timp util ╚Öi dac─â uzan╚Ťa dialogului ╚Öi a compromisului este asimilat─â de c─âtre politicieni ╚Öi partide.

Logica politic─â are, ├«n aceast─â criz─â, trei reguli simple: este necesar─â o majoritate parlamentar─â pentru votarea Guvernului ╚Öi a programului de guvernare; trebuie s─â existe compatibilitate ├«ntre doctrinele ╚Öi politicile publice ale partidelor care urmeaz─â s─â alc─âtuiasc─â aceast─â majoritate; prim-ministrul este propus de partidul din coali╚Ťie care are cei mai mul╚Ťi parlamentari. Pe aceste temeiuri, ├«n urma ultimelor alegeri parlamentare, a fost format Guvernul sus╚Ťinut de alian╚Ťa PNL ÔÇô USR ÔÇô UDMR, cu un prim-ministru propus de PNL. Logica politic─â a ├«nvins la sf├«r╚Öitul anului trecut tensiunile ╚Öi resentimentele generate de campaniile electorale din anii 2019 ╚Öi 2020. Aceea╚Öi logic─â politic─â a devenit ├«ns─â neputincioas─â at├«t ├«n momentul declan╚Ö─ârii crizei guvernamentale, c├«t ╚Öi ulterior, timp de peste dou─â luni, fiind ├«nvins─â de orgoliile personale ╚Öi de partid, de sentimentele revan╚Öarde ╚Öi de nep─âsarea fa╚Ť─â de victimele pandemiei ╚Öi ale dificult─â╚Ťilor economice. Protagoni╚Ötii crizei politice s-au dovedit incapabili s─â ├«n╚Ťeleag─â erorile s─âv├«r╚Öite, s─â le recunoasc─â ╚Öi s─â le corecteze. Luciditatea ╚Öi curajul au fost ├«nlocuite de o retoric─â g─âunoas─â, cu accente de fla╚Önet─â uzat─â. Schimbarea de la o zi la alta a discursului c├«nd acuzator, c├«nd justificativ, asumarea unor pozi╚Ťii care erau repudiate cu c├«teva ceasuri mai devreme ╚Öi precaritatea argumentelor i-au decredibilizat pe actorii care au jucat ├«n aceast─â pies─â de teatru absurd. Mai grav este c─â ambele partide care au declan╚Öat ╚Öi au ├«ntre╚Ťinut criza au fost lipsite de resorturi institu╚Ťionale pentru fundamentarea deciziilor ╚Öi pentru corectarea erorilor strategice ╚Öi a celor tactice. Mai ales PNL a prezentat spectacolul trist al orbilor care se las─â c─âl─âuzi╚Ťi de un alt orb spre pr─âpastie. Dac─â USR pare s─â-╚Öi fi g─âsit busola ├«n ultimul moment, pled├«nd pentru refacerea coali╚Ťiei cu PNL ╚Öi UDMR, ├«n acord cu logica politic─â, liberalii au continuat s─â propun─â solu╚Ťii neverosimile sau ├«n total─â contradic╚Ťie cu deciziile luate anterior, de natur─â s─â ├«╚Öi dezam─âgeasc─â aleg─âtorii. Abandonarea nu numai a tonului, ci ╚Öi a sensului discursului profesat fa╚Ť─â de PSD ani la r├«nd ├«i decredibilizeaz─â pe liberali. S-ar putea ca ├«n momentul ├«n care va fi publicat acest articol, criza politic─â s─â fie rezolvat─â, fie prin refacerea coali╚Ťiei PNL ÔÇô USR ÔÇô UDMR, fie printr-o nou─â coali╚Ťie PSD ÔÇô PNL. ├Än prima ipotez─â, PNL ar avea timp s─â redevin─â credibil dac─â guvernarea va fi eficient─â ╚Öi rezultatele vor deveni vizibile pentru cet─â╚Ťeni ├«nainte de urm─âtoarele alegeri parlamentare. ├Än a doua ipotez─â, PNL va deveni un partid minor.

Dincolo de aceste erori politice, exist─â totu╚Öi o minim─â consolare. Oric├«t de greu ar fi pus la ├«ncercare, sistemul politic al democra╚Ťiei constitu╚Ťionale are mecanisme ╚Öi proceduri care ├«╚Öi dovedesc viabilitatea tocmai ├«n momente de criz─â. Lipsa de logic─â a politicienilor ╚Öi a partidelor politice este totu╚Öi amendat─â de regulile constitu╚Ťionale care guverneaz─â raporturile dintre Parlament, Guvern ╚Öi pre╚Öedinte. P├«n─â la urm─â, aceste reguli conduc juc─âtorii c─âtre o solu╚Ťie, mai bun─â sau mai rea, dar revizuibil─â. Func╚Ťionarea acestor reguli este asigurat─â de institu╚Ťii pe care politicienii ╚Öi partidele nu le pot ignora ├«n totalitate. Lentoarea cu care func╚Ťioneaz─â aceste reguli ╚Öi institu╚Ťii nu este un motiv pentru renun╚Ťarea la beneficiile lor. Critica acerb─â la care a fost supus─â democra╚Ťia constitu╚Ťional─â ├«n perioada interbelic─â, urmat─â de o conflagra╚Ťie mondial─â distrug─âtoare, de ╚Öase ani, ╚Öi de un r─âzboi rece, de peste patru decenii, s-a dovedit p├«n─â la urm─â lipsit─â de consisten╚Ť─â. Chiar ╚Öi ├«n timp de r─âzboi, fierbinte sau rece, deci de criz─â extrem─â, regimurile totalitare, l─âudate pentru eficien╚Ťa lor, dar dovedit─â mai ales cu num─ârul de crime comise, au fost ├«nvinse de regimurile de democra╚Ťie constitu╚Ťional─â. Dar s─â p─âstr─âm propor╚Ťiile juste: criza politic─â d├«mbovi╚Ťean─â nu este chiar un r─âzboi mondial.

Valeriu Stoica este avocat ╚Öi profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.