Dileme despre prostul din mine

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Recitesc filozofie clasică şi mă surprinde să redescopăr că mai am resurse nelimitate de prostie. Nu numai o parte din articolele mele mai vechi mi se par proaste, dar aş vrea să pot rescrie şi unele mai recente.

Regăsesc, într-un text al lui David Hume, un citat din Tacitus care mi-a plăcut mult pe la începutul anilor ’90: „Aceste timpuri rare cînd avem norocul să gîndim ceea ce vrem şi să spunem ceea ce credem“. I l-am citit maică-mii într-o seară în care ea era obosită şi sătulă de capitalismul lui Iliescu, şi începuse să regrete comunismul lui Ceauşescu. A avut un impact neaşteptat asupra ei şi nu a mai spus tîmpenia cu Ceauşescu.

Uitasem de Tacitus.

Mi se pare că ne radicalizăm. Ideile şi felul în care sînt ele exprimate devin din ce în ce mai dure. Mi se pare că am trecut un pic prea repede de la tuberman la bîta de baseball.

Bîta era discursul de tip Vadim, iar pentru marea noastră majoritate Vadim era un bufon nebun. Codrin şi Olguţa sînt oameni crescuţi de Vadim. Oameni care, e drept, au un succes îngrozitor. Tipul lor de discurs a fost copiat şi funcţionează.

Agresivitatea, şmechereala şi mîrlănia au devenit calităţi căutate şi cultivate de televiziuni şi de partide. Ciuvică, Firea, Şerban Nicolae, Nicolicea sînt exemple stridente ale succesului bîtei. Audienţa se face din scandal. Din opinii radicale şi adesea simpliste. Scriu asta din propria experienţă.

Sigur că îmi găsesc şi justificări pentru propriile tîmpenii.

„Trebuie să răspunzi agresiv mîrlanilor, căci altfel răspunsul tău nu va fi auzit. Celor care te înjură nu le poţi răspunde cu eleganţă. Proştilor trebuie să le vorbeşti pe limba lor.“ Realizez că pierd mai mult timp răspunzînd celor care mă înjură în loc să le răspund celor care îmi scriu politicos. În mod sigur, nu este un semn de inteligenţă.

La nivel declarativ, îmi doresc dialogul, dar cel mai adesea sînt tentat de bîtă în argumentele mele. Cum să porţi un dialog cu oameni de tip Bădălău, Badea sau Pleşoianu? Cum poţi să descrii caractere de tip Grindeanu, Tăriceanu sau Dragnea într-un mod acceptabil? Cum discuţi cu cei care cred că ştiu deja totul şi trăiesc cu obsesia teoriilor conspiraţiei? Cum să răspund celor care îmi dau sfaturi agresive şi arogante despre lucruri pe care nu le ştiu şi cu care eu îmi bat capul de zeci de ani? Cum să fac eu ca să nu fac la fel ca ei? Tentaţia de deşteptul satului este întotdeauna acolo. Cum să o controlez? Cum să le răspund postacilor plătiţi să fie mîrlani şi agresivi?

Încerc să discut cu oameni care au opţiuni politice diferite, deşi nu îmi face plăcere. Adesea e de-a dreptul chinuitor. E mult mai uşor să discut cu cei care îmi împărtăşesc ideile şi îmi validează opţiunile, deşi ştiu că aş învăţa mai mult discutînd cu primii. Lenea are şi o variantă intelectuală. O parte din prostiile pe care le-am scris aş putea să le şterg. Am fost tentat să o fac de multe ori. Nu o fac pentru că am nevoie, periodic, să îmi reamintesc că prostia este starea mea naturală şi că nu am motive să mă simt fericit cu felul în care gîndesc.

E foarte fain că pot să gîndesc ceea ce vreau şi să spun ceea ce simt, dar nu mai cred că asta este de ajuns. Nu de alta, dar nu rezolvă în nici un fel problema radicalizării opiniilor.

Deocamdată habar nu am ce ar trebui să fac, dar sînt în căutare de soluţii. Iar soluţia lui Gogu – „Nepoate, fii deştept, că de proşti e plin“ – nu pare să fie pe atît de simplă pe cît speram.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.