Diez şi hashtag

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
„Cu bule“ jpeg

Un termen specific notaţiei muzicale, cu care orice vorbitor de română mediu şcolarizat a avut de‑a face încă din clasele gimnaziale, a ajuns foarte cunoscut şi folosit în epoca Internetului. Uzul său poate fi considerat de către purişti un abuz, pentru că se bazează pe echivalarea a două semne uşor diferite. Denumirea semnului muzical care notează ridicarea accidentală a unei note cu un semiton – diez – s-a extins asupra semnului #, aflat pe tastatura computerelor şi a telefoanelor mobile. În spaţiul anglo-saxon, diferenţa dintre diezul ale cărui linii verticale sînt intersectate de unele uşor oblice (ridicate spre dreapta) şi semnul în care acestea sînt perfect orizontale este clar marcată: al doilea poartă numele hash sau number sign şi avea, înainte de a fi preluat de informatică şi Internet, o folosire destul de largă (ca abreviere pentru număr sau pentru o unitate tradiţională de greutate – livra), în vreme ce primul (sharp) este restrîns la muzică. Diferenţa apare şi în alte limbi: în italiană se face, în principiu, distincţia între cancelletto şi diesis, în franceză între croisillon (sau petit carré, „pătrăţel“) şi dièse. În practică, semnele se confundă adesea; cel puţin în franceză, denumirea dièse este foarte des folosită pentru semnul din telefonie şi din mediile electronice. În română, confundarea celor două semne este generalizată şi, chiar dacă nu a devenit oficială prin preluarea în dicţionarele generale, este curentă în comunicarea cu publicul. Comanda tipică este „Apăsaţi tasta diez“; nu am observat să se fi impus vreun alt termen pentru semnul în cauză.

Românescul diez este un împrumut modern, din secolul al XIX-lea, din franceză (unde dièse provine dintr-un termen grecesc cu sensul „interval“, intrat în latină: diesis). Diez era curent folosit în­tr‑un manual din 1846, scris în alfabetul de tranziţie, al cărui autor era I. Wachmann, „profesor de muzică vocală în Colegiul Naţional“: Principuri generale de muzică europeenească modernă: în trebuinţa şcolarilor clasii de muzică vocală a Colegiului Naţional din Sf. Sava şi a celor ce doresc să dobîndească o dreaptă cunoştinţă a acestii arte.

În ultima vreme, semnul # a căpătat o folosire extrem de largă prin preluarea sa de către anumite reţele de socializare pentru a marca „etichetele“ (tag-uri, cuvinte-cheie) care corespund unor subiecte sau teme de discuţie. Semnul care precedă cuvîntul-temă şi are semnificaţia „în legătură cu…“, „despre…“, „pentru…“ a fost transferat şi în afara spaţiului virtual, apărînd pe afişe, bannere, pancarte. Nu este primul caz în care un semn iese din spaţiul Internetului pentru a intra în uzul mai larg, cu conotaţii de modernitate şi actualitate imediată: într-o vreme, semnul @ căpătase această funcţie, atunci cînd substituia ludic litera a sau prepoziţia la. În spaţiul virtual, în reţelele care folosesc simbolul #, cuvintele precedate de acesta sînt denumite în engleză hashtag („etichetă marcată prin semnul hash“). Evident, termenul a intrat rapid în jargonul utilizatorilor din multe limbi: de exemplu în italiană, în care anglicismele pătrund cu mare uşurinţă: „questo hashtag“. S-a vorbit şi la noi (de exemplu, de către Adrian Hazaparu, pe blog-ul său) despre încercarea de reglementare de acum cîţiva ani din spaţiul francez, cînd s-a propus ca termen oficial compusul mot-dièse; în emisiuni de televiziune se poate auzi vorbindu-se şi pur şi simplu de „mot-clé“ (cuvînt-cheie), termen adecvat semantic, dar nespecializat; este însă foarte frecvent în uz şi „le hashtag“.

În română, hashtag a fost preluat imediat şi are deja numeroase atestări jurnalistice: „Confuzie incredibilă pe Twitter, după apariţia unui hashtag în memoria victimelor“ (gandul.info); „Facebook s-a aliniat şi oferă capacitatea de a ordona subiectele folosind hashtag-ul“ (adevarul.ro); „Folosirea hashtagurilor va fi limitată iniţial la căutarea elementară“ (mediafax.ro) etc.

Aşadar, româna generalizează pentru semnul informatic denumirea diez, dar împrumută ca atare termenul englez hashtag, fără a-l simţi ca pe un compus care să fie even­tual tradus, calchiat etc. Se vorbeşte deci, cu o anume inconsecvenţă, despre „cunoscutul hashtag, simbolizat prin semnul diez #“ (romanialibera.ro). Din punct de vedere strict lingvistic, confuzia dintre cele două semne şi extinderea denumirii diez nu mi se par deloc condamnabile. În ceea ce-l priveşte pe hashtag, e greu să facem previziuni: ar putea fi preluat definitiv, dar la fel de bine ar putea ieşi din uz odată cu o (previzibilă şi rapidă) înlocuire a tehnologiilor informatice şi a sistemelor de clasificare şi căutare a informaţiei.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.