Dialogul necesar dintre CCR și CJUE

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
O mare invenție – contractul social jpeg

În anul 2003, ca urmare a procesului de revizuire, au fost introduse în Constituție mai multe prevederi, între care și cele care alcătuiesc Titlul VI, sub denumirea Integrarea euroatlantică. Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene și la Tratatul Atlanticului de Nord nu ar fi fost posibilă în absența acestor prevederi. S-a statuat în mod neechivoc că aderarea la Uniunea Europeană presupune transferarea unor atribuții către instituțiile comunitare și exercitarea în comun cu celelalte state membre a competențelor prevăzute în tratatele constitutive. Aprobarea prin referendum național a Legii de revizuire a Constituției a avut o dublă semnificație: modificarea contractului social încheiat în anul 1991 și participarea la un contract social mai amplu, la scară comunitară. Chiar dacă Uniunea Europeană nu este încă o structură federală, totuși s-a afirmat, nu fără temei, că are o suveranitate proprie (Vlad Constantinesco), iar statele membre nu mai sînt entități deplin suverane, ele acceptînd că prevederile tratatelor constitutive și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu primează față de legile interne. În Legea fundamentală s-a statuat că  Parlamentul, președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a preeminenței dreptului european față de dreptul intern. Între altele, această garanție presupune că, ori de cîte ori dispozițiile legale interne sînt contrare unor norme din dreptul european, acestea din urmă vor fi aplicate cu prioritate. Instanțele judecătorești naționale, cînd constată o asemenea contradicție cu ocazia judecării unui proces, au obligația să aplice normele europene, iar nu normele interne contrare.

Acest mecanism instituțional de armonizare a dreptului intern cu dreptul european este însă efectiv numai în cadrul unui anumit proces judiciar, fără a avea semnificația înlăturării cu caracter general a aplicării unor norme interne. Totuși, exercitarea acestei competențe speciale este premisa a două conflicte, unul între instanțele judecătorești și Curtea Constituțională, al doilea între această Curte (CCR) și Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Recent, asemenea conflicte s-au concretizat în legătură cu mult-disputata Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Mai întîi, CJUE a pronunțat, la 18 mai 2021, o hotărîre prin care a constatat că prevederile legale interne prin care a fost înființată SIIJ sînt contrare dreptului european, iar apoi CCR a emis o decizie, la 8 iunie 2021, prin care a statuat că aceleași prevederi legale sînt constituționale. În sfîrșit, o instanță națională, cu ocazia soluționării unui proces, a fost pusă în situația de a alege să urmeze soluția CJUE sau soluția CCR, întrînd în conflict cu una sau alta dintre Curți. Aceste soluții au inflamat spiritele în comunitatea juridică și în lumea politică din România. Radicalizarea treptată a pozițiilor a culminat cu afirmații exorbitante: pe de o parte, s-a susținut că hotărîrea CJUE este un atentat la suveranitatea națională și un îndemn la rebeliunea judecătorilor împotriva instanței de contencios constituțional; pe de altă parte, decizia CCR a fost privită ca un prim pas spre retragerea României din Uniunea Europeană, sub influența unor forțe oculte. Chiar dacă, în lumina rațiunii, aceste poziții radicale se discreditează prin ele însele, ignorarea lor n-ar fi potrivită, știut fiind că resorturile opiniei publice sînt mai degrabă iraționale. Nu de puține ori, conflictele juridice s-au extins, devenind conflicte politice și sociale de mare amploare. Este mai utilă deci identificarea surselor acestor conflicte juridice și a soluțiilor posibile pentru rezolvarea lor și pentru prevenirea apariției altor conflicte de acest gen în viitor.

Chiar dacă nu este aici locul pentru analize tehnice, trei explicații simple sînt posibile.

În primul rînd, armonizarea dreptului intern cu dreptul european nu poate fi deplină, iar aplicarea principiului preeminenței normelor europene asupra celor interne va genera mereu tensiuni și conflicte. Divergența dintre hotărîrea CJUE și decizia CCR referitoare la SIIJ are precedente în divergențele dintre instanța europeană și instanțele de contencios constituțional din alte țări (decizia pronunțată de Curtea Constituțională Federală din Germania în cauza Weiss este un asemenea precedent foarte periculos). Aceste divergențe au două surse principale: insuficienta delimitare a atribuțiilor care au fost transferate de statele naționale către instituțiile comunitare față de atribuțiile care au rămas în competența statelor și existența unor arbitri diferiți care iau decizii pentru rezolvarea conflictelor juridice (CJUE, Curțile Constituționale și instanțele judecătorești naționale). În absența unui arbitru suprem, pe lîngă conflictele juridice ordinare, adică cele supuse judecății diverșilor arbitri, apar conflicte juridice chiar între arbitri. Este vulnerabilitatea principală a sistemului instituțional comunitar, care generează frustrări atît pentru suveraniști, cît și pentru europeniști: unii se tem din cauza presupusei abandonări a suveranității, alții se tem din cauza exceselor unei suveranități arbitrare.

În al doilea rînd, tocmai pentru că nu există o instanță supremă care să arbitreze conflictele dintre arbitri, respectiv divergențele dintre CJUE și Curțile Constituționale, precum și cele dintre acestea din urmă și instanțele judecătorești naționale (propunerea făcută de Sarmiento și Weiler de a se înființa o asemenea instanță nu se poate adopta într-un viitor previzibil), aceste conflicte referitoare la delimitarea competențelor de aplicare a dreptului european pot fi rezolvate în prezent doar prin dialog între arbitri. Dacă resorturile opiniei publice sînt iraționale, deciziile arbitrilor ar trebui să fie bazate pe rațiune, iar conflictele dintre ei ar trebui să fie rezolvate prin singurul mijloc rațional la care pot recurge: dialogul instituțional. CCR ar fi avut posibilitatea să inițieze un asemenea dialog cu CJUE (urmînd exemplul înțelept al Curții Constituționale Italiene din cauza Taricco), evitînd atît divergențele privind SIIJ, cît și amplificarea acestora de către radicali.

În al treilea rînd, aceste conflicte n-ar fi apărut dacă ceea ce a promis coaliția politică aflată la guvernare în România, respectiv adoptarea unor reglementări speciale care să rezolve problema SIIJ, s-ar fi îndeplinit la vreme. Sau dacă Uniunea Europeană ar fi o organizație federală. Ipoteze situate la granița imposibilului.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.
selena gomez benny blanco gettyimages jpg
Selena Gomez, cerută în căsătorie de Benny Blanco! Cum arată inelul de logodnă
Selena Gomez (32 de ani) a anunțat că s-a logodit cu producătorul Benny Blanco (36 de ani). Actrița a postat pe rețeaua socială Instagram o fotografie cu un inel de logodnă cu un diamant uriaș. Anunțul a venit după ce cuplul și-a confirmat relația anul trecut. Selena Gomez a împărtăşit vestea pe Ins