Dezminţire

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Dezminţire jpeg

Stimate domnule redactor-şef,
Dragi prieteni, 

Fac apel la generozitatea domniilor voastre şi la îndelunga noastră relaţie de colaborare, rugîndu-vă să publicaţi următoarea dezminţire: 

În nr. 373 din 13 aprilie 2011 al Dilemei vechi, am publicat un articol despre întîlnirea avută la 26 martie cu publicul braşovean la Librăria Okian. Ceasul rău şi buclucaşa-mi predispoziţie ludică m-au împuns evocativ către o afirmaţie risca(n)tă. Povesteam atît publicului din librărie, cît şi cititorilor rubricii „Ce mi se-ntîmplă“, circumstanţele care m-au determinat ca, prin 1976-1977, să-mi adaug „C“-ul, adică iniţiala paternă, la numele de gazetar. Pînă atunci, din 1969, cînd am debutat în revista Pe-un picior de plai a Liceului 39, semnasem simplu, Dan Mihăilescu, cîteva zeci de articole în presa studenţească.

Memoria mi-a jucat o festă: aveam în faţa ochilor o pagină a revistei braşovene Astra din 1977, cu nişte versuri ceauşiste (reţinusem eu) semnate Dan Mihăilescu, iar cineva mi-a spus că autorul este profesor de estetică la Braşov şi că ar fi scris inclusiv despre simbolismul cromatic, adică exact unul dintre subiectele care mă preocupau şi pe mine atunci, devenit capitol în volumul meu de debut din 1982, Perspective eminesciene. Fireşte că, după 35 de ani, nu am avut nici cea mai mică intenţie de a fabula şi, cu atît mai puţin, de a aduce cuiva vreo ofensă. Doar că, fiind frecvent întrebat, de-a lungul vremii, de ce m-am fandosit cu iniţiala respectivă, am considerat oportun să dau explicaţia reală.

Ei bine, am greşit. În nr. 395 din 14 sept. 2011 al Dilemei vechi, a apărut o întîmpinare a „prof. dr. Dan Mihăilescu“ din Braşov, 82 de ani, „membru USR“, unde referinţele cu pricina mi se taxau drept „scorniri“. Dl profesor nu a scris niciodată versuri ceauşiste pe prima pagină a Astrei. Bun, mi-am spus că, de vreme ce DM şi-a văzut publicat cuvenitul drept la replică, DCM nu are de ce să continue „lupta“ cu amintirile de peste trei decenii.

DM, însă, a intentat proces, cerînd o mie de lei daune morale şi dezminţire în presă. Un cititor amabil din Braşov s-a însărcinat să cutreiere prin colecţia revistei (eu am refuzat să fac asta) şi a găsit în nr. 2 din 1977 al publicaţiei conduse pe atunci de Daniel Drăgan „numai“ relatarea unei dezbateri din sfera Festivalului „Cîntarea României“ organizată de Consiliul Judeţean al Culturii şi Educaţiei Socialiste şi condusă de Dan Mihăilescu. Nefiind aşadar vorba de versuri, articolul nu a constituit o dovadă convingătoare în ochii instanţei, drept pentru care, deşi Sentinţa civilă 11108 din 13 sept. 2012 a Judecătoriei Braşov (Dosar civil 33387/ 197/2011) mă scuteşte de plata celor zece milioane, mă obligă la dezminţirea de faţă: prof. dr. Dan Mihăilescu nu a scris „versuri ceauşiste pe prima pagină“ în Astra sau în altă parte. În acelaşi timp, ţin să subliniez că formula „profesor local de estetică“ nu era un semn de „desconsiderare sau minimalizare“. Pur şi simplu aşa mi s-a spus pe atunci, că este vorba de un estetician braşovean.

În speranţa că vom fi soluţionat conflictul,

Vă mulţumesc pentru găzduire, 

Dan C. Mihăilescu  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

lucratori santier constructii pixabay jpg
Dezamăgirea angajatorilor din construcții: „Îi învățăm meserie și pleacă în altă parte, și pentru 100 lei în plus”
Să găsești angajatul potrivit și să mai fie și loial a ajuns aproape un obiectiv de neatins, se plâng angajatorii din domeniul construcțiilor, care spun că cea mai mare problemă nu mai este lipsa calificării, ci fluctuația extremă de personal.
Boring2 jpg
În inima Texasului rural, Elon Musk își ridică imperiul: promisiuni, neliniști și o comunitate între două lumi
La doar 30 de minute est de Austin, pe măsură ce autostrăzile aglomerate se transformă în drumuri de țară și orizontul se deschide peste câmpiile Texanului Central, începe o poveste atipică despre tehnologie, politică și transformare socială.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Ce este sistemul, dușmanul invocat de candidații la prezidențiale. Analist: "Balaurul din basme"| ANALIZA
„Lupta împotriva sistemului” a devenit tema pricipală a campaniei prezidențiale, fiind remarcată în cazul mai multor candidați, care se prezintă în diferite moduri în opoziție cu acesta. În același timp, „sistemul” este definit în mai multe moduri, în funcție poziția candidatului.
anaf sediu
Consultanți fiscali: Inspectorii ANAF încalcă prevederile Codului fiscal
Inspectorii ANAF încalcă prevederile Codului fiscal considerând, eronat, că dobânda cheie a BNR este una de piață în cazul împrumuturilor intra-grup, susțin consultanții fiscali.
Destinații de vacanță la mare perfecte cu temperaturi peste 25 de grade încă din aprilie mai Colaj Tourism&DMS
Vacanță de 1 Mai la 25 de grade: Destinații ideale pentru o escapadă pe plajă, înainte de sezonul estival
Descoperă cele mai bune destinații pentru vacanța de 1 Mai, cu temperaturi de 25 de grade, de la litoralul turcesc, până la plajele exotice din Grecia, Spania sau Emiratele Arabe Unite - ideale pentru o escapadă timpurie, în extrasezon. Află cum poți să te bucuri de începutul verii pe malul mării
Andreea Răsuceanu
Andreea Răsuceanu, scriitoare: „O carte, dacă e bine scrisă și vie, va reuși să se impună, atât la noi, cât și pe piețele străine”
Andreea Răsuceanu, una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane din România, a vorbit într-un interviu pentru „Adevărul” despre pasiunea sa pentru scris, despre locurile literare preferate din București, dar și despre prima carte pentru copii pe care a scris-o.
metabolism, energie jpg
Cum să accelerezi cu succes metabolismul. Trucuri pentru a arde multe calorii, dar și kilograme
Un metabolism mai rapid ajută la arderea mai eficientă a caloriilor și poate sprijini un stil de viață sănătos, însă mulți dintre noi ne confruntăm cu un metabolism mai lent din cauza stilului de viață, alimentației sau a altor factori
profesor engelbert stockhammer foto YouTube jpg
Profesor de economie politică la King's College London: „România are un mare potențial pentru investiții”. Cine ne pune bețe în roate
Profesor de economie politică la King's College London, Engelbert Stockhammer a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre potențialul mare pentru investiții al României, dar și despre ce trebuie să facă Europa pentru a avea o economie foarte competitivă pe termen lung.
ganduri negative FOTO www.fit4you.ro
Care sunt organele afectate de pesimism și gânduri negative. Metodele psihoterapeuților de a transforma emoțiile în medicament
Gândurile au o putere covârșitoare asupra sănătății umane, fie că este vorba despre cea fizică sau mentală, și ne pot vindeca sau îmbolnăvi, în funcție de modul cum le controlăm. Specialiștii explică fenomenul și, mai ales, cum putem încerca să punem stăpânire asupra lor.