Dezastre şi provocări

Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
Loază jpeg

Sensurile noi ale cuvîntului provocare au apărut destul de repede după 1989; am scris acum vreo 20 de ani despre ele, cu destulă uimire, constatînd cum un termen pînă atunci preponderent negativ devenea brusc pozitiv. Schimbarea se explica prin calchierea unor sensuri ale cuvîntului englezesc challenge, adăugate termenului românesc care părea să-l traducă cel mai bine. E drept, abstractul provocare este explicat (în DEX) prin trimitere la verb („acţiunea de a provoca şi rezultatul ei“), iar verbul are, printre înţelesurile sale, şi pe cel de „a chema, a invita pe cineva să participe la o competiţie, la o întrecere“, ceea ce justifică echivalarea cu challenge. Pentru cuvîntul românesc erau însă mai frecvente şi caracteristice sensurile trecute pe primul loc în dicţionar, mai ales „a aţîţa, a întărîta, a incita pe cineva (sfidîndu-l)“ (DEX). Aşadar, provocarea e în primul rînd aţîţare, întărîtare, sfidare; dicţionarul adaugă şi o specializare juridică, cel puţin la fel de negativă: „a aduce pe cineva (prin acte de violenţă, lezarea demnităţii sau alte fapte ilicite) într-o stare de surescitare favorabilă comiterii unei infracţiuni“. Cu o totală indiferenţă faţă de aceste accepţii mai mult sau mai puţin tradiţionale, noul sens (corespunzînd celui definit în Merriam-Webster „a stimulating task or problem“) transmitea ideologia gîndirii pozitive, propunînd modelul cetăţeanului competitiv, fixat într-o atitudine curajoasă şi bătăioasă, arzînd de nerăbdare să înfrunte, cavalereşte, cît mai multe dificultăţi care să-l oţelească. Transmis de filme comercial-teziste şi de limbajul de lemn corporatist, provocare a devenit o formulă magică (obligatorie în interviurile de angajare), a cărei funcţie socială este de a lipi o etichetă pozitivă pe situaţiile neplăcute, nedorite, periculoase etc. În aceste condiţii, se tinde către transformarea sa într-un eufemism care să preia tensiunile interne şi negativitatea situaţiei descrise.

În momentul de faţă, provocarea ar părea să îndulcească suferinţele crizei („Agenda UE: criza băncilor, o nouă provocare!“ Adevărul, 9.10.2011) dar şi să facă atractive grijile casnice „Compartimentarea mobilei de bucătărie, o provocare“, casa.acasa.ro). Termenul a pătruns şi în discursul folcloric tradiţional – „Maria Radu: «Încondeierea ouălor este o provocare pentru mine»“ (libertatea.ro, 12.04.2012) –, ba chiar şi în texte bisericeşti, în care se poate vorbi de „O provocare de iubire, de adevăr şi de pace“ (catholica.ro); echivalentele provocării sînt, în alte versiuni ale textului (tradus), cuvîntul italienesc sfida şi franţuzescul défi. Informaţiile meteorologice sînt adesea impregnate de aceeaşi atitudine pozitivă şi eufemistică: „Drumurile din Timiş rămîn în continuare o provocare pentru şoferi. Ninsoarea abundentă le dă în continuare bătăi de cap pompierilor. Numeroase maşini au rămas împotmolite în zăpadă pe drumurile din Timiş„ (tion.ro, 9.12.2012); „Vremea ploioasă din Marea Britanie, o provocare serioasă pentru Jocurile Olimpice“ (Antena3.ro, 18.07. 2012); „Iarna reprezintă întotdeauna o provocare pentru conducătorii auto“ (curierulnational.ro). Era de aşteptat ca şi catastrofele naturale să devină, nu numai în textele jurnalistice, prilej de provocări: „Coordonarea operaţiunilor de intervenţie pentru limitarea consecinţelor inundaţiilor reprezintă o provocare specifică pentru serviciile de urgenţă“ (meteo.ro); „Zăpada, cea mai recentă provocare pentru supravieţuitorii devastatorului cutremur din China“ (m.vestic.ro); în urma uraganului Sandy, „edilul metropolei a cerut oamenilor să fie răbdători, afirmînd că «provocările sînt uriaşe»“ (evz.ro).

În acelaşi timp, provocare îşi continuă, cu sensurile mai vechi (preluate în secolul al XIX-lea din franceză), şi cariera negativă: de exemplu, în ştirile din politica internaţională care se referă la anumite rachete, lansate în ultima vreme: „Washington şi Tokyo: «Racheta nord-coreeană, o provocare»“ (Pro TV, 19.03.2012; în textele în engleză, termenii folosiţi erau „highly provocative“ şi „a grave provocation“. Contexul pare de ajuns pentru a deosebi provocarea rea de cea (vorba vine) bună...

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

IN ID290707 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Bolojan impresionat de grădinarii de la Cotroceni: „Dacă nu ai echipe puternice şi nu ai oameni serioşi, n-ai făcut nimic”
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a povestit cum o plimbare prin curtea Palatului Cotroceni l-a făcut să reflecteze la importanţa muncii de echipă în orice domeniu, inclusiv în politică.
Horoscopul dragostei, foto Shutterstock  jpg
Horoscopul săptămâna 27 aprilie - 3 mai. Zodiile care au toate șansele să își întâlnească marea dragoste
Săptămâna 27 aprilie - 3 mai vine cu schimbări importante pe plan sentimental. Cinci semne zodiacale vor simți că iubirea înflorește din nou, datorită unor mișcărilor astrale intense.
image png
Moartea Virginiei Giuffre, femeia care l-a acuzat pe prințul Andrew de abuz sexual, lasă în urmă întrebări fără răspuns
Virginia Giuffre a fost cunoscută la nivel internațional pentru acuzațiile aduse prințului Andrew și miliardarului Jeffrey Epstein, pe care i-a acuzat că au abuzat-o sexual pe când avea doar 17 ani.
Ilie Bolojan, interviu pentru presa locală Foto Captură video Bihoreanul   Youtube jpg
Cum răspunde președintele interimar Bolojan la scenariul anulării alegerilor și în luna mai
Preşedintele interimar Ilie Bolojan este convins că România nu va ajunge în situaţia de a anula pentru a doua oară un scrutin prezidenţial, apreciind că, până în momentul de faţă, nu există niciun motiv pentru o astfel de eventuală decizie.
Bundesarchiv Bild 101I 760 0171 19, Norwegen, Flughafen Fornebu Enhanced SR jpg
Bătălia pentru Norvegia – o premieră în istoria războiului
În cadrul istoriei războiului modern, operațiunea Weserübung Nord, asaltul german asupra Norvegiei din aprilie 1940, se distinge prin faptul că a reprezentat prima campanie din istorie planificată și executată întrunit de către forțele terestre (Heer), aeriene (Luftwaffe) și navale (Kriegsmarine).
O ambuscadă, pictură de Feliks Sypniewski din anul 1856 (© Wikimedia Commons)
Cum a zdrobit Ștefan cel Mare armata Poloniei în bătălia din Codrii Cosminului
La 26 octombrie 1497, Ștefan cel Mare a obținut o victorie strălucită împotriva armatei poloneze conduse de regele Ioan Albert, în Bătălia de la Codrii Cosminului.
Fabrica de zahăr din Giurgiu, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Industria alimentară și dezvoltarea economică a României Mari
Perioada interbelică a fost o epocă de avânt economic și s-a înregistrat o dezvoltare a orașelor, creșterea populației impunând dezvoltarea capacităților de producție de mâncare în cantități mari și în timp cât mai scurt.
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Bolojan își apără decizia de a-l susține pe Crin Antonescu: „Omul Ilie Bolojan are dreptul la opţiune”
Președintele interimar Ilie Bolojan susține că nu a încălcat Constituția prin susținerea publică a lui Crin Antonescu și afirmă că, în calitate de cetățean, are dreptul la o opțiune politică.
Test, foto Shutterstock, Jagranjosh jpg
Test de inteligență pentru minți geniale. Ce pisică ajunge prima la bolul cu mâncare? Doar oamenii sclipitori rezolvă testul în 11 secunde
Astăzi îți propunem un test de inteligență pe care nu oricine reușește să îl rezolve. Provocarea pare simplă la prima vedere, însă doar cei cu atenție la micile detalii pot găsi răspunsul corect. Totul durează câteva secunde și îți testează cele mai fine abilități de observație. Iată ce presupune!