Deşteptofoane

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
„Cu bule“ jpeg

Denumirile celor mai noi şi mai răspîndite aplicaţii ale tehnologiei pătrund în română, ca şi în alte limbi, cu numeroase variaţii de scriere şi de pronunţare, dar şi cu traduceri parţiale sau totale. Uşurinţa cu care sînt preluate şi adaptate cuvintele şi expresiile englezeşti nu exclude calchierea lor glumeaţă, în limbajul colocvial. Pentru telefonul mobil multifuncţional şi conectat la Internet se foloseşte de obicei denumirea în ortografia originală – smartphone –, dar există şi destule adaptări spontane, reflectînd oralitatea: smartfon (cea mai apropiată de sursă), smarfon (transcriere a pronunţării comode şi neglijente, care simplifică grupurile consonantice), ba chiar şi zmartfon şi zmarfon (intenţionată transcriere a pronunţării în care consoana iniţială poate deveni sonoră înaintea unei nazale). Toate variantele se găsesc în texte din Internet – „Smart­phone-ul, între viaţa profesională şi cea personală“ (zf.ro); „Smartfonul ucide conversaţia?“ (contrasens.ro); „Frate-meu şi-a pierdut acum două nopţi smarfonul la şaormerie“ (sirb.net); „ei ştiu că pot fi înregistraţi cu zmartfonul şi s-au adaptat“ (forum.softpedia.com); „cum îţi iei zmarfonul online“ (ibidem). Desigur, atestările sînt din ce în ce mai puţin numeroase pe măsură ce ne depărtăm de forma etimologică.

Variaţia priveşte, cum se poate vedea din exemplele de mai sus, şi articularea (perfect posibilă, marcată prin cratimă în cazul formei care păstrează ortografia din engleză). În mod previzibil, fiind vorba de un substantiv neutru, adaptarea presupune şi oscilaţia între cele două desinenţe caracteristice, -uri şi -e. Într-adevăr, cel puţin pentru formele adaptate la sistemul scrierii româneşti, circulă ambele plurale: smartfonuri şi smartfoane. Prima formă („Cumpără acum smartfonuri rezistente la şocuri“, emag.ro) ilustrează tendinţa actuală de încadrare a majorităţii împrumuturilor desemnînd non-animate în clasa neutrelor cu desinenţa -uri (care are avantajul de a nu modifica forma interioară a cuvîntului). Cea de-a doua formă – cu o alternanţă vocalică în interior (o-oa) – este asociată mai curînd registrului popular, păstrînd un model mai vechi de flexiune. În cazul cuvîntului smartfon, pentru pluralul smartfoane ar trebui să pledeze analogia cu termenul intrat mai de mult în limbă, avînd acelaşi element de compunere şi evidentă legătură semantică şi referenţială: telefon, cu pluralul telefoane. Se pare însă că pentru vorbitori analogia şi legătura dintre telefon şi smartfon sînt mai puţin importante decît conotaţiile stilistice şi socio-lingvistice ale formelor. Pluralul smartfoane apare de cele mai multe ori în contexte ludice, ironice, asociindu-se cu alte mărci familiare şi cu forme non-standard: „e foame de smartfoane“ (academiacatavencu.info), „generaţia Mileniului, aia cu smartfoane“ (kmkz.ro); „o nouă linie de «smartfoane şi leptoape de cupru, de se bate pe ele toţi fotbaliştii!»“ (tvr.ro, prezentarea unei emisiuni umoristice). Modelarea cuvîntului prin analogie cu telefoane pare să funcţioneze mai bine în româna din Republica Moldova, unde pluralul smartfoane apare destul de des, inclusiv în descrieri tehnice şi în texte informative: „Smartfoane impermeabile cu carcasă metalică“ (saptamana.md); „numărul celor care au accesat Internetul prin intermediul telefoanelor mobile şi smartfoane a depăşit cifra de 1,3 milioane“ (molddata.md); „compania nu se limitează doar la inovații în sfera serviciilor online și a aplicațiilor pentru smartfoane“ (astroooptica.md).

De fapt, concurenţa celor două terminaţii de plural este influenţată şi de tendinţa de păstrare a scrierii originale: în varianta adaptată grafic, smartfoane este de două ori mai frecvent decît smartfonuri; în varianta care păstrează forma scrisă din engleză, pluralul smartphone-uri este net dominant. Forma hibridă smartphoane, care amestecă ortografia engleză cu pronunţarea românească, se întîlneşte în Internet aproape numai în texte din Republica Moldova: „cărămizi în loc de computere și smartphoane“ (sputnik.md); „smartphoane fără viruși“ (prime.md), „tablete şi smartphoane pentru poliţisti“ (point.md); „poliţia caută o hoaţă de smart­phoane“ (canal2.md) etc.

Alături de variantele de adaptare (sau de simplă folosire neglijentă) a formei scrise şi a pronunţării cuvîntului englezesc, poate să apară şi traducerea sa – telefon inteligent –, o sintagmă cu puţine şanse de răspîndire în uzul cotidian. Wikipedia menţionează (fără surse) şi propunerea terminologică intelifon, care are şi mai puţine şanse să intre în circulaţie (pentru că trunchierea din inteligent nu e suficientă pentru evocarea conceptului, rezultatul apropiindu-se, în schimb, de necultivatul telifon). Inventivitatea lexicală a vorbitorilor a produs însă forma deşteptofon, în care smart este tradus printr-un element de compunere ad-hoc, provenind din limbajul colocvial: „deşteptofonul nu e pentru proşti“ (adevarul.ro); „are semnal pe deşteptofon“ (evz.ro, comentarii); „un click, un deşt pe deşteptofon (uite că sună haios!)“ (carpati.org); „aplicaţie şmecheră pe deşteptofon“ (zoso.ro); „fără deşteptofoane sau fără Internet la ele“ (forum.softpedia.com). Forma glumeaţă este destul de răspîndită, probabil tocmai pentru că se potriveşte destul de bine unui obiect devenit familiar; ceea ce nu înseamnă, desigur, că are şanse reale să înlocuiască anglicismul smart­phone/smartfon.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.