Despre toleranţă

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
„Cu bule“ jpeg

Ideea de a folosi în denumirea unui proiect de lege termenul toleranţă este cel puţin discutabilă. Mesajul transmis de titlul proiectului – cel puţin în forma abreviată în care circulă în presă: Legea toleranţei – este, printr-o ironie a sorţii şi a limbii, contrar bunelor intenţii declarate de autorii săi: anume, de a stimula respectul faţă de alteritate, într-un spirit modern de acceptare a diversităţii, a diferenţelor dintre persoane şi idei. Pentru orice vorbitor de română şi pentru oricine consultă dicţionarele noastre generale, a tolera, tolerant şi toleranţă se referă la atitudini manifestate dintr-o poziţie de superioritate şi care au drept obiect fapte conotate negativ. Ambele componente semantice sînt, evident, jignitoare faţă de „obiectul tolerării“. În DEX, a tolera este definit ca „a îngădui, a permite o situație, un fapt (nepermis); a trece cu vederea; a admite, a suporta“, iar tolerant are sinonimele îngăduitor şi indulgent. În dicţionarele mai vechi, conotaţiile negative erau şi mai evidente: „a avea indulgență pentru lucruri ce nu se aprobă sau n-ar trebui să se permită: a tolera abuzuri; a suporta cu indulgență“ (L. Șăineanu, Dicţionar universal al limbii române, ediţia a VI-a, 1929). Nu este vorba doar de o inerţie a dicţionarelor: contextele actuale confirmă faptul că această accepţie cu note depreciative este în uz: oamenii tolerează cu greu sau decid să nu mai tolereze lucruri despre care se presupune de la început că sînt negative: „«Şi, cum nu mai sînt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva», a mai spus şeful statului“ (mediafax.ro); „Stoichiţă şi-a făcut praf jucătorii! «Le tolerez greşelile cam des!»“ (fanatik.ro); „V.M. explică situaţia lui Mureşan: «Nu tolerez indisciplina! Dacă nu faci ce spun eu, te elimini singur»“ (gsp.ro).

Dincolo de implicaţiile de-a dreptul jignitoare ale termenilor (din care s-ar înţelege că îi tolerăm, cu mare efort, pe cei care nu ar merita să fie toleraţi), toleranţă mai are, în română, conotaţiile peiorative asociate sintagmei casă de toleranţă – „stabiliment în care se practică prostituția; bordel“ (DEX). Mulţi dintre cei care au comentat negativ noul proiect de lege nu au pierdut, desigur, ocazia de a aminti neplăcuta asociere lexicală.

Cuvintele româneşti a tolera, tolerant şi toleranţă sînt împrumuturi lexicale tîrzii, din franceză (care le-a preluat din latina clasică, unde verbul tolerare însemna „a suporta, a îndura“); şi casă de toleranţă este o traducere a sintagmei fr. maison de tolérance, eufemism oficial impus pe la jumătatea secolului al XIX-lea. În franceză, dicţionarele înregistrează mai întîi sensul principal şi mai vechi al cuvîntului tolérance: „faptul de a tolera ceva, de a admite cu o anume pasivitate, uneori cu condescendenţă, ceea ce am putea interzice, ceea ce am avea dreptul de a împiedica“ (Trésor de la langue française informatisé, TLFi). Este înregistrat, totuşi, şi un sens pozitiv, modern: „starea de spirit a cuiva deschis spre ceilalţi şi admiţînd moduri de gîndire şi de acţiune diferite de ale sale“. Accepţia modernă s-a răspîndit probabil pretutindeni mai ales sub influenţa englezei, în care există şi presupoziţiile negative, dar domină accepţiile neutre şi chiar pozitive. A contribuit la utilizarea pozitivă a cuvîntului toleranţă şi faptul că este perceput de unii vorbitori ca opunîndu-se unei atitudini negative – intoleranţa. Se întîmplă însă, în acest caz, ca termenii formal opuşi – toleranţă şi intoleranţă – să nu fie într-un raport perfect simetric; intoleranţa (nu ne referim, desigur, la accepţiile tehnice, medicale ale termenilor) nu este doar lipsa toleranţei, ci atitudinea celui „care nu respectă libertatea de gîndire, care nu suportă altă credință, religie decît a sa“ (Florin Marcu, Marele dicţionar de neologisme, 2000).

De fapt, titlul complet al legii pune într-un context favorabil toleranţa, pentru a-i anula conotaţiile negative: „promovarea demnităţii umane şi [a] toleranţei faţă de diferenţele de grup“ (în treacăt fie zis, potrivit normelor actuale ar fi fost necesar un a genitival care să marcheze faptul că demnitate şi toleranţă nu sînt un concept unic). Textul de lege îşi defineşte termenii: „Toleranţă – manifestarea unui tratament egal faţă de orice persoană, indiferent de grupul social din care face parte, precum și respectarea oricărei forme de exprimare a identității de grup, în condițiile în care nu afectează siguranța națională, ordinea publică și bunele moravuri sau alte grupuri sociale“. Doar că – aşa cum se remarca şi într-un comunicat de presă din octombrie 2015 al organizaţiei ActiveWatch – definiţiile noi nu impun de la sine un nou sens cuvintelor limbii. Iar forma abreviată a titlului, foarte des folosită în presă – Legea toleranţei –, se dispensează de precizările şi nuanţele din text. Astfel că, paradoxal, o lege care urmăreşte menajarea sensibilităţilor începe prin a le jigni. Pentru că în genere e suficient un sens negativ pentru a pune în pericol utilizările neutre sau pozitive ale cuvintelor: atunci cînd există conotaţii negative, e un mare risc ca vorbitorii să se gîndească mai întîi la ele.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Numele vehiculate pentru prezidențialele din primăvară. „Să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR”
Decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, scena politică se resetează. Cu un calendar provizoriu al alegerilor stabilit pentru 16 martie (primul tur) și 30 martie (al doilea tur),
pod tisa sighetul marmatiei jpg
Pas important pentru construirea podului rutier peste râul Tisa. Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România
Guvernul Ucrainei a aprobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev.
shutterstock 2079792982 jpg
Crezi că îți cunoști cu adevărat partenerul? Fă testul și descoperă cum stați pe plan amoros!
Testul de mai jos te va ajuta să afli cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (19) jpg
Ciolacu a plecat cu coada între picioare de la şedinţa coaliţiei de guvernare
De pretenţiile PSD anterioare şedinţei coaliţiei s-a cam ales praful. PNL, USR, UDMR s-au unit împotriva PSD şi l-au pus la colţ.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă.
cafea turceasc ibric jpg
Modul în care se prepara cafeaua înainte de 1900, în Braşov. Trucuri simple pentru un gust delicios
La sfârșitul secolului al XIX-lea, cafeneaua devenea un nou loc de întâlnire publică și socializare în Brașov, în timp ce în casele brașovenilor, cafeaua continua să fie un ritual intim și de mare importanță.
kimberly guilfoyle donald trump jr jpeg
Donald Trump continuă să numească în funcții rude și apropiați. Fosta logodnică a fiului său cel mare va fi ambasador SUA în Grecia
Donald Trump a anunţat marţi că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său cel mare, pentru postul de ambasador al SUA în Grecia, precum şi doi noi ambasadori pentru Mexic şi Turcia.
colier11 jpeg
Colierul purtat de Elena Ceaușescu în timpul vizitei de la Palatul Buckingham, scos la licitație. Prețul de pornire este amețitor
În anul 1978, soții Ceaușescu au mers într-o vizită oficială la Palatul Buckingham, spre suprinderea multor altor lideri politici de la acea vreme. Acum, colierul purtat de Elena Ceaușescu la întîlnirea cu Regina Elisabeta a II-a va fi scos la licitație, pe data de 18 decembrie.
maioneza jpeg
Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă
Maioneza fără ou este o alternativă excelentă la cea clasică, ideală pentru cei care urmează Postul Crăciunului sau preferă o alimentație mai ușoară.