Despre penali

Publicat în Dilema Veche nr. 756 din 16-22 august 2018
Despre penali jpeg

Ultimii ani au fost marcaţi de prezenţa în spaţiul public a cuvîntului emblematic penal, folosit cu intenţie critică – în primul rînd faţă de cei care au încercat să modifice legile Justiţiei în interes personal –, respins cu multă supărare de cei care se considerau etichetaţi injust. Argumentele principale ale taberei care contestă relevanţa termenului se referă la imprecizia lui şi la o presupusă incorectitudine din punct de vedere juridic şi moral. Evident, penal nu este folosit astăzi ca termen juridic, ci ca etichetă negativă în sfera socială şi politică. Desigur, nu este un termen definibil cu precizie ştiinţifică; o anumită doză de vag este însă inevitabilă pentru cuvintele limbii comune, al căror sens, înainte de a fi înregistrat în dicţionare, este stabilit de uz, de acceptarea de către un număr mare de vorbitori. Ca multe alte cuvinte ale limbii, penal are sensuri diferite şi utilizări în registre stilistice diferite. Sensul juridic este primul în ordine cronologică, dar nu singurul în diferitele varietăţi ale limbii. În DEX, cuvîntul este înregistrat doar ca adjectiv, aplicabil abstractelor, cu definiţia de bază „referitor la infracțiuni și la urmărirea și pedepsirea infractorilor“. S-a tras de aici concluzia că substantivul penal, referitor la persoane, ar fi inexistent sau incorect. Există însă şi alte ipostaze ale cuvîntului, pe care le cunosc probabil cei mai mulţi dintre vorbitori. În argou, adjectivul penal a cunoscut o neaşteptată extindere semantică, iniţial ca marcă „din interior“ a vieţii condamnaţilor, cu dezavanajele ei; dicţionarele de argou şi cărţile despre lumea interlopă şi despre viaţa de închisoare au înregistrat, în ultimele decenii, sintagme ca ţigară penală, haine penale, ceai penal, femeie penală, fetiţă penală, mîncare penală (de exemplu, arpacaşul gătit ar fi beton penal) etc. La un moment dat, adjectivul penal a devenit, în limbajul tinerilor şi în argoul expresiv, un intensificator ambiguu, cu sensuri pozitive sau negative în funcţie de context, în care semnificaţia negativă pare totuşi să se fi impus: fază penală, muzică penală. Presa se foloseşte de ani buni de ambivalenţa cuvîntului, pendulînd între sensul argotic de intensificare („tare, intens, teribil“) şi cel „referitor la infracțiuni“: zeci de titluri din Internet vorbesc de distracţie penală (implicînd şi petrecerea intensă, şi consecinţele unor acţiuni legale). În aceste utilizări lărgite, penal are şi destule ipostaze substantivale: de exemplu, femininul (o) penală se poate referi la o prostituată, la o ţigară sau la o băutură proastă.

Utilizarea socială şi politică actuală nu este direct legată nici de definiţiile juridice, nici de dezvoltările argotice, dar păstrează contacte cu ambele zone. Uzul substantival (într-un articol mai vechi, citam o atestare din presă, din 2008 – „un penal la consiliul judeţean“ –, referitoare la un ins cu dosar penal, suspect de ilegalităţi) este de fapt rezultatul unui proces metonimic – de desemnare a unei entităţi în baza unei relaţii de contiguitate, a legăturii cu anchetarea şi condamnarea penală. Orice metonimie are marele avantaj de a utiliza o scurtătură semantică, de a evita descrierea completă. Un simplu detaliu este ales să denumească întregul, pentru că este considerat cel mai important, la un moment dat. Ca şi metaforele (baroni locali, dinozauri, firme-căpuşă etc.), metonimiile din limbajul politic acţionează prin prototipuri. Toată lumea ştie la ce se referă în cazurile clare, chiar dacă limitele aplicării conceptului nu sînt – şi nici nu pot fi – nete. De altfel, cei care se indignează de imprecizia utilizării substantivului penal nu au nici o rezervă în a vorbi de statul paralel – o sintagmă mult mai greu de definit, folosită tot ca emblemă de solidarizare.

Uzul pe care l-am putea numi jurnalistic şi curent, marcat social şi politic al cuvîntului penal nu este identificabil nici cu cel strict juridic, nici cu cel argotic. Privit în limitele uzului său critic, polemic, nu se justifică nici acuzaţiile de discriminare care i s-au adus. Substantivarea adjectivelor din sfera morală şi socială nu poate fi subiectul unei precise delimitări juridice; afirmaţiile despre imorali, mincinoşi, plagiatori, abuzivi, corupţi, incompetenţi nu sînt condamnări, ci evaluări inevitabil subiective, pentru că se raportează la un anumit ideal social şi etic al momentului. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.