Despre penali

Publicat în Dilema Veche nr. 756 din 16-22 august 2018
Despre penali jpeg

Ultimii ani au fost marca┼úi de prezen┼úa ├«n spa┼úiul public a cuv├«ntului emblematic penal, folosit cu inten┼úie critic─â ÔÇô ├«n primul r├«nd fa┼ú─â de cei care au ├«ncercat s─â modifice legile Justi┼úiei ├«n interes personal ÔÇô, respins cu mult─â sup─ârare de cei care se considerau eticheta┼úi injust. Argumentele principale ale taberei care contest─â relevan┼úa termenului se refer─â la imprecizia lui ┼či la o presupus─â incorectitudine din punct de vedere juridic ┼či moral. Evident, penal nu este folosit ast─âzi ca termen juridic, ci ca etichet─â negativ─â ├«n sfera social─â ┼či politic─â. Desigur, nu este un termen definibil cu precizie ┼čtiin┼úific─â; o anumit─â doz─â de vag este ├«ns─â inevitabil─â pentru cuvintele limbii comune, al c─âror sens, ├«nainte de a fi ├«nregistrat ├«n dic┼úionare, este stabilit de uz, de acceptarea de c─âtre un num─âr mare de vorbitori. Ca multe alte cuvinte ale limbii, penal are sensuri diferite ┼či utiliz─âri ├«n registre stilistice diferite. Sensul juridic este primul ├«n ordine cronologic─â, dar nu singurul ├«n diferitele variet─â┼úi ale limbii. ├Än DEX, cuv├«ntul este ├«nregistrat doar ca adjectiv, aplicabil abstractelor, cu defini┼úia de baz─â ÔÇ×referitor la infrac╚Ťiuni ╚Öi la urm─ârirea ╚Öi pedepsirea infractorilorÔÇť. S-a tras de aici concluzia c─â substantivul penal, referitor la persoane, ar fi inexistent sau incorect. Exist─â ├«ns─â ┼či alte ipostaze ale cuv├«ntului, pe care le cunosc probabil cei mai mul┼úi dintre vorbitori. ├Än argou, adjectivul penal a cunoscut o nea┼čteptat─â extindere semantic─â, ini┼úial ca marc─â ÔÇ×din interiorÔÇť a vie┼úii condamna┼úilor, cu dezavanajele ei; dic┼úionarele de argou ┼či c─âr┼úile despre lumea interlop─â ┼či despre via┼úa de ├«nchisoare au ├«nregistrat, ├«n ultimele decenii, sintagme ca ┼úigar─â penal─â, haine penale, ceai penal, femeie penal─â, feti┼ú─â penal─â, m├«ncare penal─â (de exemplu, arpaca┼čul g─âtit ar fi beton penal) etc. La un moment dat, adjectivul penal a devenit, ├«n limbajul tinerilor ┼či ├«n argoul expresiv, un intensificator ambiguu, cu sensuri pozitive sau negative ├«n func┼úie de context, ├«n care semnifica┼úia negativ─â pare totu┼či s─â se fi impus: faz─â penal─â, muzic─â penal─â. Presa se folose┼čte de ani buni de ambivalen┼úa cuv├«ntului, pendul├«nd ├«ntre sensul argotic de intensificare (ÔÇ×tare, intens, teribilÔÇť) ┼či cel ÔÇ×referitor la infrac╚ŤiuniÔÇť: zeci de titluri din Internet vorbesc de distrac┼úie penal─â (implic├«nd ┼či petrecerea intens─â, ┼či consecin┼úele unor ac┼úiuni legale). ├Än aceste utiliz─âri l─ârgite, penal are ┼či destule ipostaze substantivale: de exemplu, femininul (o) penal─â se poate referi la o prostituat─â, la o ┼úigar─â sau la o b─âutur─â proast─â.

Utilizarea social─â ┼či politic─â actual─â nu este direct legat─â nici de defini┼úiile juridice, nici de dezvolt─ârile argotice, dar p─âstreaz─â contacte cu ambele zone. Uzul substantival (├«ntr-un articol mai vechi, citam o atestare din pres─â, din 2008 ÔÇô ÔÇ×un penal la consiliul jude┼úeanÔÇť ÔÇô, referitoare la un ins cu dosar penal, suspect de ilegalit─â┼úi) este de fapt rezultatul unui proces metonimic ÔÇô de desemnare a unei entit─â┼úi ├«n baza unei rela┼úii de contiguitate, a leg─âturii cu anchetarea ┼či condamnarea penal─â. Orice metonimie are marele avantaj de a utiliza o scurt─âtur─â semantic─â, de a evita descrierea complet─â. Un simplu detaliu este ales s─â denumeasc─â ├«ntregul, pentru c─â este considerat cel mai important, la un moment dat. Ca ┼či metaforele (baroni locali, dinozauri, firme-c─âpu┼č─â etc.), metonimiile din limbajul politic ac┼úioneaz─â prin prototipuri. Toat─â lumea ┼čtie la ce se refer─â ├«n cazurile clare, chiar dac─â limitele aplic─ârii conceptului nu s├«nt ÔÇô ┼či nici nu pot fi ÔÇô nete. De altfel, cei care se indigneaz─â de imprecizia utiliz─ârii substantivului penal nu au nici o rezerv─â ├«n a vorbi de statul paralel ÔÇô o sintagm─â mult mai greu de definit, folosit─â tot ca emblem─â de solidarizare.

Uzul pe care l-am putea numi jurnalistic ┼či curent, marcat social ┼či politic al cuv├«ntului penal nu este identificabil nici cu cel strict juridic, nici cu cel argotic. Privit ├«n limitele uzului s─âu critic, polemic, nu se justific─â nici acuza┼úiile de discriminare care i s-au adus. Substantivarea adjectivelor din sfera moral─â ┼či social─â nu poate fi subiectul unei precise delimit─âri juridice; afirma┼úiile despre imorali, mincino┼či, plagiatori, abuzivi, corup┼úi, incompeten┼úi nu s├«nt condamn─âri, ci evalu─âri inevitabil subiective, pentru c─â se raporteaz─â la un anumit ideal social ┼či etic al momentului. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos ÔÇ×ambalatÔÇť care ├«i transform─â pe tineri ├«n victime. ÔÇ×Inima lor ajunge ca la 80-90 de aniÔÇť
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi ├«ncearc─â cu disperare s─â salveze o balen─â┬ábeluga blocat─â ├«n r├óul Sena, cu o injec┼úie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ┼čtiin┼úifici spun c─â balena pare s─â fie vizibil subnutrit─â, iar salvatorii sper─â totu┼či s─â o ajute s─â-┼či recapete apetitul ┼či energia necesar─â pentru a se ├«ntoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
ÔÇ×R─âceala diplomatic─âÔÇŁ dintre Bulgaria ╚Öi Rom├ónia
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sf├ór╚Öit de secol XIX poate fi definit ca fiind ÔÇ×destinsÔÇŁ. O dovad─â o constituie ╚Öi vizita lui Carol I, ├«nso╚Ťit de frunta╚Öul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alian╚Ťe), la Sankt Petersburg, ├«n iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bun─â primire.
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
├Ängrijorat de ├«naintarea germanilor ╚Öi de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a ├«ntrebat pe Jukov dac─â va putea men╚Ťine Moscova. Jukov a r─âspuns afirmativ, cu condi╚Ťia trimiterii a ├«nc─â dou─â armate ╚Öi furniz─ârii a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat c─â nu mai existau tancuri.