Despre femei, ca victime colaterale

Marian VOICU
Publicat în Dilema Veche nr. 321 din 8-14 aprilie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Storm documentează un caz real. În 1992, hotelul din Vilina Vlas, lîngă Vişegrad, Bosnia-Herţegovina, a fost transformat în lagăr. Un lagăr special însă, cum nu mai existase nicăieri pînă atunci, dedicat violului sistematic. Prima relatare în presa internaţională a consacrat atunci termenul de „the rape motel“. Un raport al Comisiei Bassiouni arată că femeile care au fost aduse aici (peste 200) erau atent selectate, pentru a da naştere copiilor „chetnik“, ai ultranaţionaliştilor sîrbi, ai violatorilor. Multe din femei au fost omorîte, altele au înnebunit. Doar cîteva au scăpat, mai puţin de zece, conform Asociaţiei Femeilor Victime ale Războiului.

Şefa acestei asociaţii, o supravieţuitoare, Bakira Hasecic, a criticat dur Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie pentru refuzul includerii violului printre capetele de acuzare împotriva celor aduşi în boxa acuzării, în special în cazul lui Milan Lukic, şeful trupelor paramilitare ale sîrbilor bosniaci „Vulturii Albi“. Hasecic i-a reproşat atunci Carlei del Ponte, procurorul şef al TPI, că nu a ţinut cont de mărturiile supravieţuitoarelor. În iunie 2008, cu mai puţin de o lună înainte de începerea procesului, procurorii au introdus totuşi un nou cap de acuzare împotriva lui Milan Lukic, care includea violurile sistematice comise la Vilina Vlas. Cu o zi înainte de proces însă, Tribunalul a respins cererea procurorilor, pe motiv că ar pune în pericol dreptul acuzatului de a-şi pregăti apărarea.

Acesta este cazul care stă la baza filmului lui Hans-Christian Schimd. Regizorul german îşi documentează atent filmul, gradează emoţiile şi nuanţele, fără a se lăsa însă confiscat de poveste, fără a o transforma în docu-dramă. Aşadar, în Storm, Hannah Maynard (interpretată de Kerry Fox), procuror la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, preia cazul unui fost general sîrb acuzat de deportarea şi uciderea unor musulmani bosniaci într-un orăşel din ceea ce este acum Republica Srpska, în Bosnia-Herţegovina. După ce acuzatul a fost ţinut trei ani în custodie, probele se dovedesc însă a fi fost prost administrate. Depoziţia unui martor-cheie este pusă la îndoială, aşa că instanţa se deplasează în Bosnia, unde suspiciunile se dovedesc a fi întemeiate. Martorul se sinucide, după ce Hannah îi spune că mărturia sa mincinoasă îl va pune în libertate pe generalul urît de întreaga Bosnie musulmană. La înmormîntarea martorului, la Sarajevo, Hannah o cunoaşte pe sora acestuia, Mira (Anamaria Marinca), care pare să ştie mai multe decît vrea să spună. Apare o pistă nouă: Hannah descoperă clădirea unde femeile musulmane au fost violate şi ucise de armata sîrbilor bosniaci şi de trupele paramilitare, un hotel administrat tot de naţionaliştii sîrbi, acum prosperi oameni de afaceri. Pentru a investiga acest loc, apelează la iubitul său, un oficial european care negociază integrarea Bosniei în UE. Oficialul bosniac cere însă ca investigaţiile să fie oprite, pentru a nu spori şansele extremei dreapta în alegeri. Mira este ameninţată, securitatea copilului său este pusă în pericol. Şi totuşi, decide să depună mărturie la Haga, în numele femeilor aruncate în gropi comune, a celor cărora li s-a întîmplat ce „li se întîmplă femeilor pe timp de război“. Curtea îi cere însă procurorului să renunţe la mărturia Mirei, pentru că noile probe vor duce la o prelungire nepermisă a procesului. Tribunalul trebuie închis în 2010, conform statutului aprobat de ONU. Hannah îşi dă seama că adversarii ei cei mai mari nu sînt în boxa acuzaţilor, ci sînt chiar cei cu care împarte dreptatea zi de zi în sala de judecată.

Zecile de mii de cazuri de viol, documentate de Amnesty International (care a acordat şi un premiu acestui film la Berlinală), sînt azi subiect tabu, iar victimele sînt stigmatizate. Li se refuză dreptul de a vorbi în instanţă, li se refuză dreptul de a vorbi în familie. Sînt „victime colaterale“. În tot acest timp, vinovaţii sînt în libertate sau chiar la putere.

Investigaţiile ONU au stabilit numărul victimelor între 40.000 si 50.000, violul fiind folosit sistematic ca instrument al terorii, cu încuviinţarea şefilor militari şi politici. Tribunalul de la Haga a statuat că violul sistematic şi sclavia sexuală în timpul războiului sînt crime împotriva umanităţii, alături de crimele de război şi genocid. Cu toate acestea, pînă în luna iulie a anului trecut, doar 18 cazuri de violenţă sexuală fuseseră instrumentate.

P.S. Storm este numele ofensivei militare duse de armata croată şi bosniacă împotriva separatiştilor sîrbi din Croaţia.

Storm va fi proiectat în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, care va avea loc în perioada 6-30 mai 2010 în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Tîrgu-Mureş şi Timişoara.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
Alex Bodi, petrecere cu Bianca Drăgușanu și copiii la vila din Tunari. Ce le-a gătit George Proțap, mastercheful grătarelor
Alex Bodi (40 de ani) și Bianca Drăgușanu (42 de ani) nu pot sta departe unul de altul și orice pretext este bun. Ultima întâlnire, pe 17 noiembrie, s-a lăsat cu o mare petrecere la vila din Tunari a macho-ului, organizată oficial pentru fetițele lor,
INSTANT DNA COLDEA 002 INQUAM Photos Saul Pop jpg
Florian Coldea a scăpat de controlul judiciar. Fostul șef al SRI, acuzat de trafic de influență, poate părăsi țara
Curtea de Apel București a admis, joi, cererile formulate de Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, acuzați de trafic de influență, împotriva măsurii controlului judiciar. Cei trei pot părăsi România, nu și UE.
insolvent
1,6 milioane de job-uri, direct expuse riscului de insolvență în Europa (analiză)
Prima jumătate a anului 2024 s-a încheiat cu o nouă accelerare a insolvențelor în majoritatea țărilor, ceea ce a dus la creșterea Indicelui Global cu +9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Zodiile care vor avea parte de momente grele până de Sfântul Nicolae. Acești nativi sunt urmăriți de ghinion
Universul le pune la grea încercare pe câteva zodii până de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Acești nativi sunt urmăriți de ghinion și vor trebui să facă față provocărilor și să depășească obstacolele. Potrivit astrologilor, vor avea parte de certuri în familie, vor primi o veste proastă la locul de
image png
Cum era amenințată Adriana Bahmuțeanu cu moartea de Silviu Prigoană: „Are la subsol o cameră special amenajată pentru armament”
Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană au reprezentat unul dintre cele mai emblematice cupluri din showbiz. Iubirea puternică dintre cei doi a fost presărată cu multă drame, scene nemaivăzute care au continuat chiar și după ultimul lor divorț. Totuși, cei de acasă nu uită scandalurilor celor doi, iar
transalpina ninsoare jpeg
Vremea rea face ravagii şi în Bulgaria. Avertizarea MAE de călătorie: restricţii de circulaţie, vânt puternic şi ninsori
Timp de două zile, Bulgaria se află sub cod roşu de vreme rea, astfel că MAE a emis o avertizare de călătorie în această ţară pentru cetăţenii români.
podul de piatra baile herculane jpg
Primul pod din Europa construit în curbă, aflat în România. Este vechi de peste 160 de ani și a fost restaurat
Podul de Piatră din Băile Herculane, o bijuterie arhitecturală încărcată de istorie, este primul pod din Europa construit în curbă și e vechi de peste 160 de ani. Nu e de mirare deci, de ce mulți vor să ajungă măcar o singură dată aici. De altfel, acesta a fost și reabilitat.
Andreea Caranda ne-a povestit pentru Click! câte puțin din “culisele” emisiunii sale de suflet
Rachetele Pershing ale aliaților au fost dezafectate după 1987/ FOTO: US Army
Ce rachete similare cu cea folosită în premieră de Rusia în Ucraina mai au SUA și NATO. De ce le-au distrus aliații după 1987
Sute de rachete balistice Pershing cu rază intermediară de acțiune, analoage a celei intercontiennatle rusești Rubej, folosită pentru prima dată, joi împotriva Ucrainei, au fost odată desfășurate în Europa de Vest, dar au fost dezafectate, scrie Defence.ua