Despre co╚Ťofene ╚Öi oameni

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg

ÔÇŽpentru c─â, ├«ntr-un ritm tot mai accelerat, ├«ncepem s─â ne transform─âm, f─âr─â s─â ne d─âm seama, ├«n co╚Ťofene. Asta se-nt├«mpl─â atunci c├«nd ├«╚Ťi scade puterea de concentrare, c├«nd ├«ncepi s─â suferi de SAD (sindromul aten╚Ťiei deficitare). ├Än zilele noastre, e considerat o tulburare psihic─â ÔÇô recunoscut─â ╚Öi tratat─â ca atare at├«t la copii, c├«t ╚Öi la adul╚Ťi. Dac─â-i ├«ntr-adev─âr a╚Öa, iertat─â-mi fie vorba proast─â, am sfeclit-o! Pentru c─â asta ├«nseamn─â c─â s├«ntem cu to╚Ťii suferinzi, ├«ntr-o m─âsur─â mai mic─â sau mai mare.

Pe c├«nd eram la University of Missouri, Columbia, am fost obligat s─â particip la un seminar unde urma s─â ├«nv─â╚Ť─âm tehnici de pedagogie care s─â ne transforme ├«n profesori excep╚Ťionali. A fost o uria╚Ö─â pierdere de timp. Parafraz├«ndu-l pe Marin Sorescu, pe cei care nu erau buni de profesori, administra╚Ťia i-a m├«ng├«iat cu bl├«nde╚Ťe pe cre╚Ötet ╚Öi i-a pus s─â-i ├«nve╚Ťe pe al╚Ťii cum s-o fac─â. Cu ceva-ceva tot m-am ales: am aflat c─â studen╚Ťii nu se pot concentra pe acela╚Öi subiect mai mult de ╚Öase-╚Öapte minute, dup─â care mintea le-o ia razna. Se uit─â la tine, dar g├«ndurile lor s├«nt pe p─âduri, c├«nt├«nd. Te aud, dar nu te mai ascult─â. Ni s-a spus c─â studen╚Ťii, ca ╚Öi co╚Ťofenele, au nevoie de-o m─ârgic─â frumos colorat─â, care s─â le reaprind─â interesul. Pentru un curs, trebuia s─â ai preg─âtite vreo cinci m─ârgele: bancuri, povestioare amuzante, declara╚Ťii ╚Öocante etc.

Asta a fost atunci. Dou─âzeci de ani mai t├«rziu, capacitatea lor de concentrare, conform acelora╚Öi speciali╚Öti, a sc─âzut pe la dou─â minute. La fel ╚Öi a noastr─â, a tuturor. Dac─â nu m─â crede╚Ťi, cronometra╚Ťi scenele din filmele recente ╚Öi cele din filmele mai vechi. Ve╚Ťi observa c─â scena se schimb─â la mai pu╚Ťin de dou─â minute. Pentru a te face ascultat ÔÇô la curs sau ├«n societate ÔÇô trebuie s─â te transformi ├«ntr-o combina╚Ťie de clovn ╚Öi prestidigitator, sco╚Ť├«nd m─ârgele colorate pe band─â rulant─â. ╚śi nu doar din gur─â ÔÇô de-acolo se-a╚Öteapt─â toat─â lumea.

A╚Öa a c├«╚Ötigat Trump ÔÇô arunc├«nd cu m─ârgele ╚Ťip─âtor colorate ├«n dreapta ╚Öi st├«nga. ╚śi tot a╚Öa a ╚Öi pierdut, pentru c─â noi, co╚Ťofenele, ne plictisim repede. Odat─â terminat─â ╚Öi povestea ÔÇô u╚Öurel absurd─â ÔÇô cu impeachment-ul, Trump va ie╚Öi din centrul aten╚Ťiei publice la fel de rapid precum a ╚Öi intrat. De bun─â seam─â se va mai zbate, va ├«ncerca alte m─ârgele, un nou partid, o televiziune Trump, orice. Va fi, ├«ns─â, ÔÇ×too little, too lateÔÇŁ. Abuz├«nd de m─ârgele, Trump a sf├«r╚Öit prin a deveni el ├«nsu╚Öi doar o m─ârgic─â ╚Ťip─âtor colorat─â ╚Öi at├«t. Or, noi, co╚Ťofenele suferinde de SAD, vrem tot timpul altceva. Abuz├«nd de Twitter, a devenit el ├«nsu╚Öi un simplu tweet. ╚śi at├«t. Atunci a fost u╚Öor de interzis, ca orice tweet. Iar noi, co╚Ťofenele, ne-am frecat m├«inile de bucurie, pentru c─â interzicerea lui pe Twitter, Facebook, Instagram, TikTok ╚Öi ce-o mai fi a devenit rapid o m─ârgic─â ├«n sine, ba ├«nc─â una extrem de ispititoare. Cenzura pe re╚Ťelele de socializare a fost dezb─âtut─â aprins vreo s─âpt─âm├«n─â, dup─â care a venit inaugurarea lui Biden ÔÇô o m─ârgic─â mai scremut─â, mai dezam─âgitoare, f─âr─â incidente, deci f─âr─â culoare, dar una, totu╚Öi, mai nou─â. Bun─â ╚Öi asta pentru o co╚Ťofan─â plictisit─â de pandemie. Am uitat-o pe cealalt─â. Oameni, ├«ns─â, de ne-am reaminti c─â s├«ntem, am realiza gravitatea situa╚Ťiei. Pentru c─â aici nu e vorba despre Trump. Aici este vorba despre noi to╚Ťi.

Nu l-am apreciat vreodat─â pe Trump, nu l-am votat nici ├«n 2016 ╚Öi nici ├«n 2020, mi s-a p─ârut de la bun ├«nceput o glum─â proast─â ÔÇô ╚Öi-am scris ├«n repetate r├«nduri despre asta, a╚Öa c─â mi-am ├«ncasat ÔÇ×castaneleÔÇŁ de la al╚Ťi pretin╚Öi conservatori, care acum se leap─âd─â de Trump ca de Satana. Nici cont pe Twitter n-am avut ╚Öi n-o s─â am. Nici de Facebook, nici de Instagram, nici de TikTok sau altele. ╚śi despre sp─âlarea creierelor prin aceste social media am mai tot scris. A╚Öa c─â v─â rog s─â nu m─â acuza╚Ťi de vreo p─ârtinire c├«nd spun c─â genul acesta de cenzur─â deschide larg por╚Ťile unei distopii c├«t se poate de ÔÇ×topiceÔÇŁ ÔÇô aici, ├«n aceast─â lume, nu ├«ntr-alta, imaginar─â. A ╚Ťine partea celui cu care simpatizezi e lesne, dup─â cum e lesne ╚Öi s─â-╚Ťi iube╚Öti prietenii. Mai greu e s─â-╚Ťi iube╚Öti du╚Ömanii ╚Öi s─â ╚Ťii partea drept─â╚Ťii celui pe care-l dispre╚Ťuie╚Öti cu sinceritate, atunci c├«nd devine victim─â pe nedrept.

Nu s├«nt singurul care a observat pericolul. P├«n─â ╚Öi co-fondatorul Twitter ╚Öi CEO-ul companiei, Jack Dorsey, a declarat c─â, de╚Öi interzicerea ar fi fost ├«ntemeiat─â, creeaz─â un precedent periculos. Iar Angela Merkel, care numai de simpatii trumpiste nu poate fi suspectat─â, a constatat ╚Öi ea c─â fostul pre╚Öedinte a fost victima marilor corpora╚Ťii. Cu tot respectul, ├«nclin s─â cred c─â fiecare dintre ei vede doar un v├«rf al aisbergului pe cale de-a distruge Titanicul pe care ne-am ├«mbarcat cu to╚Ťii (observa╚Ťi m─ârgica?). Pentru c─â problema nu e nici dac─â cenzura era sau nu justificat─â ╚Öi nici dac─â e f─âcut─â de corpora╚Ťii private, nu de c─âtre stat. Importante s├«nt gestul ╚Öi rezultatul. ├Ä╚Öi mai aminte╚Öte cineva de John Stuart Mill, ÔÇ×p─ârinteleÔÇŁ libert─â╚Ťii moderne?

Cele dou─â tweet-uri ale lui Trump care i-au atras interzicerea total─â au fost, ├«n varianta prescurtat─â: ÔÇ×Cele 75 de milioane de patrio╚Ťi americaniÔÇŽ vor avea o voce important─â ├«n viitor. Nu vor fi jigni╚Ťi sau amu╚Ťi╚Ťi ├«n nici un fel!ÔÇŁ ╚Öi, respectiv, ÔÇ×Am fost ├«ntrebat dac─â voi participa la inaugurare. Nu voi participaÔÇŁ. Justificarea conducerii Twitter a fost c─â, ÔÇ×puse ├«n contextÔÇŁ, aceste dou─â mesaje continu─â s─â nege rezultatul alegerilor ╚Öi s─â incite la violen╚Ť─â (?!?). Merg├«nd pe logica punerii ├«n context, absolut orice mesaj poate fi de acum ├«ncolo cenzurat. Am ├«nceput prin a cenzura Mein Kampf ╚Öi-am continuat cu Aventurile lui Huckleberry Finn. Nu, nu l-am interzis, doar l-am ÔÇ×contextualizatÔÇŁ. A╚Öa ar fi scris Mark Twain dac─â ar fi tr─âit acum, ├«n Epoca Luminilor. ╚śtim noi.

├Ä╚Öi mai aminte╚Öte cineva de Martin Niem├Âller, pastorul luteran care s-a ridicat ├«mpotriva lui Hitler? ÔÇ×Mai ├«nt├«i au s─âltat sociali╚Ötii ╚Öi n-am protestat, pentru c─â nu eram socialist. (ÔÇŽ) Apoi au s─âltat evreii ╚Öi n-am protestat, pentru c─â nu eram evreu. Apoi m-au s─âltat pe mine ╚Öi nu mai r─âm─âsese nimeni care s─â protesteze.ÔÇŁ ╚śi ce putem face? m─â ve╚Ťi ├«ntreba. S─â renun╚Ť─âm la re╚Ťelele sociale? P─âi, p├«n─â ╚Öi Papa folose╚Öte Twitter! Da, ╚Öi Papa tocmai l-a ÔÇ×cenzuratÔÇŁ pe Iisus, schimb├«nd oficial, pentru ├«ntreaga lume catolic─â, cuvintele rug─âciunii Tat─âl Nostru. ╚śi Papa, ca ╚Öi Twitter, l-a pus pe Iisus ÔÇ×├«n contextÔÇŁ ╚Öi-a decis c─â asta ar fi vrut M├«ntuitorul s─â spun─â ÔÇ×de faptÔÇŁ ÔÇô o alt─â m─ârgic─â de la care, precum co╚Ťofenele, am s─ârit la alta, mai ademenitoare. Cine are urechi de auzit, s─â aud─â. Iar cine nu ├«n╚Ťelege, s─â nu ├«n╚Ťeleag─â!

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de ╚śtiin╚Ťe Politice al Universit─â╚Ťii din Houston, autor al c─âr╚Ťii Compromisul. O istorie politic─â ╚Öi filozofic─â (Humanitas, 2019).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.