Despre apelative

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
Iconofobie jpeg

Mulţi dintre compatrioţii noştri trăiesc cu senzaţia că, în epoca (post)modernă, au preluat de la americani un obicei revoluţionar. Acela de a-şi spune pe numele mic – fără prea multe complexe şi pregătiri psihologice –, anulînd barierele şi prejudecăţile socio-culturale – spun ei – care tind să ne transforme în indivizi ultraformali şi, prin determinare, uşor alienaţi. În fapt, tocmai aceasta este o idee preconcepută şi esenţial greşită, care se întemeiază pe o percepţie eronată incontestabilă. Contrariul său devine valabil în dinamica proceselor civilizatorii din Europa şi din America, în ultima sută de ani, să zicem. Prin folosirea exagerată şi nemotivată a familiarităţii apelative, nu cîştigăm în civilitate şi nici măcar în „modernitate“. Dimpotrivă, pierdem, riscînd totodată postura unor indivizi fără rigoarea normelor sociale şi, mai ales, cu o stranie înclinaţie către inadecvat. Ceea ce pare o trăsătură definitorie a nonconformismului occidental şi cu precădere american e, la urma urmelor, rezultatul înţelegerii eronate a unei realităţi cu reguli istorico-lingvistice şi culturale extrem de precise. Specialiştii în gramatici pot confirma că evoluţia limbilor tinde să elimine multitudinea de pronume, păstrîndu-le doar pe acelea care surprind ideal modelul de comunicare specific unei epoci în sine, integrate, adică, în grilele mentalitare ale unei comunităţi, la un moment dat. În mod interesant, în vremurile recente, observăm că, în culturile cu istorie amplă, au supravieţuit, în primul rînd, pronumele cu conotaţii politicoase, preferate, se vede, de standardele etice ale civilizaţiei contemporane. Bunăoară, în limba franceză, se constată o supralicitare a formalului vous – pînă şi în familie –, substitut sofisticat şi decent al prea directului tu. În engleză, chiar şi mai mult, transferul s-a făcut definitiv, supremaţia deţinînd-o astăzi elegantul you, care nu reprezintă altceva decît varianta tradiţională, de plural, a persoanei a doua. În limba veche, exista o formă şi pentru singular – thou –, pierdută însă pe parcursul progresului şi înlocuită cu expresia convenţională. Grăbind puţin logica lucrurilor, sîntem nevoiţi să acceptăm faptul că, în civilizaţiile mari, maniera de adresare este una preponderent formală – cu „dumneavoastră“ –, contrariul fiind, desigur ,un exotism impardonabil, ilustrativ pentru lipsa de educaţie. Ar fi şi neobişnuit să nu se întîmple aşa într-o lume unde convenţia a trasat, în timp, de-a dreptul milimetric, chenarele convieţuirii sociale, arhetipul absolut al tuturor proceselor de civilizare din istoria modernă a umanităţii.

Trebuie să observăm că, şi în plan comportamental, situaţia nu diferă semnificativ. Americanii, de exemplu, au o grijă aproape maniacală (da, tocmai ei, „nonconformiştii“ planetei!) pentru respectarea regulilor conduitei publice. Niciodată cineva abia cunoscut nu ţi se va adresa pe numele mic – dacă nu îi acorzi libertatea să o facă – şi nici nu va ieşi din registrul convenţiei lingvistice, în pofida eventualelor „ascendente“ pe care le-ar putea deţine: vîrstă (la noi, acesta e criteriul prin excelenţă al „diferenţierii“ sociale şi, aşa-zicînd, apelative!), profesiune (există, printre compatrioţii noştri, o „ierarhie“ a nomenclatorului profesional, care asigură instantaneu reducerea alterităţii la noţiunea masei informe, nedemne de minimul respect!) ori statut socio-economic (atuul financiar sau politic anulează, în România, orice urmă de formalitate; interlocutorul poate fi fericit, în astfel de cazuri, dacă scapă fără aruncarea vreunei invective dinspre potentatul zilei, prea grăbit şi prea important pentru a se mai supune normelor civilităţii!). Rămîne adevărat, mutatis mutandis, faptul că, foarte des, americanii te invită să treci peste convenţii şi să intri în spaţiul familiarului, în interacţiunea cu ei, dar gestul are loc numai în decorul consimţămîntului mutual şi funcţionează doar în cadrul normativ (nescris) al unui gentlemen’s agreement. Putem bănui, ca atare, un oarecare şoc cultural la cei din Lumea Nouă, care ne vizitează ţara pentru un timp mai lung ori mai scurt. Indiferent de vîrstă, educaţie şi statut, ei sînt depersonalizaţi abrupt, de către o mulţime gălăgioasă şi zîmbitoare, devenind Sam, Jim, John sau Tom, pentru o varietate largă de interlocutori, de la prichindei, la oameni vîrstnici. Îşi pierd, cum ar veni, „respectabilitatea“, singurele opţiuni pe care le au la îndemînă fiind umorul şi afabilitatea. Acceptînd să fie „naturalizaţi“, aceşti oaspeţi transatlantici înţeleg, ultimativ, că entuziasmul nostru informal ascunde, în fond, o dorinţă de ospitalitate excesivă, ceea ce, să recunoaştem, nu constituie chiar un defect major. Atitudinea „nonconformistă“ a diseminat, pe meleagurile noastre, în ultimii ani, afectînd întrucîtva pattern-urile comportamentale ale României actuale. Funcţionarii diverselor nivele ale sistemului minimalizează, constant, cetăţenii, trecînd apoi, nonşalant, peste barierele normative şi sugerînd o familiaritate care, în realitate, nu există. Reporteri insignifianţi intervievează mari sportivi (adesea mai în vîrstă decît ei), numindu-i senin „tu“ şi – absolut îngrijorător – acceptînd să fie, în replică, apelaţi cu „dumneavoastră“. Vi se va fi părînd acesta un pas (greşit) mic pentru un om, dar, în realitate, el este uriaş pentru (non)civilizaţia care ne aşteaptă în următoarele decenii ale actualului mileniu.

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Pedeapsă pentru șoferul de 19 ani care a spulberat șase copii pe trecerea de pietoni. Claudiu Nițariu circula cu 140 km/h
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă în procesul în care tânărul Claudiu Nițariu a fost judecat pentru omor, pentru că a spulberat șase copii pe o trecere de pietoni. Una dintre victime a decedat la spital.
image
O familie de „țepari în serie” a fugit fără să plătească din nu mai puțin de şapte restaurante în ultimul an
După ce o familie de opt persoane a plecat dintr-un restaurant italian din Țara Galilor fără să plătească şi patronul a făcut plângere la poliţie, a ieşit la iveală faptul că aceştia erau de fapt „ţepari în serie”.
image
Roșiile românești au ieșit pe piață. Cu cât vând marfa producătorii din celebrul bazin legumicol Matca
Legumicultorii din Matca, județul Galaţi, au scos la vânzare prima recoltă de roşii de anul acesta. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul de plecare din solarii este unul pe măsură: 20 de lei kilogramul.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.