Despre apartenență: între liniște și îngrijorare

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Sondajele de opinie recente arată că majoritatea celor intervievați (aproximativ 70%) consideră benefică apartenența României la UE și la NATO. Cei care repudiază această apartenență sînt minoritari (aproape 30%). Cam aceeași este structura opiniilor în legătură cu responsabilitatea pentru invadarea Ucrainei de către Rusia sau pentru atacul desfășurat de Hamas în Israel. Majoritatea apreciază că Rusia și Hamas sînt responsabile pentru declanșarea conflictelor, minoritatea consideră că acestea au fost cauzate de către Ucraina și Hamas. Dacă o majoritate de 70% este solidă, o minoritate de 30% este consistentă. Prima formulare pare liniștitoare, a doua îngrijorează. Sentimentul de îngrijorare este real, sentimentul de liniște este înșelător. Îngrijorarea îndeamnă la chestionarea legăturii de apartenență. Nu este vorba doar despre  apartenența României la UE și la NATO, ci și despre apartenența cetățenilor români la un stat care este integrat în aceste structuri politice, întemeiate pe valorile libertății și siguranței persoanei. Indirect, minoritatea consistentă care nu se recunoaște în aceste valori exprimă simpatia pentru regimuri politice autoritare și mișcări fundamentaliste. Îngrijorarea este cu atît mai mare cu cît o asemenea simpatie se manifestă, în proporții variabile, dar consistente, în întreaga lume liberă, în consonanță cu ofensiva împotriva acesteia, tot mai amplă și mai organizată, desfășurată tocmai de aceste regimuri autoritare și de diferite mișcări fundamentaliste.

Ce îi aparține persoanei și cui îi aparține persoana sînt întrebări care pun la încercare filosofia politică și gîndirea juridică în ultimii ani, cînd granița dintre lumea libertății și lumea opresiunii are un contur tot mai vizibil. Răspunsuri care păreau statornicite cu privire la această dublă dimensiune a apartenenței se tulbură și își pierd consistența. Din perspectiva libertății, gîndirea juridică modernă a răspuns la prima întrebare prin teoria prerogativelor juridice (drepturi subiective, libertăți și puteri speciale), iar la a doua întrebare a răspuns prin conceptul de cetățenie, înțeles ca legătură cu o comunitate structurată politic pe temeiul democrației constituționale. Ce îi aparține persoanei este rezultatul unui proces de cunoaștere de sine și de raportare la ceilalți, cui îi aparține persoana este rezultatul unui proces de identificare și de integrare într-o comunitate. Sînt două procese complementare, inseparabile. Prerogativele juridice, ca expresie a libertății persoanei, nu pot fi recunoscute și garantate decît de instituțiile democrației constituționale, atît la nivel național, cît și la nivelul Uniunii Europene. Minoritatea consistentă de aproximativ 30% din cei intervievați în sondajele de opinie, care apreciază că apartenența României la UE și la NATO nu este benefică, pare să fie atrasă, cel puțin implicit, de regimurile politice autoritare sau iliberale. Pentru cei care compun această minoritate, beneficiile și certitudinile iluzorii ale unor asemenea regimuri politice ar fi preferabile eforturilor permanente cu rezultate incerte pe care le presupune libertatea. Dobîndirea prerogativelor juridice ale libertății și identificarea cu o comunitate în care acestea sînt recunoscute și garantate devin lipsite de interes și nu mai au forța pentru a crea și consolida legătura de apartenență, în dubla ei dimensiune, dinspre persoană către comunitate și dinspre comunitate către persoană.

S-ar putea spune că structurarea unei comunități în majorități și minorități, în funcție de diferite criterii și de opțiunile exprimate în raport cu acestea, este efectul firesc al libertății de opinie, al pluralismului și al toleranței, principii care se află printre fundamentele democrației constituționale. Dar o asemenea părere ignoră lecția amară a prăbușirii regimurilor politice de democrație constituțională în perioada interbelică. Concluzia acestei lecții dureroase este simplă: libertatea de opinie, pluralismul și toleranța sînt valori constituționale care s-ar distruge și pe ele însele dacă ar eroda celelalte fundamente ale democrației constituționale. Există deci o limită firească a exercitării drepturilor și libertăților constituționale, fără de care acestea s-ar canibaliza reciproc. Majoritățile și minoritățile se pot constitui în cadrul democrației constituționale, în funcție de orice criteriu, cu excepția celui care ar uzurpa chiar fundamentele acestui regim politic. Nu este firesc că se constituie o minoritate din ce în ce mai consistentă care atacă sistemul indivizibil al principiilor și valorilor constituționale, ca expresie a libertății persoanei. Asemenea minorități zgomotoase, animate de iluzii și resentimente, s-au constituit și se lărgesc în toată lumea euro-atlantică. Dacă majoritățile fidele libertății din această lume nu se solidarizează și dacă instituțiile democrației nu au o reacție eficientă pentru a-și apăra valorile și principiile, există riscul dizolvării treptate a legăturii de apartenență care structurează corpul politic al democrației constituționale.

Cele mai importante arme de atac și de apărare sînt cuvintele. Împotriva cuvintelor celor care atacă valorile și principiile democrației constituționale, din interior și din exterior, este nevoie de cuvinte de apărare și mai puternice. Fiecare timp politic își are retorica proprie. Cei care atacă libertatea și-au găsit cuvintele și le-au articulat într-o retorică primejdioasă, îmbibată de mituri, obsesii, frustrări, minciuni și alte procedee de manipulare. Cei care rămîn fideli libertății, lideri politici și cetățeni, trebuie să își găsească repede cuvintele potrivite împotriva acestor atacuri și să articuleze propria retorică eficientă, în care să îmbine argumentele de bun-simț cu emoțiile pozitive, recursul la memorie cu proiecția viitorului, pentru a redeștepta forța de seducție a valorilor și principiilor constituționale. Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență  care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul craciun craiova jpg
Orașul din România sufocat de turiști. Găsirea unei cazări a devenit aproape imposibilă: „Este ca într-un basm”
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.