Depinde de către...

Publicat în Dilema Veche nr. 476 din 28 martie - 3 aprilie 2013
Loază jpeg

Am observat de mai multe ori, în ultima vreme, înlocuirea prepoziţiei de cu de către, în contexte în care cele două elemente nu sînt cîtuşi de puţin echivalente. Substituţiile apar uneori în mass-media: „«Situaţia Fortus depinde de către cei de la ANAF. Nu este de datoria mea să mă implic în această problemă», a explicat acesta“ (bzi.ro, 19.04.2008); „Randi este suspectat de către evaziune fiscală“ (RTV, 13.03.2013). Desigur, exemplele de mai sus pot fi considerate pure accidente, contaminări întîmplătoare – produse din neatenţie – între construcţii asemănătoare. Multiplicarea exemplelor pare, totuşi, să indice o tendinţă ? neaşteptată, dar nu inexplicabilă.

Situaţia actuală se leagă de istoria prepoziţiei compuse de către: aceasta a căpătat destul de tîrziu rolul de a marca, în modul cel mai lipsit de ambiguitate, agentul. În limba veche, agentul dintr-o construcţie pasivă era indicat de mai multe prepoziţii; cea mai frecventă dintre acestea, de, şi-a păstrat funcţia şi în limba actuală, în concurenţă cu forma specializată de către. Gramaticile noastre vechi descriau dubla posibilitate de construcţie: la Ienăchiţă Văcărescu, în 1787, găsim exemplele „cutare să cinsteşte dă mine“ şi „cutare să cinsteşte dă cătră mine“ (cu pasivul reflexiv). Iordache Golescu, la 1840, prefera prepoziţia de către: „să bate Gheorghe dă către Petre“. Lucrările ulterioare de cultivare a limbii au dezbătut adesea chestiunea, fie recomandînd prepoziţia compusă de către, ca mijloc mai precis de indicare a complementului de agent (preferabil lui de, între ale cărui multiple valori s-ar putea produce confuzii), fie condamnînd-o ca prea greoaie, pretenţioasă, nespecifică limbii vorbite. Pînă la a deveni mijlocul specializat (dar nu şi unic) de marcare a complementului de agent, de către avea, în limba veche, şi alte valori (în care se recunoaşte sinonimia către – spre): concrete (spaţiale) sau mai abstracte – „vom avea pace de către Pazvantoglu“ (Zilot Românul); „deosebesc cele statornice de către cele nestatornice“ (Eftimie Murgu) etc. Specializarea pentru complementul de agent pare să se fi produs mai întîi în texte juridice: „dritul alegerii domnilor Moldovii şi Valahiei de cătră tagma boierilor“; „să vor alege de cătră fruntaşii fieştecăruia ţînut“ etc. (Reglementul organicesc din Moldova, 1831).

De fapt, înlocuirea lui de cu de către, în marcarea agentului, nu dovedeşte doar nevoia de dezambiguizare, ci şi o preferinţă mai generală a vorbitorilor pentru mijloace gramaticale mai lungi, mai concrete (compuse sau locuţiuni), prin care să se insiste asupra unei relaţii: din acelaşi motiv, vizavi de apare adesea în loc de despre, în cadrul în loc de în etc.

Unele dintre exemplele actuale par să arate că, pentru unii vorbitori, de către apare ca echivalentul perfect al lui de, în orice situaţii. Alte exemple pot primi explicaţii suplimentare: nu cred că e întîmplătoare construcţia (care încalcă normele curente) a depinde de către. Verbul a depinde cere un complement construit obligatoriu cu de, dar care desemnează adesea o persoană, cu rol activ într-un scenariu cognitiv. De către apare în asemenea cazuri ca un fel de marcă „neoficială“ a calităţii semantice (nu gramaticale) de agent. E interesant că, în secolul al XIX-lea, a depinde (cu variantele sale mai apropiate de franceză) se construia adesea cu prepoziţia compusă de la: „Asta depandă de la public“ (Heliade Rădulescu, apud Dicţionarul limbii române, Tomul I, partea a IV-a, Litera D).

Ca şi în trecut, textele juridice (în orice caz, cele mai puţin pretenţioase, mai puţin supravegheate) par să aibă o predilecţie specială pentru de către: „Personalului aparatului de specialitate îi este interzis să promită luarea unei decizii care depinde de către conducătorul instituţiei“ (Codul de conduită, primariaoporelu.judetulolt.ro); „se poate acorda suspendarea executării sau nu, depinde de către judecător“ (avocatnet.ro). Internetul oferă destul de multe exemple de extindere a lui de către, din diferite domenii: „Vaccinul este foarte necesar pentru a-l feri de bolile contagioase respective. Depinde de către d-ta dacă-i doreşti acest bine sau nu! Sănătate!“ (copilul.ro); „Construcţia bazinului depinde de către finanţare din bugetul de stat“ (bcm.md). Un caz interesant – care confirmă existenţa unei tendinţe actuale – e cel de transpunere: un text corect („Numai că, pînă în 2014, desemnarea sa nu depinde de A. N., ci de T. B.“) este reprodus jurnalistic cu substituţia lui de prin de către: „Europarlamentarul (...) scrie, pe blogul său, că (...) pînă în 2014 desemnarea sa depinde de către T. B.“ (gandul.info, 24.02.2011).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

preotul Vlad Pimen FOTO captura video Youtube webp
Părintele Pimen, oaspete la Andra și Cătălin Măruță. „Doar prin simpla lui prezență, ne-a binecuvântat casa”
Părintele Pimen Vlad, cunoscutul stareț de la Muntele Athos, le-a făcut o vizită de suflet Andrei și lui Cătălin Măruță. A dormit la ei acasă și le-a oferit lecții de viață care i-au emoționat profund.
Shutterstock 2164288853 jpg
De ce este importantă colaborarea cu medicul ortodont în timpul tratamentului?
Dacă te-ai hotărât să începi un tratament ortodontic, probabil ai un obiectiv clar în minte: un zâmbet sănătos și frumos.
INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 030 INQUAM Photos George Calin jpg
Nicușor Dan a vorbit cu secretarul general al Consiliului European. „România va rămâne o voce activă”
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a discutat luni cu secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, despre eforturile pentru combaterea dezinformării şi consolidarea securităţii cibernetice în faţa ameninţărilor hibride cu care se confruntă statele membre UE.
nicusor dan jpg
Președintele ales Nicușor Dan ar putea depune jurământul în câteva zile. A indicat câțiva consilieri cu care va lucra
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, afirmă că ar putea depune jurământul în faţa Parlamentului lunea viitoare, în condiţiile în care Curtea Constituţională urmează să valideze joi rezultatul alegerilor prezidenţiale.
jurnalist rus Alexei Semenov mort pe front foto X
Un prezentator TV din Rusia a murit pe frontul din Ucraina. Se înrolase voluntar în armata lui Putin
Un prezentator al postului național de televiziune „Sakha” din Rusia, Alexei Semenov, a murit în timpul unei misiuni militare în Ucraina.
Igor Dodon FOTO Socialistii md jpg
Prorusul basarabean Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de implicare în campania electorală. Mesajul pentru Nicușor Dan
Igor Dodon, politician prorus din Republica Moldova, o acuză pe președinta Maia Sandu de implicare în campania electorală pentru alegerile din România. Președinția de la Chișinău nu a emis un punct de vedere.
osce shutterstock
Observatorii OSCE, despre prezidențialele din România: „Ziua alegerilor a fost în general bine organizată”
Alegerile prezidențiale din România au fost organizate profesionist, însă procesul a fost afectat de lipsa de transparență, dezinformare online și reglementări neclare între cele două tururi de scrutin, arată raportul preliminar al misiunii de observare a OSCE.
Nicușor Dan FOTO Reuters
Niciun vot în primul tur, 80% în turul doi. Localitatea unde Nicușor Dan a câștigat detașat alegerile
Noul președinte al României, Nicușor Dan, a câștigat alegerile într-o localitate din România, după ce în primul tur nu a luat nici un vot.
brussels 1546290 1280 jpg
Țara din Europa plină de români în care va fi haos în trafic. MAE a emis o atenționare
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Belgia, o țară europeană unde trăiesc zeci de mii de români.