Democrația ca stil de viață

Publicat în Dilema Veche nr. 797 din 30 mai – 5 iunie 2019
Democrația ca stil de viață jpeg

Nu cred că mai încape îndoială, istoria a decis că democrația este cea mai bună formă de guvernămînt pe care o știm pînă în acest moment. Nu una perfectă, dar cea mai bună pe care o avem. Dacă lumea a devenit cu adevărat safe for democracy de acum mai bine o sută de ani, cînd președintele american Woodrow Wilson folosea această sintagmă în Congresul american, pînă în prezent, poate fi subiect de lungi dezbateri. Între timp, omenirea s-a mai confruntat cu un război mondial, al doilea, și cu unul rece. Finele Războiului Rece a adus triumful democrației. Formal, teoretic în primă fază pentru că, evident, așa bună și imperfectă cum este ea, democrația nu s-a putut instala peste noapte. Ajung astfel la un motto care mi-a atras atenția și îmi place: Democracy as a way of life (Democrația ca stil de viață). Acesta aparține Centrului Rațiu pentru Democrație și desemnează o realitate pe cît de frumoasă, pe atît de greu de obținut. Spre atingerea acestei ținte ajută, poate chiar decisiv, cunoașterea istoriei, mai ales a celei recente.

Al treilea volum al jurnalului lui Ion Rațiu (Reorganizarea exilului. 1963-1968), lansat de curînd la Cluj în cadrul evenimentului Dialogurile Rațiu pentru Democrație, reprezintă un instrument istoric foarte util în această direcție. Ca și volumele anterioare ale jurnalului, evident – toate edițiile poartă semnătura lui Stejărel Olaru și sînt publicate de Editura Corint. Ca orice sursă de tipul memorii/jurnale (pentru care, e drept, am o înclinație aparte), consemnările lui Ion Rațiu, aflat în exil la Londra, redau, pe lîngă multitudinea de informații inedite, și atmosfera unei epoci în ansamblul ei, sub toate aspectele, surprinzînd atît perspectiva națională, cît și pe cea internațională. De mare valoare, mai ales, dar nu numai, pentru un cititor născut în același timp cu democrația în România.

Ca și expoziția de caricaturi politice The Great Challenge (Marea provocare), vernisată în cadrul aceluiași eveniment la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Expoziția are o istorie care nu poate trece neobservată, fiind lansată în 1958 de Ion Rațiu și Josef Josten, co-fondatori ai International Federation of Free Journalists, inaugurată în Marea Britanie de fostul prim-ministru Sir Clement Attlee și apoi la Washington, în prezența vicepreședintelui Richard Nixon. Varianta de la Washington a fost completată cu ilustrații din colecția familiei Rațiu și este expusă acum la Cluj (20 mai – 20 iunie a.c.), oglindind sugestiv, mai ales sub aspect politic, epoca în care războiul ideologic dintre democrație și comunism era în plină desfășurare.

Să ne întoarcem, însă, și să rămînem la ideea victoriei democrației. Mai mult la partea practică, aceea care să facă din ea, din democrație, a way of life.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.