Delicios

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Statutul social (mai bine zis, sociolingvistic) al cuvintelor este adesea incert şi greu de fixat într-o formulă simplă, într-o indicaţie clară de registru. De altfel, dicţionarele noastre nici nu recurg la prea multe etichetări de acest tip, marcînd de obicei doar caracterul livresc, popular, familiar, argotic sau vulgar al termenilor. Adjectivul delicios nu este însoţit în dicţionare de asemenea precizări. Dacă ar fi să-i descriu folosirea pe baza propriilor idiosincrazii, aş spune că e un cuvînt „de nerostit“, cu totul absent din vorbirea spontană, pretenţios şi artificial. E însă foarte posibil ca alţi vorbitori să nu accepte o asemenea etichetă şi să afirme că folosesc cuvîntul fără rezerve, în diverse situaţii de comunicare.

De fapt, delicios are mai multe identităţi sociale. O simplă căutare pe Google oferă o cantitate zdrobitoare de exemple care aparţin unui singur domeniu (cel culinar) şi unor tipuri de texte asociate acestuia: reţete, recomandări gastronomice, publicitate pentru produse şi restaurante. Publicitatea produce şi substantivizări glumeţe: „Deliciosul de Vaslui este un pui prietenos și, așa cum îi spune și numele, gustos“ (artvertising.com.ro). De la consumul culinar se poate ajunge în zona consumului pornografic, delicios dovedindu-se şi un cuvînt-cheie şi pentru publicitatea sexuală. O căutare în corpusul electronic CoRoLa, care cuprinde multe texte literare şi publicistice, pune în evidenţă mai multe uzuri non-culinare, metaforice, ale cuvîntului. Dintre folosirile sale livreşti se desprinde o zonă neaşteptată, cea a suprarealismului, care preia deliberat cuvinte artificiale, pretenţioase sau banalizate pentru a le plasa în contexte surprinzătoare. Denumirea jocului şi a metodei de creaţie cadavres exquis a fost tradusă în română prin formula cadavre delicioase.

Cuvîntul delicios e un împrumut latino-romanic, intrat de peste două secole în limba română cultivată. Dicţionarul Academiei îl atestă de la 1794, în contextul „îmbeţie delicioasă“, ca împrumut modern, din latină (deliciosus) şi franceză (délicieux). În Lexiconul de la Buda (1825), latinescul deliciosus traducea vechile adjective româneşti desfătat şi desmierdat. Citatele din texte literare şi definiţiile din dicţionarele mai vechi dovedesc că sensul iniţial al cuvîntului împrumutat nu era la fel de legat de domeniul culinar ca astăzi, ci păstra mai multe nuanţe din latină şi franceză: „plăcut“, „agreabil“, „voluptuos“. Ion Codru Drăguşanu folosea destul de des cuvîntul, în Peregrinul transilvan (1865), în legătură cu peisajele descrise: „grădinile delicioase“, „Alpii delicioşi“, „locurile cele mai frumoase şi delicioase“ etc. În dicţionarul latinizant al lui Laurian şi Massim (1871), delicios era definit ca „plin de delicie, voluptuos, licenţios, care caută deliciele“. Textele vremii asociază de obicei adjectivul delicios cu noţiuni abstracte: „să-mi esprim delicioasa emoţiune ce simţii la acest aspect“ (Gura satului, 14 aprilie 1874), „sentiment delicios de triumf“ (Universul literar, 13 iunie 1894); cuvîntul apărea totuşi şi în reclame, cu referire la gust, de exemplu, în anunţul despre o „apă de regim“ cu „gust delicios“ (Furnica, 29 septembrie 2011). În dicţionarul lui Șăineanu (ediţia a VI-a, 1929), delicios era explicat ca „plăcut în gradul cel mai înalt: parfum delicios“, iar în cel al lui Scriban (1939) ca „extrem de plăcut“. Dicţionarul Academiei consemnează atît sensurile mai vechi ale adjectivului –„extrem de plăcut“, „fermecător, încîntător“, „adorabil“ (despre persoane) –, cît şi specializarea mai recentă „(despre mâncăruri și băuturi) foarte gustos; savuros“. Sensurile şi utilizările mai vechi erau preluate din franceză, limbă în care Trésor de la langue française informatisé consemnează accepţii ca „plin de delicii“, „fermecător“ (despre persoane), „care produce o plăcere extremă şi rafinată“.

În româna actuală, influenţa engleză (prin adjectivul delicious) şi tot mai slaba cunoaştere a francezei nu pot decît să întărească specializarea cuvîntului pentru domeniul culinar. În acest context, a putut fi uşor înţeleasă eroarea lingvistică a preşedintelui francez Macron, din primăvara lui 2018, cînd, într-o vizită oficială, a complimentat-o pe soţia prim-ministrului australian, în engleză, prin formula „your delicious wife“, un calc după franceză („votre délicieuse épouse“, leparisien.fr), care ar fi sunat destul de ciudat şi în româna actuală: „Îţi mulţumesc ţie şi delicioasei tale soţii“. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.