Defrișări și remanieri

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
„Cu bule“ jpeg

În dezbaterile publice din ultima vreme, verbul a defrișa a apărut de mai multe ori într-o construcție ușor de înțeles, dar conținînd o improprietate semantică: aplicat unor realități individuale – de obicei, unor copaci. Exemplele sînt numeroase – „firma care a defrișat ilegal 40 de copaci“ (hotnews.ro); „Peste 100 de arbori, DEFRIŞAŢI din Parcul Cişmigiu şi de pe Bulevardul Kiseleff. Explicaţia PMB“ (b365.ro) –, putînd fi găsite chiar în acte administrative ale primăriilor din țară: „obligaţia de a planta în compensare minimum cinci arbori pentru fiecare arbore defrişat pe terenul propriu“ (pmb.ro); „potrivit Hotărîrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 304/2009, amenda ce poate fi aplicată pentru un singur arbore defrişat este…“ (domnuleprimar.ro).

Or, sensul propriu al verbului presupune drept obiect al acțiunii (violente) un teren (acoperit de copaci), nu fiecare arbore în parte. În DEX, a defrișa este definit ca „a înlătura (prin tăiere sau prin ardere) arborii și alte plante lemnoase spre a face un teren propriu pentru agricultură, pășunat, construcții etc. sau pentru a-l împăduri din nou; a despăduri“. Verbul e un împrumut modern din franceză: etimonul său, défricher, are exact sensurile din română; TLFi (Trésor de la Langue Française informatisé) înregistrează și un sens figurat (existent, de fapt, și în română): „a lămuri în mod preliminar o problemă, înainte de a o studia în profunzime“. Metafora e transparentă: terenul științific este defrișat înainte de a fi exploatat și cultivat.

S-ar putea susține că schimbarea construcției și a sensului e legitimă, că metonimia poate face trecerea de la ideea de a înlătura copacii de pe un teren la aceea de a tăia fiecare copac în parte. E totuși o situație specială, în care rigoarea logică ar trebui să împiedice extinderea metonimică. Există verbe care se aplică unui întreg neomogen și denumesc o acțiune care privește doar întregul, nu fiecare din părțile sale. A le modifica sensul nu aduce nici un avantaj de claritate sau expresivitate. Un teren este defrișat, copacii sînt pur și simplu tăiați. De altfel, unele texte sînt atente la aceste diferențe: „Defrişare masivă în centrul Capitalei, la doi paşi de Palatul Cotroceni. Zeci de arbori dintr-o zonă verde au fost tăiaţi în doar cîteva zile“; „Unii dintre arborii doborîţi au mai bine de 40 de ani vechime“; „Au defrişat pur şi simplu terenul“ (digi24.ro). E interesant că în textul de mai sus apare totuși o altă extindere a sensului lui a defrișa – aplicat materialului obținut prin tăieri: „Acum este rîndul inspectorilor silvici să vină şi să evalueze ce cantitate totală de lemn a fost defrişată. În funcţie de aceasta se va stabili şi încadrarea faptei. Legea spune că este suficient să defrişezi cinci metri cubi de lemn pentru a putea fi condamnat la închisoare“.

E interesant că extinderea semantică a verbului a defrișa seamănă foarte bine cu o alta, începută acum cîteva decenii și aproape impusă în uz: a verbului a remania. Așa cum doar terenul se poate defrișa, nu fiecare copac, guvernele se remaniază în ansamblul lor. De mai multă vreme, însă, discursul public românesc vehiculează intens transferul, vorbindu-se despre un ministru remaniat. Lupta cu această construcție mi se pare aproape pierdută, din păcate. S‑ar putea ca același lucru să se întîmple și cu extinderea uzului în cazul defrișării.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

muriqi kosovo facebook jpg
Kosovarii fac ce vor în Europa. Decizia incredibilă, după ce au abandonat meciul cu România
Naționala provinciei sârbe a părăsit terenul la meciul cu România.
Toamna Romania ceata FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo luni, 18 noiembrie. Vremea se încălzește ușor, însă este semnalată ceață în aproape toată țara
Meteorologii anunță că vremea se încălzește ușor, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17- 19 grade.
rsz legume   shutterstock jpg
Cu cât s-au scumpit legumele față de aceeași perioadă a anului trecut: „Încercăm să căutam cât mai ieftin”
Fructele și legumele s-au scumpit în magazine și în piețe. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile au crescut cu 7%. Postul Crăciunului devine astfel mai scump.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
„Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane
Decizia Washingtonului de a permite Kievului să lovească adânc în Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune escaladează conflictul din Ucraina. Ar putea duce la al Treilea Război Mondial, avertizează parlamentarii ruși.
Ucraina ar putea primi rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 km FOTO PROFIMEDIA
Cum ar putea afecta războiul din Ucraina rachetele cu lungă acțiune care lovesc Rusia. În ce direcție va merge Trump
Statele Unite au permis pentru prima dată Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
Afif Hezbollah ALMAYADEEN png
Șeful presei Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian la Beirut. Era una dintre puținele fețe publice rămase ale grupării
Hajj Mohammed Afif al-Nabulsi, șeful relațiilor cu presa ale Hezbollah, a fost ucis alături de alte trei persoane într-un atac israelian asupra biroului partidului socialist arab Baath din Beirut.
cluj wings bloc. foto remus florescu
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile noi și vedeți”
Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România la imobiliare pentru că există cerere, în ciuda prețurilor exorbitante. Dorin Bob, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Cluj, dezvăluie tristul adevăr despre construcțiile finalizate în ultimii ani în oraș: foarte puține sunt locuite.
Ciuperci FOTO Shutterstock (7) jpeg
Beneficiile uimitoare ale ciupercilor. Ce spune un specialist în alimentație
Vitamina D este un hormon pe care corpul nostru îl produce în timpul expunerii la soare, dar este și un nutrient pe care îl asimilăm din alimente. Spre exemplu, ciupercile reprezintă o sursă excelentă de vitamina D naturală, care este esențială pentru sănătatea și buna funcționare a oaselor și a muș
„Ovidius printre sciţi”, pictură din 1862, de Eugène Delacroix (© Wikimedia Commons)
Populații antice misterioase care au trăit pe teritoriul României. Cine au fost ”conducătorii cu toiege„ și tribul mistrețului„, și legătura lor cu dacii
Pe teritoriul de astăzi al României au trăit numeroase populații de-a lungul istoriei. Două dintre acestea sunt misterioase, cu origini incerte, învăluite parțial în mit și legendă. Unul dintre acestea a devenit un aliat de încredere al dacilor.