Definitiv!

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

X este bun în profesiunea lui (o profesiune artistică). Unii zic chiar că este foarte bun. Realizările sale vorbesc de la sine. Într-un domeniu în care există numai subiectivitate (îmi place vs. nu-mi place), X are reușite certe. La un moment dat, a alunecat spre politică. A luat de bune sloganurile civice care cheamă la „implicare“ şi îndemnul unora şi al altora de a intra în politică, pentru că „de oameni ca tine e nevoie“. X nu știa, pe atunci, că toți cei care te îndeamnă să te implici te înjură după ce te implici („De ce s-o fi băgat, domnule?“). Asta va descoperi cu mult mai tîrziu.

Așadar, X a intrat într-un partid, în partidul în care a crezut cel mai mult, şi a făcut ceea ce face orice om care intră în politică mînat de ideal: a militat. N-a furat şi nici n-a înşelat, dar a dat din gură în dreapta şi-n stînga, încercînd să-i facă pe oameni să creadă în partidul lui şi să nu-i creadă pe „ceilalţi“.

Politica, se ştie, dezbină. X a făcut rapid cunoştinţă cu o categorie de oameni despre care ştia bine că există, dar pe care nu-i cunoscuse niciodată cu adevărat: cei din tabăra cealaltă, cei care-i sînt împotrivă din cauză că el nu este cu ei. Politica generează imediat ură. X nu a fost cu totul surprins că a atras multă adversitate. Ştia şi el că asta va întîlni în politică – în activitatea lui artistică se întîlnise de atîtea ori cu piesele lui Shakespeare, așa că știa bine că politica otrăvește. Totuși, crezuse (poate că mai crede și acum) în îndemnurile acelea: „Implică-te!“. Dar ceea ce l-a surprins cu totul, ceea ce nici măcar Shakespeare nu-l învățase, a fost faptul că ura adversarilor era direct proporţională cu ignoranţa lor. A descoperit rapid că cel mai mult îl urau cei care nu l cunoşteau deloc. Se trezea duşmănit şi înjurat de oameni cu care nu schimbase niciodată o vorbă, de oameni care habar n-aveau cine este el, ce a făcut în viaţa lui, ce poate să facă etc. Un pic mai puţin, dar tot mult, îl urau cei care abia ştiau cîte ceva, nesigur, despre el – auziseră de la unii sau alții ceva de bine despre cariera lui. Dimpotrivă, cei care știau cine este nu-l urau, chiar dacă simpatizau cu adversarii săi politici. X a descoperit astfel, pe pielea lui, un adevăr la care nu se gîndise: ura este direct proporțională cu ignoranța. Ba mai mult, ura este chiar un simptom al ignoranței. X și-a propus ca, de cîte ori va simți că-l invadează ura de-acum înainte, să admită că, de fapt, nu cunoaște obiectul urii sale. Un soi de terapie interioară: „Dacă urăsc, înseamnă că nu cunosc“. Am uitat să spun, X se străduiește de cînd se știe să fie un om bun. E lupta vieții lui, de fapt. Atunci, vă întrebați poate de ce a ajuns să facă politică într-un partid. Poate pentru că să fii un om bun este mult mai complicat decît s-ar crede.

Mai apoi, X a descoperit, uluit, nu la mult timp după ce s-a înscris în partid și a început să militeze, să apară la televizor în susținerea partidului, a candidaților la diverse alegeri sau a unor gesturi ori declarații ale altora dintre „ai lui“, că cei mai mulţi oameni îl cunosc datorită activismului său politic şi îl urau sau îl apreciau după asta şi nu după ceea ce chiar a făcut în viaţa lui. În ochii celor mai mulţi dintre oamenii care îl cunosc pe X (şi are un grad de notorietate uriaş, ca urmare a participării îndelungate şi intense la emisiunile politice), el s-a născut cînd a apărut în politică, la televizor. El este omul din partidul cutare despre care telespectatorii mai curioși știu că făcea ceva artă – ba poate chiar mai face. X a fost uimit să constate că pe cei mai mulți dintre cei care-l înjură sau îl aplaudă (căci avea și partea lui de susținere) nu-i interesează, de fapt, nimic din ceea ce văd sau din ceea ce el ar fi putut fi ori face. Lumea iubeşte sau urăşte spontan şi întotdeauna prin afiliere. Oamenii te iubesc sau te detestă fără să ştie nimic, dar absolut nimic despre tine. Le este suficient să afle în ce tabără ești – și asta se află imediat – ca să-și armeze sufletele înr-un sens ori în altul.

Călătoresc împreună cu Y, o doamnă foarte respectată tocmai în domeniul artistic al lui X. Îi ştie talentul, îi ştie calităţile, ba chiar îl ştie ca om, pentru că au fost colegi în aceeaşi instituţie artistică cîţiva ani. Îl apreciază. Mai precis, îl aprecia. Vorbim despre X şi aflu, uimit, că dna Y îl socoteşte, acum, „compromis definitiv“. Da, da, chiar așa: compromis definitiv. De ce compromis? O fi făcut X ceva reprobabil şi nu ştiu eu? Şi de ce „definitiv“? Mă întreb: ce a greşit X atît de grav? Şi, în subtext, mă întreb şi de unde siguranţa asta a dnei Y de a pune „definitiv“ pe o atare anatemă. În fine, toate se mai iartă pe lumea asta, nici o condamnare nu e definitivă pe pămînt – unii zic că nici în Ceruri. Nu mai zic că, de fapt, greșeala lui X este că e în partidul cutare și militează. E foarte dificil să pui aderența la un partid în termenii corect/greșit. Atunci, de ce „definitiv“? Înţeleg, totuși, repede. Dna Y ţine exact cu partida adversă lui X. Faptul că X a mers la „ceilalţi“ îl descalifică. Faptul că susţine public propriul partid îl compromite. Desigur, definitiv. O iscodesc şi nici ea nu poate să-mi spună ceva anume rău făcut de X de cînd e în politică. X nu deține cine știe ce funcții, dar îl știe lumea și nu se dă în lături să argumenteze pentru tabăra lui. Faptul că nu i se poate reproșa ceva concret comis de el are mai puţină importanţă. Important este că a mers la „ceilalţi“. O întreb şi în legătură cu „definitivul“. Îmi răspunde că, în viaţă, sînt lucruri pe care le faci o singură dată şi gata, tot ce-ai făcut sau tot ce-ai fost se năruie. Dna Y e intransigentă. Nici viaţa ei, mult mai îndelungată decît a amicului X, nu a fost ferită de acele lucruri pe care este de ajuns să le comiţi o singură dată. Dna Y a comis, zice-se, chiar de mai multe ori asemenea lucruri care, după propria ei judecată de azi, compromit definitiv de la prima. Dar nu ea e în cauză. Să rămînem concentrați asupra lui X.

Cum drumul e lung, o încolţesc pe dna Y cu aluzii la propriile ei compromisuri. Ne cunoaştem de mulţi ani şi îmi permit. Dna Y, faimoasă în tot Bucureştiul pentru francheţea ei, admite pe loc că a făcut nefăcute. Dar, spre surprinderea mea, îmi spune cu patimă că aderarea la partidul „celorlalţi“ le întrece pe toate cele cîte a făcut. Definitiv. Și X nici nu poate fi reabilitat vreodată. Tot definitiv.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

8 tiffany trump este logodita de un an cu michael boulos 5 jpg jpeg
Fiica cea mică a lui Donald Trum a devenit mămică pentru prima dată. Alexander Trump Boulos este al 11-lea nepot al preşedintelui SUA
Tiffany, cea mai mică dintre fiicele lui Donald Trump a devenit mămică pentru prima oară, aducând pe lume cel de-al 11 nepot al preşedintelui SUA.
diabet jpg
5 obiceiuri zilnice care îți afectează sănătatea și pot duce la diabet fără să-ți dai seama
Diabetul de tip 2 nu apare peste noapte. Este rezultatul unui stil de viață construit în timp, prin decizii zilnice care, de cele mai multe ori, trec neobservate.
George Simion FOTO EPA-EFE
George Simion se compară cu Vadim Tudor: „E timpul să munciți pentru România”.
George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, a transmis vineri dimineața, în ultima zi de campanie, un mesaj către „sistem”, susținând că modul în care s-a încercat discreditarea lui Corneliu Vadim Tudor nu va funcționa în cazul lui.
merz jpg
UE ia măsuri după ce Vladimir Putin a refuzat să se prezinte la discuțiile din Turcia. Anunțul cancelarului Merz
Uniunea Europeană va adopta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în data de 20 mai, ca reacție la refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a participa la discuții față în față cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski..
david popovici instagram jpg
David Popovici, mesaj pentru români, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale: „Poate ar trebui să-mi văd de bazinul meu şi să...”
Duminică, românii sunt chemați la urne pentru a-și desemna președintele pentru următorii cinci ani. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale este programat pentru 18 mai, iar lupta pentru cea mai înaltă funcție în stat se dă între Nicușor Dan și George Simion. În acest context, David Popovici le-
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (8) jpg
Politico: Finanțele României se clatină înainte de votul istoric. Candidatul favorizat de criza economică
România este în pragul colapsului financiar înainte de alegeri, iar criza economică îl propulsează pe candidatul naționalist George Simion, este concluzia unei analize poblicate de Politico.
spatii verzi darabani (7) jfif
Orașul superb din România de care puțini turiști au auzit! Este destinația perfectă în această vară
De-a lungul țării există nenumărate orașe superbe, pe care ar trebui să le vizităm măcar și o singură dată. Însă, multe dintre acestea rămân complet necunoscute celor mai mulți dintre noi!
poiana botosani1 jpeg
Locul superb din România pe care trebuie să îl vizităm în această vară! Copacii ar fi fost plantați de către Ștefan cel Mare
România este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar dacă ne dorim să explorăm un loc superb aflat în inima naturii, există o destinație perfectă către care ne putem îndrepta.
mihai mitoseru
„În momentul acela, eu nu am mai avut de ce să trăiesc”. Se simte Mihai Mitoșeru vinovat de moartea fostei sale logodnice, Cristina?
Au trecut mai mult de două decenii de la tragicul accident rutier în urma căruia Cristina, fosta logodnică a lui Mihai Mitoșeru, și-a pierdut viața. Vedeta TV se afla la volanul autoturismului în momentul accidentului, iar anchetatorii au stabilit că viteza excesivă a fost cauza principală a tragedi