Decizii în istorie: România în Primul Război Mondial

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

„În fine sosise ziua memorabilă cînd se decise intrarea noastră în războiul acela grozav care, cu atîtea iluzii, sforțări, eroisme, dureri, sacrificii, ne duse la cea mai mare fericire dată vreodată unui neam”, scrie Sabina Brătianu-Cantacuzino.

Formal, decizia a fost luată pe 14/27 august 1916 la Consiliul de Coroană ținut la Palatul Cotroceni. Informal, regele și Guvernul deciseseră deja. Ion I.C. Brătianu semnase cu zece zile înainte tratatul de alianță cu Antanta, însoțit de o convenție militară, după ce negociase aproape doi ani în secret. Și formal, și informal, decizia a fost una profund chinuită de toate circumstanțele momentului și întoarsă pe toate părțile istorice. Și politice, desigur.

La momentul Consiliului de Coroană, apele decizionale curgeau astfel: Take Ionescu și Nicolae Filipescu susțineau necondiționat opțiunea prezentată de Brătianu de a intra în război alături de Antantă, Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman erau pentru, dar cu rezerve, iar singurul om politic care se poziționa împotrivă era Petre P. Carp. Consecvent cu convingerile sale în mod absolut și definitiv – ceea ce, independent de fondul problemei, nu-i puțin lucru pentru un ompolitic –, Petre P. Carp nu a ezitat să își prezinte argumentele nici la această ultimă întrunire, cînd oricum zarurile erau deja aruncate. I-a adresat Regelui Ferdinand cunoscuta frază: „Am trei fii, îi dau Maiestății Voastre să se bată și să moară. Iar eu mă voi ruga lui Dumnezeu ca armata română să fie bătută, căci numai astfel România va putea fi scăpată”. Înainte de aceasta, însă, și-a prezentat din nou raționamentul: „Din acest război va ieși egemonia germană sau egemonia rusească. Egemonia germană înseamnă pentru noi mîntuirea, cea rusească sfîrșitul, fiindcă vom sta în drumul Rusiei către Constantinopole. Să nu-și închipuie Maiestatea Voastră că o Rusie învingătoare va tolera vreodată în România o dinastie Hohenzollern”.

Regele Ferdinand a încercat să îl facă pe politicianul conservator să își retragă cuvintele în ceea ce privește înfrîngerea armatei române. În zadar.

Oricum, armata avea de cîștigat mai multe „lupte”, în primul rînd unele cu ea însăși pentru că la momentul intrării în război nu era tocmai pregătită. Sau, cum mai sugestiv a constatat generalul Berthelot, șeful misiunii militare franceze în România, eram „admirabil de dezorganizați”.

Ceea ce istoria a sancționat curînd și generalul Alexandru Averescu a rezumat perfect în 1918: „Punerea în aplicație a monstruosului nostru plan de operațiuni a fost nu mai puțin monstruoasă”.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare(comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

aeroport acte false FOTO politia de frontiera jpg
O mamă a vrut să scoată din țară trei copii cu acte false. Opriți pe Aeroportul Otopeni
O femeie de 25 de ani a fost prinsă pe Aeroportul Henri Coandă în timp ce încerca să plece în Italia împreună cu trei minori, folosind procuri notariale false. Polițiștii de frontieră au oprit călătoria și au deschis un dosar penal.
edi rama si georgia meloni foto x png
Imagini bizare la summitul Comunității Politice Europene. Premierul Albaniei, îngenuncheat în fața Giorgiei Meloni
Premierul Albaniei, Edi Rama, a oferit un moment teatral vineri, 16 mai, când a îngenuncheat în faţa omoloagei sale italiene, Giorgia Meloni, la sosirea acesteia la summitul Comunităţii Politice Europene.
telefon mobil  foto   Shutterstock jpg
Eşti dependent de reţelele sociale? Iată cum afli!
Avem nevoie de compania celorlalți pentru a trăi o viață echilibrată, iar calitatea relațiilor noastre influențează profund sănătatea mintală și fericirea. Conexiunile sociale puternice pot reduce stresul, anxietatea și depresia, pot crește încrederea în sine, aduce bucurie, preveni singurătatea și
1000029477 1024x576 jpg
Impresii pe repede înainte
Două titluri m-au cucerit în ultimele două zile de vizionări: „Case 137” al lui Dominik Moll, cu Lea Druker (nepoata marelui teleast: Michel, deci cu ceva origini românești) și “La Semaine de la critique”.
brad nJG1kBL3yz4 unsplash jpg
Alimentele care îți atacă inima și creierul și pe care le consumi zilnic fără să știi!
Două studii recente arată că alimentele ultra-procesate sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și semne precoce ale bolii Parkinson. Află cum îți poți proteja sănătatea și ce alternative ai la îndemână.
building 6547363 1280 jpg
Orașul surprinzător din România unde salariul mediu a ajuns la 1.300 de euro, iar nivelul de trai este ieftin: „Oferă o combinație rară în țara noastră”
Orașul surprinzător din România unde salariul mediu a ajuns la 1.300 de euro, iar nivelul de trai este ieftin: „Oferă o combinație rară în țara noastră”.
FCSB (Sporpictures) jpg
Planuri mari: FCSB va sărbători titlul din Superligă cu artificii și spectacol
Gruparea de lângă Capitală e pregătită să celebreze.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Trei cutremure în câteva ore, în zona seismică Vrancea. Unul din ele s-a produs în Buzău
Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă dimineaţa, 17 mai, la ora 00:59, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, urmat de două seisme slabe, de 2,4 şi, respectiv, 2,6 grade, în judeţul Vrancea.
autobuz electric cluj foto andrei pintea
Noaptea Muzeelor 2025. Programul mijloacelor de transport în comun la Cluj
Noaptea muzeelor 2025 lansează o provocare, în 17 mai, la Cluj. Nu mai puțin de 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici își vor deschid porțile publicului cu acces gratuit sau reduceri semnificative. transportul public e de asemenea pregătit să facă față fluxului.