Decepţie

Publicat în Dilema Veche nr. 576 din 26 februarie - 4 martie 2015
Cioace jpeg

Cu cît este mai răspîndită în vremea noastră cunoaşterea limbii engleze, cu atît creşte şi riscul erorilor tipice, produse de traducerea în română a „falşilor prieteni“, a cuvintelor asemănătoare, dar cu sens diferit, din cele două limbi: pentru că engleza actuală e adesea folosită grăbit, neglijent, cu aproximări de sensuri, cu un sentiment de siguranţă adesea nejustificat. Într-o perioadă în care aproape orice verificare este imediat posibilă (pentru că Internetul îi oferă cercetătorului suficient de multe dicţionare, texte bine redactate, imagini ilustrative), confuziile sînt la fel de frecvente ca oricînd. Unul dintre termenii înşelători e englezescul (de sursă latină) 

, tradus grăbit prin 

, deşi sensul său originar e „înşelare, înşelăciune“. Or, în română 

(împrumut modern din franceză, din cuvîntul tot de origine latină 

) este sinonim cu 

sau 

şi descrie procesul sau starea psihologică pe care o pot provoca multe motive de supărare, inclusiv propriile iluzii. Desigur, 

poate fi şi rezultatul unei induceri în eroare, ceea ce apropie cei doi termeni (îi reapropie, de fapt, dacă ţinem cont de etimologia comună). 

Confuzia apare mai ales cînd termenii sînt cuprinşi într-o listă, iar traducătorul nu pare să-şi fi bătut prea mult capul cu relaţia logică din interiorul seriei: „Credem într-o reţea de socializare care poate fi un instrument pentru crearea de posibilităţi. Nu unul de 

, nu de constrîngere sau manipulare“ (

); „Profit, poluare şi decepţie /

“ (

). În alte cazuri, ignorarea sensului este chiar mai ciudată: „Cîţiva indicatori generali ai 

şi minciunii“ (

); „Acest sistem vă protejează dacă cineva obţine numele de utilizator şi parola prin 

(de exemplu, printr-un e-mail de 

/înşelăciune)“ (

); „O condamnare pentru 

“ (

). Mai mult, uneori pare a nu mai fi vorba de o traducere, ci de folosirea liberă (şi redundantă, în citatul care urmează) a cuvîntului cu sensul din engleză: „şmecheria (tendinţa de a acapara bunuri sau avantaje prin decepţie şi înşelăciune)“ (

). Confuzia priveşte, mai rar, şi verbul a decepţiona: „criminalii care se folosesc de cuvinte pentru 

victimele inocente cu un preţ de nesuportat“ (

). 

Totuşi, termenul 

se foloseşte cu o frecvenţă mult mai mare în sensul lui propriu, tradiţional; contextele preferate – 

 – oferă mii de exemple, inclusiv din paginile tabloidelor. Ceea ce ar putea sugera că e relativ redus riscul ca sensul copiat în ultima vreme din engleză să se fixeze. 

Ca în multe alte cazuri, sensul care ne apare azi ca un abuz nu este lipsit de justificări istorice. De fapt, etimonul latinesc 

(derivat de la verbul 

) avea chiar sensul de „acţiune de a înşela sau a fi înşelat“, păstrat şi în franceza mai veche. Modificarea de sens s-a produs în franceză, de unde cuvîntul a fost preluat ca atare în română, în secolul al XIX-lea. Îl găsim în textele vremii în forma 

sau 

: „Ce 

!“ (Aricescu, 

 „III. Bărbatul desilusionat“, 1886); „A-ţi spune că am avut o

 ar fi exagerat şi nedrept“ (

, 1888).  Dicţionarul lui Laurian şi Massim (1871) recurge la sensul etimologic, pe care autorii n-au reuşit să-l impună, chiar dacă au propus o întreagă familie lexicală, alcătuită din verbul a decepe (decepere, decepui, deceputu şi deceptu) – „a prinde în cursă, cu artificii“, „a înşela, a amăgi“, substantivul decepţiune (deceptione) – „înşelăciune, amăgire“, adjectivele decepţios (deceptiosu, -a) – „înşelător, plin de înşelăciune“, deceptiv (deceptivu, -a) – „prin care se înşală: vorbe deceptive, apucături deceptive“, deceptor (deceptoriu, -toria) – „înşelător, amăgitor“, decept (deceptu, -a) – „înşelat, amăgitu“. Din toate aceste adjective, unul singur este propus şi ca substantiv, doar în forma feminină: „deceptrice – „înşelătoare, amăgitoare, femeie care înşală“. Adjectivul deceptiv intră de-abia în vremea noastră în circulaţie, ca împrumut din engleză: „Marcă avînd caracter deceptiv“ (jurisprudenta.com); „publicitate deceptivă“ (re-marca.ro). 

Desigur, lexicografilor latinişti din secolul al XIX-lea nu le-ar fi putut trece prin minte că unele dintre propunerile lor vor intra în română ca anglicisme, peste un secol şi jumătate. Iar cei care preiau azi fără prea multă reflecţie sensuri şi cuvinte din engleză nu îşi pot găsi o justificare în curentele latiniste ale trecutului. Istoria e pur şi simplu plină de surprize. 

 Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice 

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

senat george calin inquamphotos
Senatul a adoptat Ordonanţa pe energie. Preţul plafonat şi pentru Metrorex, biserici şi farmacii
Senatul a adoptat OUG privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023.
Mireasa FOTO Shutterstock jpg
Valul de scumpiri a crescut darul de nuntă. Cât trebuie să pună în plic invitații pentru miri
După explozia prețurilor, organizarea unei nunţi costă anul acesta cu cel puţin 20% mai mult. Cel mai ieftin meniu se apropie de 100 de euro. Scumpirile sunt resimţite şi de invitaţi.
Când sunt prinşi la furat, un student e dat afară, un ministru face legile Educaţiei, iar un premier conduce guvernul. În România condusă de Iohannis şi PNL
În orice altă ţară civilizată, suspiciunile de furt intelectual care planează asupra ministrului Cîmpeanu şi asupra premierului Ciucă ar fi condus la demisia acestora din funcţiile publice pe care le deţin, până la lămurirea suspiciunilor.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.