Decembrie 1991: URSS nu mai există

Publicat în Dilema Veche nr. 922 din 9 – 15 decembrie 2021
Decembrie 1991: URSS nu mai există jpeg

Ceea ce s-a întîmplat cu URSS a fost drama mea, spunea Mihail Gorbaciov într-un interviu BBC de acum cinci ani. Și drama oricui din Uniunea Sovietică, continua liderul rus.

Nu a fost însă nicidecum o dramă pentru lumea occidentală, dimpotrivă. Acum exact trei decenii, în decembrie 1991, odată cu disoluția oficială a Uniunii Sovietice, începea o nouă eră. Sau, cel puțin, se încheia una veche. Comunismul pierduse lupta în Războiul Rece.

Direct și indirect, voit și fără să vrea, Mihail Gorbaciov a contribuit la deznodămînt. Pe scurt, liderul rus a dorit că Uniunea Sovietică să facă pași spre dezvoltare, spre democratizare și a angajat statul vizibil în această direcție, dar nu și-a propus niciodată destrămarea imperiului. Istoria l-a luat prin surprindere și cumva l-a pus în fața faptului împlinit cînd, în seara de 21 decembrie 1991, la știrile de la televiziunile rusești s-a auzit simplu: URSS nu mai există.

Liderii Rusiei, Belarusului și Ucrainei se întîlniseră pe 8 decembrie și hotărîseră să formeze Comunitatea Statelor Independente (CSI), la care au aderat apoi încă opt republici (foste) sovietice.

Ca atare, Mihail Gorbaciov și-a anunțat demisia pe 25 decembrie 1991. Așa cum au titrat ziarele epocii, atunci la Kremlin a fluturat pentru ultima dată steagul Uniunii Sovietice.

În discursul său de demisie, liderul rus a spus astfel: Trăim într-o lume nouă. Războiul Rece s-a terminat, cursa înarmărilor s-a oprit, ca și militarizarea nesăbuită care ne-a mutilat economia și moralul public. Amenințarea unui război mondial a fost îndepărtată.

Acesta a mai adăugat o idee, o idee-cheie, poate: Vechiul sistem s-a prăbușit înainte ca cel nou să aibă timp să înceapă să funcționeze.

Federația Rusă, cea mai mare și mai populată din fosta URSS, rămînea în centrul scenei, iar astfel apărea aproape inevitabil o întrebare enunțată direct de istoricul și analistul Mark Galeotti: Ce era însă noua Rusie?

Celelalte state aveau avantajul de a putea să se autodefinească în termenii a ceea ce nu fuseseră: nu mai erau supuse Moscovei. Federația Rusă se întindea pe 11 fusuri orare; populația ei de aproximativ 149 milioane de locuitori era alcătuită în proporție de 80% din etnici ruși, dar includea și minorități, de la armeni la ucraineni, de la tătari la finlandezii din Karelia. Putea să pretindă că este moștenitoarea statului sovietic? Era o succesoare a imperiului țarist? – se întreabă Galeotti în continuare.

După trei decenii, care-i răspunsul?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: historia.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Silviu Prigoană vrea tot ce e mai bun pentru copiii lui jpeg
Tragedia care i-a marcat viața lui Silviu Prigoană. Cum și-a pierdut un picior la 22 de ani: „Dacă mă iubea cineva, nu îmi lua...”
Silviu Prigoană s-a stins din viață astăzi, pe 12 noiembrie în timp ce se afla într-un restaurant din Brașov. Fostul politician a trecut prin multe momente grele de-a lungul vieții sale.
zodii meteoriti png
Horoscop miercuri, 13 noiembrie 2024. O zodie își face ordine în relațiile cu din jur, iar un nativ plănuiește o călătorie de vis
Horoscopul pentru miercuri, 13 noiembrie, e plin de vești bune pentru cele 12 semne zodiacale.
euro foto pixabay jpg
Lovitură pentru economiile românilor! Ce se întâmplă cu moneda euro după alegerile din SUA
Lovitură pentru economiile românilor! Ce se întâmplă cu moneda euro după alegerile din SUA.
a7 buzau focsani facebook cristian pistol jpg
Investițiile-record ale PSD în noua Autostradă A7 dezvoltă deja Moldova
Guvernul Ciolacu a avut investiții record la capitolul infrastructură, cu Autostrada A7 fiind aproape de finalul realizării
Manevra Heimlich FOTO Shutterstock jpg
Cum se intervine în cazul unui accident similar celui suferit de Silviu Prigoană. Metodele explicate de medici și la îndemâna tuturor
Medicii spun că intervenția promptă în cazul în care o persoană suferă un accident asemănător celui care l-a ucis pe Silviu Prigoană este esențială.
Donald Trump shutterstock 321867683 jpg
A doua venire a lui Trump și triumful unei ideologii radicale în fața altei ideologii radicale. Regresul progresismului occidental. Soluția centristă
Până la urmă, totul a fost atât de clar, categoric, masiv, sec, „fără dramă”, încât puține ar mai fi de adăugat despre alegerile propriu-zise din 5 noiembrie.
Chirurg prins în flagrant după un mesaj pe pagina de Facebook a lui Marian Godină FOTO pandurul
O femeie a murit în timpul unei operații de micșorare a stomacului în Turcia
O femeie din Țara Galilor a murit în urma unor complicații apărute în timpul unei operații de micșorare a stomacului efectuate într-un spital privat din Turcia. Potrivit anchetei, decesul a survenit din cauza unei hemoragii acute cauzate de o leziune a aortei abdominale.
Drona Moldova FOTO Telegram jpg
O dronă s-a prăbușit în Republica Moldova. Poliția a restricționat accesul în zonă
Drona a fost depistată în apropiere de satul Coșernița, raionul Criuleni, iar la fața locului s-au deplasat angajați ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), care au restricționat accesul și investighează circumstanțele în care aceasta s-a prăbușit.
trufe, foto Facebook Marco Zunino jpg
Preţ halucinant la o licitaţie în Italia: 140.000 de euro pentru două trufe de mai puţin de un kilogram. Cine este cumpărătorul
Două exemplare de trufă albă, care cântăreau mai puţin de un kilogram, au fost vândute cu un preţ record la o licitaţie caritabilă organizată în Italia.