De pe front pe pîrtie și viceversa

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
De pe front pe pîrtie și viceversa jpeg

De fapt, istoria începe mai degrabă cu viceversa, adică de pe pîrtie pe front. Și este de origine americană, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

După o secvență de la începutul conflictului, în Departamentul de Război al Statelor Unite ale Americii s-a cristalizat ideea formării unor trupe antrenate pentru a lupta în condiții de iarnă. Secvența cu pricina, care a atras atenția întregii lumii, s-a derulat în noiembrie 1939, cînd Uniunea Sovietică a invadat Finlanda. Rușii au fost puși într-o situație destul de frustrantă, cînd divizii de-ale lor au fost înfrînte de soldați finlandezi pe schiuri, care erau pregătiți să lupte pe teren muntos, în condiții de iarnă.

În octombrie 1941, generalul George Marshall, șeful Marelui Stat Major al armatei americane, a decis înființarea unui batalion de luptă pentru o nouă divizie montană. După variate tipuri de organizare și diverse denumiri, în 1944 a fost formată Divizia Montană numărul 10 (10th Mountain Division). Conform istoricilor, aceasta a fost singura unitate militară (de la Războiul Civil pînă atunci) recrutată de o entitate civilă, The National Ski Patrol. Ca atare, cei mai mulți dintre soldații din Divizia Montană 10 erau chiar schiori, alpiniști, pădurari sau ghizi montani. Nume proeminente din lumea sporturilor montane, de altfel, se pare că au pledat pentru înființarea unei versiuni americane a trupelor montane germane, italienești și finlandeze.

După antrenamente în diferite baze militare, Divizia Montană 10 a fost trimisă în teatrul de război european, în nordul Italiei, la sfîrșitul anului 1944. Soldații-schiori au luptat acolo mai mult de o sută de zile, cu succes, surprinzîndu-și inamicul.

După încheierea conflictului, unitatea montană a fost dezactivată. Profesioniștii într-ale sporturilor de iarnă care au format-o au rămas foarte activi. Aceștia au continuat să schieze și mai ales au contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei americane de schi: au înființat școli de profil, au deschis pîrtii noi și le-au modernizat pe cele existente și au promovat energic (cum altfel?) sporturile de iarnă. Nu este greșit să se afirme că veteranii din Divizia Montană 10 au stat la baza dezvoltării industriei moderne de schi din Statele Unite ale Americii și este bine de știut că în istoria mai recentă, în 1985, Divizia a fost reactivată, fiind implicată în misiunile militare americane din Afganistan și Irak.

Altfel, dacă ajungeți pe vreo pîrtie din celebra stațiune Aspen, să știți că și acea zonă a fost dezvoltată grație foștilor luptători despre care am povestit mai sus.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.