De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat

Publicat în Dilema Veche nr. 944 din 12 – 18 mai 2022
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg

„Madeleine nu a fost numele meu inițial“, a scris în cartea sa de memorii Madeleine Albright. Dar care să fi fost? Marie Jana, acesta este numele de botez al fetiței născute pe 15 mai 1937, la Praga, avîndu-i părinți pe Josef și Anna Korbel. Bunica sa a poreclit-o Madla, după numele unui personaj dintr-un spectacol popular local de la acea vreme, iar mama sa a modificat porecla în Madlen, ajungîndu-se adesea ca fetei să i se spună Madlenka. Pe la vîrsta de 10 ani, cînd învăța limba franceză, viitoare doamnă secretar de stat a Statelor Unite ale Americii a găsit o versiune a propriului nume care să o mulțumească: Madeleine.

Dacă la franceză se pricepea și oricum avea note bune în general la școală, eleva Korbel nu prea excela la geografie, despre care își amintește că a primit și nota 5, în contradicție vădită cu viitoarea sa carieră (de nota 10) care avea să o poarte pe tot globul pămîntesc. O contradicție frumoasă, sortiment care îi place istoriei.

Istorie ce a contrazis și gîndul lui Madeleine Albright care o bîntuia cu cîteva luni înainte de a fi numită în poziția de șef al politicii externe americane: nu credea că ea va reprezenta alegerea președintelui pentru acest rol. În perioada aceea, văzuse la un moment dat o broșă veche cu un vultur, foarte frumoasă și foarte scumpă. Doamna Albright și-a promis că o va cumpăra dacă președintele o va alege pe ea și subliniază, tot în cartea sa, cît de improbabil i se părea să ajungă să plătească pentru acea bijuterie. Pînă în dimineața zilei de 5 decembrie 1996 cînd, îmbrăcată într-un halat roz de baie, a auzit prin telefon vocea președintelui Bill Clinton: „Vreau să fii secretarul meu de stat“. Broșa cu vultur a fost achiziționată. Madeleine Albright avea să o poarte la ceremonia de depunere a jurămîntului în calitate de secretar de stat, din 23 ianuarie 1997. Un moment istoric în cel mai clar sens al cuvîntului: pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat. Ce a simțit atunci Madlenka de altădată? Mărturisește că o parte a minții sale era blocată de gîndul că moștenea funcția deținută pentru prima dată de Thomas Jefferson, o alta încerca să se concentreze pentru a nu face o greșeală în timp ce rostea jurămîntul, iar o a treia parte a minții era îngrijorată că broșa avea să cadă. Agățătoarea se desfăcuse. Din fericire, broșa nu a căzut printre filele Bibliei așa cum se temea doamna Albright. Nici nu s-a înțepat în ea. Doar că vulturul se răsturnase la pieptul doamnei secretar de stat și nici nu se vedea în fotografiile oficiale. Nu-i nimic.

Istoriei îi plac și peripețiile, nu doar contradicțiile frumoase.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Mesajul controversat al unui cunoscut economist român. „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net e doar eșecul tău”
Un cunoscut economist român cu studii în Elveția a stârnit o adevărată furtună afirmând că, în acest moment, oricine nu reușește să câștige cel puțin 1.500 de euro net este principalul vinovat de acest lucru.
image
De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
Unele deficite de nutrienți și starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de îmbătrânire. Schimbările în nutriție pot ajuta la încetinirea schimbării culorii dacă deficiențele de vitamine sunt cauza principală.
image
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
Piloții ucraineni efectuează misiuni periculoase de „nevăstuică sălbatică” pentru a suprima apărarea antiaeriană a Rusiei. Rachetele avansate furnizate de SUA au jucat un rol critic în aceste misiuni, scrie Business Insider.

HIstoria.ro

image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.
image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.