De la împrumutătoare la ghilimici

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
„Cu bule“ jpeg

Termenul ghilimele, un împrumut nu foarte vechi din franceză, ilustrează foarte bine oscilaţiile şi ezitările de care au dat dovadă vorbitorii şi „normatorii“ limbii române în adaptarea unor terminologii moderne. 

Termenul ghilimele, un împrumut nu foarte vechi din franceză, ilustrează foarte bine oscilaţiile şi ezitările de care au dat dovadă vorbitorii şi „normatorii“ limbii române în adaptarea unor terminologii moderne. Dicţionarul explicativ (DEX) şi Dicţionarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită (DOOM 2005) înregistrează cuvîntul doar cu forma sa de plural. În DEX apar variantele ghilemele şi ghilimete, pe care DOOM nu le admite ca literare. De-a lungul secolului al XX-lea, varianta ghilimete a fost totuşi folosită destul de mult: de fapt, forma este mai apropiată de etimonul francez guillemets decît ghilimele, ceea ce a făcut ca mulţi oameni de cultură să o prefere. Cuvîntul este unul dintre multele împrumuturi instabile, pentru care vorbitorii au urmat uneori scrierea din limba de origine, alteori pronunţarea sursei, nu de puţine ori optînd pentru un compromis aleatoriu între acestea. Cel mai probabil, s-a pornit de la forma scrisă a cuvîntului guillemets, dar finala acestuia a fost înlocuită, în procesul spontan de adaptare la română, cu una mai frecventă, caracteristică unor substantive feminine cu finala în -ea accentuat (stele, vîlcele), inclusiv unor diminutive (păsărele, floricele).

Este atestată mai întîi forma ghilmete, pentru care Dicţionarul limbii române (Tomul II, partea I: F–I, 1934) citează o lucrare de specialitate: George Ionescu, Călăuza tipografului. Cu un rezumat din istoricul tipografiei de la invenţiune şi pînă în zilele noastre (Bucureşti, Institutul de Arte Grafice Carol Göbl, 1906). Adaptarea ghilemele a fost însă admisă destul de repede: este cea selectată de dicţionarul academic citat, în 1934, ca şi de August Scriban (1939), care o consideră, totuşi, un „barbarism“. Treptat a mai apărut o variantă, în care s-a produs şi asimilarea lui e la i: ghilimele.

Înainte de acceptarea franţuzismului instabil, gramaticile româneşti foloseau alte etichete pentru a indica semnul grafic respectiv: aducătoare (la Diaconovici Loga, 1822) sau semnul aducerii (Heliade Rădulescu, 1828) etc. Despina Ursu şi N.A. Ursu (în Împrumutul lexical în procesul modernizării limbii române literare, 2004) oferă o listă impresionantă de sinonime (în mare parte, calcuri după germană sau limbi slave): aducătoare, semnul de aducere, semnul aducerei înainte, semnul aducerei aminte, semnul arătător sau aducător înainte, aducătură, pomenitură, arătare, aducătorul aminte, semnul mărturiei, luniţele, ţitaţia, împrumutătoarea. Autorii identifică şi forma (şi mai apropiată de ortografia franceză) guilemet, la E. Protopopescu şi V. Popescu, Nou dicţionar portativ de toate zicerile radicale şi streine reintroduse şi introduse în limbă, cuprinzînd şi termeni şcienţifici şi literari (Bucureşti, 1862).

Probabil că singularul ghilimea a fost refăcut ulterior, pornindu-se de la plural (după modelul stea-stele, vîlcea-vîlcele). Al. Graur presupunea, totuşi, procesul invers, considerînd că pluralul ghilimele s-a format de la ghilimea; în orice caz, recomanda cu convingere varianta ghilimele în locul formei concurente ghilimete (Dicţionar al greşelilor de limbă, 1982).

Astăzi, singularul ghilimea este destul de folosit, chiar dacă dicţionarele nu îl recomandă; se recurge totuşi la el, din necesităţi tehnice, de exemplu într-un tutorial online, în care apar „o ghilimea de deschidere simplă“, „o ghilimea de închidere dublă“ etc. (support.office.com) –, dar şi colocvial: „…Aţi văzut vreodată o ghilimea singură?“ (cafeneaua.com).

Registrul colocvial a mai produs o inovaţie: după modelul hibrid al unor paradigme substantivale care asociază singularul format cu un sufix şi pluralul format cu alt sufix (rîndunică-rîndunele, floricică-floricele), s-a format şi un destul de surprinzător ghilimică. Forma mi se pare, deocamdată cel puţin, doar glumeaţă, parodică, fără riscul de a se extinde şi de a crea şi mai multă confuzie în uzul termenului ghilimele: „Mare invenţie este ghilimica“ (profox.ro); „păi era un citat, se mai vede ultima «ghilimic㻓 (motociclism.ro); „oleacă am pus cu o ghilimică mai mult“ (forum.md). De la ghilimică se formează, desigur, şi un nou plural, ghilimici, care pare la fel de ludic şi parodic: „Pune şi tu nişte «ghilimici»“ (totalmush.ro); „pune ghilimici la gogomănia aia“ (roportal.ro); „luaţi voi opusul cuvîntului dintre ghilimici, vă rog“ (sportultecucean.blogspot.com) etc. Multe dintre exemplele recente pun cuvîntul ghilimici între ghilimele. Noua formă, probabil efemeră şi cam derutantă, are totuşi un merit: exprimă un anume grad de simpatie, sugerînd o familiaritate protectoare şi afectuoasă faţă de un semn adeseori ignorat.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop 3 august webp
Zodiile care vor da lovitura vieții lor, înainte de Anul Nou. Ce se va schimba în viața lor
Anul se apropie de final, dar pentru trei zodii norocoase, universul pare să aibă planuri mari. Aceste semne zodiacale vor experimenta schimbări pozitive și evenimente neașteptate care le pot schimba viața.
prazoki1 jpg
Rețeta pe care bunicile din Polonia o preparau în fiecare vineri. Ai nevoie doar de cartofi și făină
Multora dintre noi ne poate fi greu să ne decidem ce să mâncăm de-a lungul postului. Este destul de dificil să ne asigurăm o dietă sănătoasă și delicioasă atunci când postim, dar, există soluții ingenioase! Cu numai câteva ingrediente banale putem pregăti chiftele delicioase din cartofi!
Moscova, ianuarie 1959. Delegația PCR la lucrările celui de al XXI-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 4/1959)
Demascările politice din 1959: Un adevărat program vizând intimidarea intelectualilor
În cartea sa de amintiri mai aparte, pentru că sînt ale unui om obișnuit care s-a specializat în Istorie, și, prin, urmare proiectează viața sa individuală, de om obișnuit, pe un uriaș fundal istoric, Ioan Scurtu abordează demascările politice din 1959.
George Cosac presedinte FRT FOTO Mediafax
FR Tenis se umple de bani și îl umilește public pe finul lui Iohannis
FR Tenis a publicat pe site-ul oficial deciziile instanțelor.
FOTO 1 JPG
„Windows” cu tenorul Marius Vlad Budoiu (II)
După „Window to Schumann”, vă prezint în continuare „Window to Puccini” și „Window to Freedom”, celelalte CD-uri din noul ciclu de piese vocale înregistrate de Marius Vlad Budoiu, acum în acompaniamentul de pian al Larisei Pentea.
Kaja Kallas și Volodimir Zelenski  Foto Captură video Facebook Volodimir Zelenski jpg
Un înalt reprezentant al UE susţine folosirea activelor rusești înghețate ca plată a „daunelor pe care Rusia le-a cauzat Ucrainei”
Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.
bob tunsoare jpg
Cele 5 tunsori la modă ușor de coafat și potrivite oricărui stil
Alegerea unei tunsori poate transforma complet aspectul și stilul personal, mai ales dacă optezi pentru una modernă, ușor de întreținut. Tendințele pun accent pe naturalețe, versatilitate și ușurința de coafare.
sistem rachete patriot
România a testat cu succes sistemul Patriot al Forțelor Aeriene. Anunțul Ministerului Apărării Naționale
O baterie de rachete Patriot din Regimentul 74 a fost testată cu succes în cadrul exercițiului F.A. PATRIOT SPARK 24.11, desfășurat la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naționale. Exercițiul a avut loc în perioada 2-12 decembrie.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Previziunile pentru 2025 sunt incerte: BNR va apăra stabilitatea leului până după alegerile prezidențiale
Raportul „Dezechilibrele macroeconomice necesită stabilitate politică”, publicat joi de economiștii BCR arată cât de incerte sunt previziunile pentru 2025, singura certitudine fiind că BNR va apăra stabilitatea leului.