De început (și sfîrșit) de an: flori de la Regina Maria a României

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
De început (și sfîrșit) de an: flori de la Regina Maria a României jpeg

Cum ar fi să începem prima zi din fiecare an nou cu flori? Primite. Oferite. Sau ambele.

„Flori! Ce ar însemna lumea noastră fără flori? Cum am putea să existăm fără flori?“ – filosofia Reginei Maria a Romîniei despre flori este cuprinsă simplu în această remarcă pe care o face ea însăși. Este imposibil de povestit despre Regina Maria și pasiunea acesteia pentru flori într-un „Accent“, dar o să aleg cîteva fire, așa, pentru început (și sfîrșit) de an.

Printre primele amintiri legate de flori

Aroma florilor de portocal pe care le găsea întotdeauna, indiferent de anotimp, în camera bunicii sale, Regina Victoria a Marii Britanii: „Era un farmec deosebit în camerele bunicii. Miroseau nespus de dulce a flori de portocali, chiar cînd nu se putea zări în casă nici o astfel de floare“. 

La Malta

Pentru că tatăl ei, ducele de Edinburgh Albert Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, a fost numit la comanda flotei din Mediterană, viitoarea regină a Romîniei s-a mutat cu familia sa în localitatea San Antonio din Malta, cînd avea aproape 12 ani. Florile care înconjurau reședința malteză s-au înscris instantaneu în memoria Mariei: „Iasomia înflorea din belșug; erau mușcate înalte cît un pom, verbine, trandafiri și smocuri mari de crizanteme albe ca fulgii revărsîndu-se în cascade luminoase peste cărăruie; erau și micșunele, narcise, anemone, afară de o mulțime de alte flori necunoscute în clima nordică. O lume fermecată! Țară de basm! Într-adevăr“.

Flori de la Regele Ferdinand

Cei doi suverani ai României împărtășeau pasiunea pentru flori. Nu este de mirare că regele îi oferea soției sale tot felul de flori, dar maniera în care o făcea se remarca astfel în ochii Reginei Maria: „Avea un chip al lui de a le ține, parcă s-ar fi temut să le facă vreun rău. De-a lungul tuturor anilor, cei buni și cei răi, mereu mi-a adus flori și totdeauna le mînuia cu același gest de duioșie; de cîte ori venea la mine, fie că-mi aducea un biet ghiocel sau o orhidee de preț, îmi amintea de ceasul dintîi la München cînd atît de sfios îmi oferise primul buchet de trandafiri, ținîndu-i aproape cu evlavie, de parcă s-ar fi temut să-i frîngă...“

Ceea ce sună foarte potrivit pentru prezent este îndemnul Reginei Maria legat de arta de a crește flori (da, numește artă această deprindere): „Să cultivăm această bucurie în grădini sau în case, astfel încît, chiar atunci cînd ninge, să ne putem cufunda faţa într-un buchet de flori frumos mirositoare, să închidem ochii şi să visăm la bucuria pe care următoarea primăvară ne-o va aduce“.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: historia.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Mii de tineri ruși mor în războiul din Ucraina. Familia unui soldat de 18 ani ucis pe front: „Abia aștepta să se înroleze”
Moscova cheltuiește milioane de euro pentru a încerca să modeleze o nouă generație dispusă să își dea viața în serviciul militar.
image
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
Un nou studiu a descoperit că substanțele chimice dăunătoare pentru ADN ar putea să se ascundă în dulciurile preferate.
image
Un bărbat de origine romă care a violat o fată de 12 ani scapă de pedeapsă. Instanța a decis că „face parte din cultura sa”
Un tribunal spaniol a achitat un bărbat care a violat o fetiță de 12 ani, după ce a stabilit că relația lor face parte din cultura romă, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.