De început (și sfîrșit) de an: flori de la Regina Maria a României

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
De început (și sfîrșit) de an: flori de la Regina Maria a României jpeg

Cum ar fi să începem prima zi din fiecare an nou cu flori? Primite. Oferite. Sau ambele.

„Flori! Ce ar însemna lumea noastră fără flori? Cum am putea să existăm fără flori?“ – filosofia Reginei Maria a Romîniei despre flori este cuprinsă simplu în această remarcă pe care o face ea însăși. Este imposibil de povestit despre Regina Maria și pasiunea acesteia pentru flori într-un „Accent“, dar o să aleg cîteva fire, așa, pentru început (și sfîrșit) de an.

Printre primele amintiri legate de flori

Aroma florilor de portocal pe care le găsea întotdeauna, indiferent de anotimp, în camera bunicii sale, Regina Victoria a Marii Britanii: „Era un farmec deosebit în camerele bunicii. Miroseau nespus de dulce a flori de portocali, chiar cînd nu se putea zări în casă nici o astfel de floare“. 

La Malta

Pentru că tatăl ei, ducele de Edinburgh Albert Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, a fost numit la comanda flotei din Mediterană, viitoarea regină a Romîniei s-a mutat cu familia sa în localitatea San Antonio din Malta, cînd avea aproape 12 ani. Florile care înconjurau reședința malteză s-au înscris instantaneu în memoria Mariei: „Iasomia înflorea din belșug; erau mușcate înalte cît un pom, verbine, trandafiri și smocuri mari de crizanteme albe ca fulgii revărsîndu-se în cascade luminoase peste cărăruie; erau și micșunele, narcise, anemone, afară de o mulțime de alte flori necunoscute în clima nordică. O lume fermecată! Țară de basm! Într-adevăr“.

Flori de la Regele Ferdinand

Cei doi suverani ai României împărtășeau pasiunea pentru flori. Nu este de mirare că regele îi oferea soției sale tot felul de flori, dar maniera în care o făcea se remarca astfel în ochii Reginei Maria: „Avea un chip al lui de a le ține, parcă s-ar fi temut să le facă vreun rău. De-a lungul tuturor anilor, cei buni și cei răi, mereu mi-a adus flori și totdeauna le mînuia cu același gest de duioșie; de cîte ori venea la mine, fie că-mi aducea un biet ghiocel sau o orhidee de preț, îmi amintea de ceasul dintîi la München cînd atît de sfios îmi oferise primul buchet de trandafiri, ținîndu-i aproape cu evlavie, de parcă s-ar fi temut să-i frîngă...“

Ceea ce sună foarte potrivit pentru prezent este îndemnul Reginei Maria legat de arta de a crește flori (da, numește artă această deprindere): „Să cultivăm această bucurie în grădini sau în case, astfel încît, chiar atunci cînd ninge, să ne putem cufunda faţa într-un buchet de flori frumos mirositoare, să închidem ochii şi să visăm la bucuria pe care următoarea primăvară ne-o va aduce“.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: historia.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nationala romania jpg
migranti salvati 01, captură video SOS Mediterranee
120 de migranţi care încercau să traverseze Canalul Mânecii, pe vânturi puternice, au fost salvați de autoritățile franceze
Autorităţile franceze au salvat, joi, 120 de migranţi care încercau să traverseze clandestin spre Anglia. 64 dintre ei se aflau la bordul aceleiaşi ambarcaţiuni.
longevitate
Este supranumită „tocănița longevității”! Rețeta delicioasă pe care o consumă oamenii care ajung la vârsta de 100 de ani
De-a lungul globului există așa-zisele „zone albastre”, unde oamenii trec adesea de pragul de 100 de ani. Dieta are un rol important pentru longevitatea lor, iar această tocănițiă este una consumată destul de des de către cei care ajung la vârste înaintate.
Evenimentul de anunțare a Alianței Dreapta Unită, formată din partidele USR, PMP, FD, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum ar putea partidele politice să recâștige încrederea cetățenilor. Analist: „Suntem în plină pandemie de ură"
Partidele politice din România trebuie să adopte măsuri radicale pentru a recâștiga încrederea cetățenilor. Analiștii punctează cauzele profunde ale crizei actuale și propun soluții urgente pentru a combate dezinformarea și diviziunile interne.
Nave de război pe fundalul drapelului chinez FOTO SHUTTERSTOCK
China şi-a retras navele de război desfăşurate în jurul Taiwanului
Navele marinei şi ale pazei de coastă chineze care desfăşurau de câteva zile un vast exerciţiu naval în jurul Taiwanului s-au întors joi în porturile lor, au anunţat vineri autorităţile taiwaneze.
Politie Mexic FOTO Shutterstock jpg
Cel puţin cinci corpuri umane, tăiate în bucăţi, descoperite într-o camionetă, în Mexic
Cel puţin cinci cadavre umane tăiate în bucăţi au fost descoperite joi la bordul unei camionete în statul Guanajuato din centrul Mexicului unde se desfăşoară un război sângeros între carteluri, potrivit autorităţilor.
image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.
Ciorcila jpeg