De ce nu există cicliști români de top?

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

E poate explicabil de ce nu există piloţi de Formula I sau jochei români în competiţii internaţionale. Dar de ce nu există nici ciclişti?

Adică are cineva senzaţia că acest sport, ciclismul, e unul accesibil într-o ţară în care nu se găsesc la cluburi mingi, d-apăi biciclete? Păi, un „căluţ“ de contracronometru poate ajunge la preţuri mai mari decît un SUV. Şi cum nu poţi avea ciclism fără biciclete – deşi poate că Guvernul va da o ordonanţă şi în acest sens –, e greu să exişti în elita lumii. Prezenţa românilor în templul acestui sport s-a petrecut brusc, în 1936, în persoana a patru curajoşi care au abandonat cu toţii înainte ca Turul Franţei să fi început cu adevărat, şi s-a terminat acolo. În vremea în care To’arăşii construiau socialismul în drum spre Alpe d’Huez-ul comunismului, ciclismul a intrat la grămadă cu toate sporturile cărora li se dădea un şut în fund ca să facă un pas înainte. Atunci chiar am avut ciclişti în elita numită Cursa Păcii. Pacifici din fire, i-am respectat spiritul şi n-am „bătut“ pe nimeni. Băieţii au mai cîştigat ceva etape, Romaşcanu a dus şi un tricou, al celui mai combativ, pînă la final. Dar vremurile alea au apus, din fericire (ca sistem vorbind). Am eşuat de la „fiecăruia după necesităţi“ la „fiecare pentru sine“. Azi avem doi oameni la periferia performanţei. Zic doi oameni, şi nu doi români, din următorul motiv: unul dintre ei e moldovean rusofon care şi-a luat cetăţenia, că e România în UE. Serghei Ţvetcov e un tip OK. Dar nu trebuie deranjat cu un dialog în limba lui Creangă. Celălalt e Eduard Grosu. Ca să ajungă aproape de a cîştiga o etapă în Turul Italiei a trebuit să se exileze în Italia. Hai, că am lungit vorba. E simplu: orice costă un pic şi necesită o structură coerentă ne depăşeşte. A, că sînt cîteva sporturi care rezistă încă, da, OK, dar ele nu sînt, din păcate, între cele mai prizate ale planetei, acolo unde concurenţa e imensă. Şi noi sîntem mici, mici… Gata, asta e. Să nu cumva mă întrebaţi data viitoare de ce nu avem campioni de golf, că vă trimit la Ţiriac!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Imagini din mega-închisoarea din El Salvador, cu mii de deținuți dezbrăcați încătușați. „Au văzut exteriorul pentru ultima oară”
Imagini teribile cu deținuți aduși în gigantica închisoare din El Salvador (America Centrală) deschisă în 2023, publicate de autoritățile din această țară, au făcut, joi, înconjurul lumii.
image
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
O descoperire uriașă pentru Europa a fost făcută, recent. Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ dovedit de pământuri rare din Europa continentală, situat la Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării.
image
Cum a reacționat patronul unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul dejun şi au plecat fără să plătească
Şase studenţi aflaţi în Italia cu Erasmus s-au oprit la un bar din Bari şi au consumat un mic dejun bogat cu cafea, cornuri și nu mai puțin de 27 de beri. La final, nu s-au mai obosit să plătească nota de plată. „A fost doar o scăpare de câteva secunde și nu i-am mai văzut”, a spus patronul păgubit.

HIstoria.ro

image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.
image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.