De-a-n boulea

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
„Cu bule“ jpeg

Construcţiile populare, specifice registrului oral, circulă în multe variante şi cu sensuri imprecise, trezindu-le adesea îndoieli vorbitorilor atît în privinţa formei sonore şi a modului de transpunere în scris, cît şi în legătură cu sensurile lor. Pentru o expresie adverbială destul de folosită azi, norma a ales o anume manieră de ortografiere: de-a-n boulea; în scris persistă totuşi şi varianta de-a-mboulea (care corespunde mai exact pronunţării, cu n devenit m, prin asimilarea nazalei urmate de o consoană bilabială). Norma este indicată de DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, 2002, 2005); varianta „neoficială“ apare însă, ca o preferinţă conştientă, în destul de multe periodice serioase şi în scrisul unor autori deloc neglijenţi cu stilul lor: „De-a-mboulea spre Europa“ (titlu, în România liberă, 31.01.2007); „ne alegem valorile zappînd de-a-mboulea“ (revista 22, 21.07.2007); „a votat de-a-mboulea“ (gandul.info, 11.12.2012); „a proslăvi de-a-mboulea valorile eterne ale naţiei“ (România literară, nr. 24, 2007); „şeful căzuse de-a-mboulea“ (C.T. Popescu, Cuvinte rare, 2009) etc. Mai puţin frecventă şi mai greu acceptabilă e scrierea care sudează şi mai multe elemente ale construcţiei: „să ardă becurile de-amboulea“ (mo­to­ci­clism
.ro); „să-mi iau amenzi deamboulea“ (obiectiv.br.ro).

Norma ortografică (scrierea de-a-n boulea) are justificări etimologice şi lexicografice: indică elementele care au compus forma de azi şi evită punerea în circulaţie a unui cuvînt (neautonom) (î)mboulea. Pe de altă parte, nici boulea nu există în afara locuţiunii, iar soluţiile oferite pentru construcţii similare nu sînt identice: DOOM (2002, 2005) recomandă scrierea „de-a-ndăratelea“ (pentru că există un adverb de sine stătător, îndărăt), diferită de „de-a-n picioarelea“ (nelegat), care provine în mod evident de la sintagma „în picioare“. În cazul lui de-a-ndoaselea (DOOM), componentul n este legat de cuvîntul următor, chiar dacă forma rezultată nu are existenţă autonomă, probabil prin tradiţie grafică şi prin analogie cu de-a-ndăratelea. Tiparul care cuprinde marca discontinuă de-a (…)-lea (de-a buşilea, de-a v-aţi ascunselea) şi include uneori prepoziţia (î)n (de-a-n picioarelea) e specific limbii române, producînd circumstanţiale de mod şi nume de jocuri; a fost discutat pe larg de lingviştii care s-au ocupat în ultimii ani de adverbe şi locuţiuni adverbiale (mai ales de Adrian Chircu şi de Carmen Mîrzea Vasile).

Mai interesante decît ortografia – convenţională şi oricînd supusă discuţiilor şi revizuirilor – mi se par sensurile formulei. Structura ei indică o comparaţie cu termenul de bază (bou), dar aceasta îşi poate actualiza trăsături diferite. Dicţionarele mai vechi invocau un termen de comparaţie care nu prea mai poate funcţiona în limba actuală: mersul boului (înjugat la car), care pare să fi fost asociat în primul rînd cu ideea de lentoare. La Hasdeu, în Etymologicum Magnum Romaniae, vol. 2 [1892], (p.1163) locuţiunea are definiţia „lent, leneş, ca un bou“; aceeaşi glosare apare, pentru forma a’n boule, la Frédéric Damé (Nouveau dictionnaire roumain-français, 1893), poate şi prin asociere cu o altă formulă citată de autor: parcă merge cu boii, adică „încet“. Lentoarea e trăsătura selectată şi în Dicţionarul Universal al lui Şăineanu (ediţia a VI-a, 1929) – „alene, ca un bou: merge tot d’an boulea“, şi de Candrea (în Enciclopedia Cartea Românească, 1931): „alene, abia tîrîndu-şi picioarele (în felul boilor)“. Dicţionarul Academiei (Literele A-B, 1913) leagă expresia de denumirea unui joc şi o defineşte prin mişcarea de cădere şi rostogolire: „numele unui joc de copii (cu beţe aruncate astfel încît să sară din cap în cap)“. Şi în dicţionarul lui Scriban (1939), esenţială e ideea de cădere: „a cădea de-a’n boulea, a cădea de-a bou, în brînci“.

Citatele mai vechi (în care găsim aceleaşi oscilaţii grafice, ba chiar unele în plus, prin folosirea apostrofului) sînt destul de ambigue, dar par să justifice şi un alt sens, în genere neglijat de dicţionare: locuţiunea caracterizează o deplasare orbească, mecanică, adesea în linie dreaptă, cu forţă şi fără inteligenţă. Cel mai des citat e Delavrancea, cu un pasaj din Zobie, în care e descris mersul personajului – „merge de-a-nboulea Zobie gușatul, ticălosul și batjocora orașului. (…). Picioarele și mîinile-i cată anapoda. Fața, lată și scofîlcită, la fiece pas se strîmbă. Iar gușele, înflorite ca la un curcan, și le aruncă pe spate, și le mișcă moale și gras în mersul lui șontîcîit pe piciorul drept“ – şi cu o frază din Palatul de cleştar: „Prostia, rumenă şi voinică, mai mult se tîrăşte decît zboară; şi merge tot d’a-îmboulea“.

În textele actuale, sensul expresiei adverbiale (munteneşti, la origine) pare să se fi lărgit foarte mult, ajungînd la ceea ce G. Volceanov defineşte, în Dicţionarul său de argou (2006), ca „prostește, în mod stupid“. Citatele cele mai diverse semnalează adaptabilitatea locuţiunii adverbiale la aproape orice situaţie; cu un sens complet îndepărtat de ideea de mers sau rostogolire, aceasta e parafrazabilă prin formulele ca boul sau ca un bou: „stăteam şi eu de-a-mboulea prin bătătură“ (Mircea Dinescu, Pamflete vesele și triste, 1996); „să te holbezi de-a-mboulea la monitor“ (chem.ubbcluj.ro); „un nene a parcat de-a-n boulea și a blocat, printre altele, zece autobuze“ (troleul90.ro) etc.

Mersul boului sau cel al carului tras de boi nu mai sînt, desigur, imagini familiare vorbitorului de azi; extinderea formulei adverbiale se bazează acum pe metafora animalieră a insultei, pe evocarea boului ca emblemă a prostiei.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

florescu foto adevarul png
John Florescu, jurnalist și producător: „România nu va mai fi subjugată de Rusia, dar va trebui întotdeauna să aibă de a face cu umbra ei“
Jurnalistul John Florescu, un fin cunoscător al politicii americane, care a colaborat cu lideri precum Barack Obama și a realizat documentare despre Donald Trump, explică culisele politicii noii administrații de la Washington și impactul mișcării suveraniste asupra României.
Dan Șucu, la meciul de Serie A dintre Genoa și Parma. FOTO Getty Images
Dan Șucu asistă cum echipa lui din Serie A se află în cădere liberă. Genoa a ajuns la 6 meciuri la rând fără victorie
În penultima etapă din Serie A, Genoa a pierdut acasaă, 2-3 cu Atalanta, echipă de Liga Campionilor la fotbal.
foto mare metrou jpg
Incendiu produs între stațiile de metrou Gorjului și Lujerului. Călătorii au fost evacuați
Un incendiu s-a produs duminică dimineața, 18 mai, în urma unui scurtcircuit la un izolator de la nivelul șinei de metrou între stațiile Gorjului și Lujerului.
explozie centru california foto x png
O bombă a explodat în apropierea unei clinici din California. O persoană a murit, iar alte patru au fost rănite
O bombă a explodat sâmbătă seara, 17 mai, în apropierea unei clinici specializate în reproducere asistată medical (PMA) din oraşul Palm Springs, California. În urma incidentului, cel puțin o persoană a murit, iar altele patru au fost rănite.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Zeci de mii de angajaţi ai MAI veghează la siguranţa publică în ziua votului
Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne menţin siguranţa publică şi asigură protecţia secţiilor de vot în ziua alegerilor.
george ganea frf jpg
Rugămințile lui George pentru frățiorul său aflat în stare critică, după accidentul teribil comis de Ionel Ganea
Evoluția stării de sănătate a copilului fostului internațional este imprevizibilă.
ssds jpg
Pluto retrograd începe o nouă eră puternică pentru 4 zodii de acum până pe 14 octombrie 2025. Cum vor fi afectate
Pluto și-a început mișcarea retrogradă pe 4 mai 2025, marcând începutul unei perioade intense ce se va întinde până pe 13 octombrie 2025. Această retrogradare aduce transformări profunde, în special pentru anumite semne ale zodiacului, care vor resimți cel mai puternic influențele planetare.
Declarație de presă susținută de șeful misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) pentru alegerile prezidențiale din România, Eoghan Murphy, în Bucuresti. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
LIVE TEXT S-au deschis urnele de vot în România. Prezența la vot
Românii sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele în turul II pe 18 mai. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 în toată țară.
Matrioşka "Chivu", alături de coechipierii săi Milito, Sneijder şi Lucio