De-a-n boulea

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
„Cu bule“ jpeg

Construcţiile populare, specifice registrului oral, circulă în multe variante şi cu sensuri imprecise, trezindu-le adesea îndoieli vorbitorilor atît în privinţa formei sonore şi a modului de transpunere în scris, cît şi în legătură cu sensurile lor. Pentru o expresie adverbială destul de folosită azi, norma a ales o anume manieră de ortografiere: de-a-n boulea; în scris persistă totuşi şi varianta de-a-mboulea (care corespunde mai exact pronunţării, cu n devenit m, prin asimilarea nazalei urmate de o consoană bilabială). Norma este indicată de DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, 2002, 2005); varianta „neoficială“ apare însă, ca o preferinţă conştientă, în destul de multe periodice serioase şi în scrisul unor autori deloc neglijenţi cu stilul lor: „De-a-mboulea spre Europa“ (titlu, în România liberă, 31.01.2007); „ne alegem valorile zappînd de-a-mboulea“ (revista 22, 21.07.2007); „a votat de-a-mboulea“ (gandul.info, 11.12.2012); „a proslăvi de-a-mboulea valorile eterne ale naţiei“ (România literară, nr. 24, 2007); „şeful căzuse de-a-mboulea“ (C.T. Popescu, Cuvinte rare, 2009) etc. Mai puţin frecventă şi mai greu acceptabilă e scrierea care sudează şi mai multe elemente ale construcţiei: „să ardă becurile de-amboulea“ (mo­to­ci­clism
.ro); „să-mi iau amenzi deamboulea“ (obiectiv.br.ro).

Norma ortografică (scrierea de-a-n boulea) are justificări etimologice şi lexicografice: indică elementele care au compus forma de azi şi evită punerea în circulaţie a unui cuvînt (neautonom) (î)mboulea. Pe de altă parte, nici boulea nu există în afara locuţiunii, iar soluţiile oferite pentru construcţii similare nu sînt identice: DOOM (2002, 2005) recomandă scrierea „de-a-ndăratelea“ (pentru că există un adverb de sine stătător, îndărăt), diferită de „de-a-n picioarelea“ (nelegat), care provine în mod evident de la sintagma „în picioare“. În cazul lui de-a-ndoaselea (DOOM), componentul n este legat de cuvîntul următor, chiar dacă forma rezultată nu are existenţă autonomă, probabil prin tradiţie grafică şi prin analogie cu de-a-ndăratelea. Tiparul care cuprinde marca discontinuă de-a (…)-lea (de-a buşilea, de-a v-aţi ascunselea) şi include uneori prepoziţia (î)n (de-a-n picioarelea) e specific limbii române, producînd circumstanţiale de mod şi nume de jocuri; a fost discutat pe larg de lingviştii care s-au ocupat în ultimii ani de adverbe şi locuţiuni adverbiale (mai ales de Adrian Chircu şi de Carmen Mîrzea Vasile).

Mai interesante decît ortografia – convenţională şi oricînd supusă discuţiilor şi revizuirilor – mi se par sensurile formulei. Structura ei indică o comparaţie cu termenul de bază (bou), dar aceasta îşi poate actualiza trăsături diferite. Dicţionarele mai vechi invocau un termen de comparaţie care nu prea mai poate funcţiona în limba actuală: mersul boului (înjugat la car), care pare să fi fost asociat în primul rînd cu ideea de lentoare. La Hasdeu, în Etymologicum Magnum Romaniae, vol. 2 [1892], (p.1163) locuţiunea are definiţia „lent, leneş, ca un bou“; aceeaşi glosare apare, pentru forma a’n boule, la Frédéric Damé (Nouveau dictionnaire roumain-français, 1893), poate şi prin asociere cu o altă formulă citată de autor: parcă merge cu boii, adică „încet“. Lentoarea e trăsătura selectată şi în Dicţionarul Universal al lui Şăineanu (ediţia a VI-a, 1929) – „alene, ca un bou: merge tot d’an boulea“, şi de Candrea (în Enciclopedia Cartea Românească, 1931): „alene, abia tîrîndu-şi picioarele (în felul boilor)“. Dicţionarul Academiei (Literele A-B, 1913) leagă expresia de denumirea unui joc şi o defineşte prin mişcarea de cădere şi rostogolire: „numele unui joc de copii (cu beţe aruncate astfel încît să sară din cap în cap)“. Şi în dicţionarul lui Scriban (1939), esenţială e ideea de cădere: „a cădea de-a’n boulea, a cădea de-a bou, în brînci“.

Citatele mai vechi (în care găsim aceleaşi oscilaţii grafice, ba chiar unele în plus, prin folosirea apostrofului) sînt destul de ambigue, dar par să justifice şi un alt sens, în genere neglijat de dicţionare: locuţiunea caracterizează o deplasare orbească, mecanică, adesea în linie dreaptă, cu forţă şi fără inteligenţă. Cel mai des citat e Delavrancea, cu un pasaj din Zobie, în care e descris mersul personajului – „merge de-a-nboulea Zobie gușatul, ticălosul și batjocora orașului. (…). Picioarele și mîinile-i cată anapoda. Fața, lată și scofîlcită, la fiece pas se strîmbă. Iar gușele, înflorite ca la un curcan, și le aruncă pe spate, și le mișcă moale și gras în mersul lui șontîcîit pe piciorul drept“ – şi cu o frază din Palatul de cleştar: „Prostia, rumenă şi voinică, mai mult se tîrăşte decît zboară; şi merge tot d’a-îmboulea“.

În textele actuale, sensul expresiei adverbiale (munteneşti, la origine) pare să se fi lărgit foarte mult, ajungînd la ceea ce G. Volceanov defineşte, în Dicţionarul său de argou (2006), ca „prostește, în mod stupid“. Citatele cele mai diverse semnalează adaptabilitatea locuţiunii adverbiale la aproape orice situaţie; cu un sens complet îndepărtat de ideea de mers sau rostogolire, aceasta e parafrazabilă prin formulele ca boul sau ca un bou: „stăteam şi eu de-a-mboulea prin bătătură“ (Mircea Dinescu, Pamflete vesele și triste, 1996); „să te holbezi de-a-mboulea la monitor“ (chem.ubbcluj.ro); „un nene a parcat de-a-n boulea și a blocat, printre altele, zece autobuze“ (troleul90.ro) etc.

Mersul boului sau cel al carului tras de boi nu mai sînt, desigur, imagini familiare vorbitorului de azi; extinderea formulei adverbiale se bazează acum pe metafora animalieră a insultei, pe evocarea boului ca emblemă a prostiei.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Радзивіллівський літопис Рюрик з Ігорем й Олег jpg
Ce origine etnică avea, de fapt, primul mare lider al rușilor. A fost primul unificator al slavilor răsăriteni
Primul mare conducător al rușilor a fost, de fapt, un suedez. Se numea Oleg și era un mare războinici viking, temut de toate popoarele estului. Oleg este primul unificator al triburilor rusești și primul mare prinț al slavilor estici.
Horoscopul dragostei, foto Shutterstock jpg
Cele patru zodii care au noroc în dragoste începând cu 21 martie. Balanțele primesc, în sfârșit, iubirea pe care o așteptau!
Ziua de vineri, 21 martie, aduce vești bune la capitolul amoros pentru patru zodii din horoscop! Se anunță un weekend benefic pentru anumiți nativi, care scapă de stres și se bucură de armonie în relațiile lor.
Operatori ucraineni de drone pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE
Scenariu de coșmar pentru Europa: „Nu știu dacă putem să apărăm Moldova de o Rusie cu armata ucraineană subordonată”
Dacă Europa nu ajută Ucraina să reziste în fața Rusiei, orice plan de înarmare pe termen lung este inutil, susține experta Iulia Joja. Un atac al Rusiei care ar avea în subordonare armata ucraineană, care este acum cea mai puternică din Europa, s-ar putea dovedi nimicitor.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
„Intenția lui Putin e să ajungă la Viena. Ar trebui să fim îngrijorați în România”. Strategia pe termen lung a Rusiei
Strategia pe termen lung a lui Putin presupune o nouă ordine mondială bazată pe sfere de influență. El vizează o uniune statală formată din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova plus o zonă de influență în România, Bulgaria, Slovacia și Austria, spun analiștii consultați de „Adevărul”.
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Cum să ai părul lung mai repede ca niciodată? 6 moduri dovedite de a obține o podoabă capilară mai puternică și irezistibil de strălucitoare
Părul este simbolul suprem al frumuseții, ne dorim cu toții șuvițe lungi, strălucitoare și sănătoase, care să atragă priviri admirative.
Baicoi  Foto Facebook jpg
De unde provin denumirile amuzante de localități din România: Băicoi, Spermezeu și Udați Mânzu
La mijlocul anilor ‘60, regimul comunist a schimbat denumirea a peste 800 de localități din România, multe dintre nume fiind considerate nepotrivite epocii. Au fost ocolite atunci câteva localități cu nume pe care mulți români le consideră amuzante.
Dragus romania bosnia jpg
Ce șansă irosită! România a fost învinsă acasă de Bosnia-Herțegovina, în debutul preliminariilor CM
Naționala României a fost învinsă acasă cu 1-0 de Bosnia-Herțegovina, în primul meci din preliminariile Cupei Mondiale și norii negri se adună deja deasupra echipei noastre.
aeroport heathrow gettyimages jpg
Aeroportul Heathrow se redeschide, după 18 ore de la incediul devastator care l-a lăsat fără curent electric. Peste 200.000 de pasageri afectaţi
După ce peste 1.000 de zboruri au fost, vineri, perturbate pe cel mai mare aeroport din Londra, din cauza unei pene de curent cauzate de un incendiu masiv la o stație electrică din apropiere, după 18 ore activitatea a revenit la normal.
astronauti captura video jpg
Cât ar putea dura recuperarea pentru astronauții blocați 9 luni în spațiu. „E ca și cum ar fi supuși unui proces de îmbătrânire”
Refacerea astronauților NASA care au ajuns pe pământ după nouă luni petrecute în spațiu va fi un proces de lungă durată. Un medic a explicat ce se întâmplă în funcție de timpul petrecut în condiții de microgravitație.