De-a-n boulea

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
„Cu bule“ jpeg

Construcţiile populare, specifice registrului oral, circulă în multe variante şi cu sensuri imprecise, trezindu-le adesea îndoieli vorbitorilor atît în privinţa formei sonore şi a modului de transpunere în scris, cît şi în legătură cu sensurile lor. Pentru o expresie adverbială destul de folosită azi, norma a ales o anume manieră de ortografiere: de-a-n boulea; în scris persistă totuşi şi varianta de-a-mboulea (care corespunde mai exact pronunţării, cu n devenit m, prin asimilarea nazalei urmate de o consoană bilabială). Norma este indicată de DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, 2002, 2005); varianta „neoficială“ apare însă, ca o preferinţă conştientă, în destul de multe periodice serioase şi în scrisul unor autori deloc neglijenţi cu stilul lor: „De-a-mboulea spre Europa“ (titlu, în România liberă, 31.01.2007); „ne alegem valorile zappînd de-a-mboulea“ (revista 22, 21.07.2007); „a votat de-a-mboulea“ (gandul.info, 11.12.2012); „a proslăvi de-a-mboulea valorile eterne ale naţiei“ (România literară, nr. 24, 2007); „şeful căzuse de-a-mboulea“ (C.T. Popescu, Cuvinte rare, 2009) etc. Mai puţin frecventă şi mai greu acceptabilă e scrierea care sudează şi mai multe elemente ale construcţiei: „să ardă becurile de-amboulea“ (mo­to­ci­clism
.ro); „să-mi iau amenzi deamboulea“ (obiectiv.br.ro).

Norma ortografică (scrierea de-a-n boulea) are justificări etimologice şi lexicografice: indică elementele care au compus forma de azi şi evită punerea în circulaţie a unui cuvînt (neautonom) (î)mboulea. Pe de altă parte, nici boulea nu există în afara locuţiunii, iar soluţiile oferite pentru construcţii similare nu sînt identice: DOOM (2002, 2005) recomandă scrierea „de-a-ndăratelea“ (pentru că există un adverb de sine stătător, îndărăt), diferită de „de-a-n picioarelea“ (nelegat), care provine în mod evident de la sintagma „în picioare“. În cazul lui de-a-ndoaselea (DOOM), componentul n este legat de cuvîntul următor, chiar dacă forma rezultată nu are existenţă autonomă, probabil prin tradiţie grafică şi prin analogie cu de-a-ndăratelea. Tiparul care cuprinde marca discontinuă de-a (…)-lea (de-a buşilea, de-a v-aţi ascunselea) şi include uneori prepoziţia (î)n (de-a-n picioarelea) e specific limbii române, producînd circumstanţiale de mod şi nume de jocuri; a fost discutat pe larg de lingviştii care s-au ocupat în ultimii ani de adverbe şi locuţiuni adverbiale (mai ales de Adrian Chircu şi de Carmen Mîrzea Vasile).

Mai interesante decît ortografia – convenţională şi oricînd supusă discuţiilor şi revizuirilor – mi se par sensurile formulei. Structura ei indică o comparaţie cu termenul de bază (bou), dar aceasta îşi poate actualiza trăsături diferite. Dicţionarele mai vechi invocau un termen de comparaţie care nu prea mai poate funcţiona în limba actuală: mersul boului (înjugat la car), care pare să fi fost asociat în primul rînd cu ideea de lentoare. La Hasdeu, în Etymologicum Magnum Romaniae, vol. 2 [1892], (p.1163) locuţiunea are definiţia „lent, leneş, ca un bou“; aceeaşi glosare apare, pentru forma a’n boule, la Frédéric Damé (Nouveau dictionnaire roumain-français, 1893), poate şi prin asociere cu o altă formulă citată de autor: parcă merge cu boii, adică „încet“. Lentoarea e trăsătura selectată şi în Dicţionarul Universal al lui Şăineanu (ediţia a VI-a, 1929) – „alene, ca un bou: merge tot d’an boulea“, şi de Candrea (în Enciclopedia Cartea Românească, 1931): „alene, abia tîrîndu-şi picioarele (în felul boilor)“. Dicţionarul Academiei (Literele A-B, 1913) leagă expresia de denumirea unui joc şi o defineşte prin mişcarea de cădere şi rostogolire: „numele unui joc de copii (cu beţe aruncate astfel încît să sară din cap în cap)“. Şi în dicţionarul lui Scriban (1939), esenţială e ideea de cădere: „a cădea de-a’n boulea, a cădea de-a bou, în brînci“.

Citatele mai vechi (în care găsim aceleaşi oscilaţii grafice, ba chiar unele în plus, prin folosirea apostrofului) sînt destul de ambigue, dar par să justifice şi un alt sens, în genere neglijat de dicţionare: locuţiunea caracterizează o deplasare orbească, mecanică, adesea în linie dreaptă, cu forţă şi fără inteligenţă. Cel mai des citat e Delavrancea, cu un pasaj din Zobie, în care e descris mersul personajului – „merge de-a-nboulea Zobie gușatul, ticălosul și batjocora orașului. (…). Picioarele și mîinile-i cată anapoda. Fața, lată și scofîlcită, la fiece pas se strîmbă. Iar gușele, înflorite ca la un curcan, și le aruncă pe spate, și le mișcă moale și gras în mersul lui șontîcîit pe piciorul drept“ – şi cu o frază din Palatul de cleştar: „Prostia, rumenă şi voinică, mai mult se tîrăşte decît zboară; şi merge tot d’a-îmboulea“.

În textele actuale, sensul expresiei adverbiale (munteneşti, la origine) pare să se fi lărgit foarte mult, ajungînd la ceea ce G. Volceanov defineşte, în Dicţionarul său de argou (2006), ca „prostește, în mod stupid“. Citatele cele mai diverse semnalează adaptabilitatea locuţiunii adverbiale la aproape orice situaţie; cu un sens complet îndepărtat de ideea de mers sau rostogolire, aceasta e parafrazabilă prin formulele ca boul sau ca un bou: „stăteam şi eu de-a-mboulea prin bătătură“ (Mircea Dinescu, Pamflete vesele și triste, 1996); „să te holbezi de-a-mboulea la monitor“ (chem.ubbcluj.ro); „un nene a parcat de-a-n boulea și a blocat, printre altele, zece autobuze“ (troleul90.ro) etc.

Mersul boului sau cel al carului tras de boi nu mai sînt, desigur, imagini familiare vorbitorului de azi; extinderea formulei adverbiale se bazează acum pe metafora animalieră a insultei, pe evocarea boului ca emblemă a prostiei.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
640px Bathing at Talloires (Bagnade à Taillores) (The Swim) MET DP834430 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.