Darul din istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
m simina jpg

Unul dintre primele cursuri la care am asistat la Facultatea de Istorie a fost cel de Antropologie. „Darul“. Despre dar a vorbit domnul profesor la curs. Darul ca noțiune și realitate care există de cînd lumea și pămîntul și, mai ales, care stă la baza tuturor interacțiunilor (pozitive) umane, într-un fel sau altul. Mi s-a părut puțin exotică atunci informația cum că oferirea unor daruri era printre activitățile de bază ale oamenilor atunci cînd locuințele acestora erau peșterile sau formele lor principale de organizare erau triburile. Ulterior, totul a căpătat sens. Și a deschis multe perspective.

Are ea, istoria, acest dar.

Acțiunea de a dărui, o spun antropolgii și sociologii, stă la baza legăturilor dintre oameni încă de la începuturile speciei, fiind o componentă importantă a comunităților primitive. Așa se stabilea statutul dominant, se obținea respectul celorlalte triburi, se formau familii sau erau răsplătiți anumiți indivizi care aveau diverse merite în cadrul grupului. Nimic foarte nou pe fond. Doar pe formă. Nu (ne) mai dăruim astăzi pietre cu forme neobișnuite (sau da?), dinți ai vreunui animal vînat înșirați pe sfoară sub formă de colier sau bucăți din scoarța vreunui copac rar. Forma cadourilor dăruite și primite s-a schimbat, firesc, odată cu vremurile. Sensul actului de a dărui doar s-a adaptat, însă ideea principală a rămas aceeași: să construim/păstrăm relații și conexiuni de diverse tipuri. De la darurile luxuriante oferite faraonilor sau simplele amulete purtătoare de noroc (sau nu?) ale romanilor, ori săculeții cu bani de aur sau chiar turmele de capre sau oi din Evul Mediu, iată-ne în prezent la lista aproape nesfîrșită de daruri pe care le putem oferi și primi.

În 1925, antropologul și sociologul francez Marcel Mauss, cel mai cunoscut specialist care a studiat teoria darului, a ajuns la concluzia că a dărui ține mai ales de cel care dăruiește, identificînd trei componente în schimbul de daruri: gestul de a dărui, primul pas în stabilirea unei relații sociale; gestul de a primi, acceptarea relației respective; a întoarce darul/gestul, ceea ce arată onestitatea celui care primește. Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.

Se recomandă a se extinde și la nivel nematerial.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.