Darul din istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
m simina jpg

Unul dintre primele cursuri la care am asistat la Facultatea de Istorie a fost cel de Antropologie. „Darul“. Despre dar a vorbit domnul profesor la curs. Darul ca noțiune și realitate care există de cînd lumea și pămîntul și, mai ales, care stă la baza tuturor interacțiunilor (pozitive) umane, într-un fel sau altul. Mi s-a părut puțin exotică atunci informația cum că oferirea unor daruri era printre activitățile de bază ale oamenilor atunci cînd locuințele acestora erau peșterile sau formele lor principale de organizare erau triburile. Ulterior, totul a căpătat sens. Și a deschis multe perspective.

Are ea, istoria, acest dar.

Acțiunea de a dărui, o spun antropolgii și sociologii, stă la baza legăturilor dintre oameni încă de la începuturile speciei, fiind o componentă importantă a comunităților primitive. Așa se stabilea statutul dominant, se obținea respectul celorlalte triburi, se formau familii sau erau răsplătiți anumiți indivizi care aveau diverse merite în cadrul grupului. Nimic foarte nou pe fond. Doar pe formă. Nu (ne) mai dăruim astăzi pietre cu forme neobișnuite (sau da?), dinți ai vreunui animal vînat înșirați pe sfoară sub formă de colier sau bucăți din scoarța vreunui copac rar. Forma cadourilor dăruite și primite s-a schimbat, firesc, odată cu vremurile. Sensul actului de a dărui doar s-a adaptat, însă ideea principală a rămas aceeași: să construim/păstrăm relații și conexiuni de diverse tipuri. De la darurile luxuriante oferite faraonilor sau simplele amulete purtătoare de noroc (sau nu?) ale romanilor, ori săculeții cu bani de aur sau chiar turmele de capre sau oi din Evul Mediu, iată-ne în prezent la lista aproape nesfîrșită de daruri pe care le putem oferi și primi.

În 1925, antropologul și sociologul francez Marcel Mauss, cel mai cunoscut specialist care a studiat teoria darului, a ajuns la concluzia că a dărui ține mai ales de cel care dăruiește, identificînd trei componente în schimbul de daruri: gestul de a dărui, primul pas în stabilirea unei relații sociale; gestul de a primi, acceptarea relației respective; a întoarce darul/gestul, ceea ce arată onestitatea celui care primește. Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.

Se recomandă a se extinde și la nivel nematerial.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cuib de viespi jpg
Metoda rapidă prin care poți elimina cuibul de viespi. Ai nevoie de 2 lucruri
Viespile pot deveni o problemă serioasă atunci când își construiesc cuibul în apropierea locuinței, mai ales dacă zona este intens circulată sau greu accesibilă.
legume jpg
Legumă gustoasă, bombă de vitamina A. Îți oferă 400% mai mult decât necesarul zilnic
Cartoful dulce (Ipomoea batatas) este un superaliment valoros, bogat în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea noastră. Un cartof dulce mediu copt oferă peste 400% din doza zilnică recomandată de vitamina A (sub formă de beta-caroten), indispensabilă pentru sănătatea ochilor, a pielii și a
image png
România riscă suspendarea fondurilor europene. Este singura țară care nu a trimis raportul privind reducerea deficitului
România nu a trimis Comisiei Europene (CE) Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, pe care trebuia să îl trimită până la data de 30 aprilie ca parte a implementării planului fiscal pe 7 ani, a transmis Comisia Europeană pentru Profit.ro.
Andi Moisescu, foto Facebook jpg
Ce face Andi Moisescu fără să-l vadă copiii: „M-a preocupat întotdeauna”
Andi Moisescu (52 de ani) a găsit o metodă ingenioasă și discretă prin care reușește să-și supravegheze copiii de la distanță, fără să le încalce libertatea.
Ion Luca Caragiale
Cum a murit Ion Luca Caragiale. Decesul a survenit după o noapte în care fumase 80 de țigări: „Un țipăt a sfâșiat fiorul melodic”
Gândul de a se stabili în altă parte îl încercase de mult pe I.L. Caragiale. În anii dinaintea sfârşitului său, tatonase terenul pentru o relocare cu familia, explorând opţiuni precum Braşov, oraşul natal al mamei sale, sau Sibiu, unde avea în vedere o carieră de profesor de franceză.
voiculescu geoana inquam facebook jpg
Vlad Voiculescu a pierdut procesul cu Mircea Geoană, acuzat că a repetat „minciunile cu miliardul de euro din vaccinuri”
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a pierdut procesul cu Mircea Geoană, acuzat că a repetat „minciunile cu miliardul de euro din vaccinuri” în campania electorală prezidențială din 2024.
vant puternic Inquam Photos jpg
Vreme capricioasă astăzi: unde se anunță vijelii și grindină
Ziua de 23 mai a început cu avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă, valabile în mai multe zone din Transilvania şi Moldova. Vremea se va menţine în general instabilă vineri. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse şi descărcări electrice.
itst marire ruiasa jpg
Un IT-ist de la o multinațională a făcut valuri pe net după ce a dezvăluit suma uriașă cu care i-a crescut salariul: „Consideră-te norocos”
Un angajat din domeniul IT, lucrând remote pentru o multinațională cu peste 1000 de angajați, a făcut publică o experiență care a declanșat un val de umor amar și nemulțumire în comunitatea IT.
foto mare metrou jpg
Bărbat lovit mortal la metrou, la Piața Unirii 2. Acesta s-ar fi aruncat în fața trenului
Circulația trenurilor pe Magistrala 2 a fost afectată vineri dimineață, după ce un bărbat de aproximativ 35 de ani a fost lovit de metrou în stația Piața Unirii 2.