Dada(isme) – Gala Tînărului Actor HOP la majorat

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Dada(isme) – Gala Tînărului Actor HOP la majorat jpeg

● N-a fost cea mai bună ediţie a Galei HOP, dar a fost, cu siguranţă, cea mai interesantă. Directorul galei, regizorul Radu Afrim, a propus pentru exerciţiul liber două teme, la alegere: „Dada (...Ce-i cu dadaismele astea?)“ sau „Vacanţa la mare“. La proba obligatorie, desfăşurată sub sloganul „Aici nu se cîntă“, concurenţii au avut de interpretat un text de muzică pop/rock/disco etc. fără să-l cînte. Tema legată de dada a pus cele mai mari probleme concurenţilor. Nu e vorba doar de a celebra 100 de ani de la apariţia fenomenului dada. Ci de o intenţie clară, programată, a directorului galei, care a vrut să-i pună pe candidaţi să-şi demonstreze abilităţile în „condiţii vitrege“. S-au iscat discuţii lungi şi aprinse între critici, actori, regizori: să fi fost o alegere bună? Oare chiar putem măsura performanţa unui actor tînăr după felul în care interpretează un text dadaist? 

Dacă textul e foarte bun, actorul iese cîştigător, chit că nu dă o interpretare pe măsură. Publicul, poate chiar şi juriul, se lasă furat de text – a explicat Afrim. Dar HOP e un festival dedicat actoriei, nu dramaturgiei. „Am vrut să văd actorie în stare pură“, spune Radu Afrim. Adevărul e că textele & tema sînt restrictive. E ca şi cum la o competiţie de gimnastică, la proba de la sol, gimnastele ar fi puse să evolueze pe un covor de doi metri pătraţi, iar arbitrii ar fi nevoiţi să noteze fluiditatea exerciţiului, graţia fandării, amplitudinea saltului etc. La această probă a Galei HOP s-a măsurat eşecul mai degrabă decît performanţa. Dar, vorba lui Ion Caramitru, „actorii buni învaţă mai mult dintr-o cădere decît dintr-un succes“. Una peste alta, proba a fost utilă în primul rînd pentru actorii înşişi: cu această ocazie, au putut să-şi descopere limitele. 

● Facultăţile de teatru din ţară produc, anual, 300 de actori. Numărul absolvenţilor depăşeşte cu mult capacităţile de absorbţie ale pieţei muncii: în teatrele de stat, posturile sînt blocate, directorii sînt legaţi de mîini şi de picioare. La o întîlnire profesională iniţiată de Ion Caramitru în dubla calitate de preşedinte UNITER şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti au participat vreo zece manageri de instituţii teatrale. Toţi ar avea nevoie de actori tineri, toţi ar vrea să angajeze un absolvent, dar pîrghiile administrative la care pot recurge sînt limitate. Adesea nu dispun nici măcar de bani pentru o angajare temporară sau pentru un contract pentru drepturi de autor. Sigur, există speranţe: UNITER a prezentat o listă cu participanţi/premianţi ai Galei HOP din ultimii ani care au reuşit să-şi găsească de lucru în teatre de stat. Iar directorul Comediei, George Mihăiţă, a afirmat fără să ezite că a venit la gală la „vînătoare de capete“. Cum ar veni, se angajează să angajeze. Statisticile însă ne taie elanul optimist: sînt prea mulţi actori şi prea puţine posturi.

Ce le rămîne de făcut absolvenţilor este să alerge din teatru în teatru pentru un job, să-şi facă mici companii private şi să lucreze la marginea sistemului, acceptînd avantajele, dar şi dezavantajele independenţei, să mai ciupească o colaborare, adesea în schimbul unor onorarii derizorii, şi să vîneze joburi mai bine plătite, dar rare: figuraţie într-o reclamă, voci pentru dublajul filmelor, happening-uri la evenimente comerciale etc. 

O soluţie ar fi adoptarea unei legi a intermitenţei în artele spectacolului, după modelul francez: o asemenea lege ar permite actorului să lucreze temporar în meseria sa, dar să se bucure de avantajele unui angajat permanent. Dar cum poate fi articulată o asemenea lege pe sistemul asigurărilor de la noi? Cum poate fi preluată în Codul Muncii din România?

Palmaresul Galei HOP 2015 

● Premiul „Ştefan Iordache“ (Marele Premiu al Galei Tînărului Actor) – Dana Marineci. 

● Premiul pentru Cea mai bună actriţă, secţiunea „Individual“ – Maria Teodora Filip. 

● Premiul pentru Cel mai bun actor, secţiunea „Individual“ – Nicolas Caţianis. 

● Premiul „Cornel Todea“ (Premiul pentru Cea mai bună trupă de actori) – Nu s-a acordat. 

● Premiul „Sică Alexandrescu“ (Premiul special al juriului) – Cătălina Bălălău. 

● Premiul Publicului: Cea mai bună actriţă: Corina Borş. Cel mai bun actor: Adrian Loghin. Cea mai bună trupă: Amelia Toaxen, Raul Hotcaş, Corina Vişinescu, Radu Tudosie. 

● Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică: Cosmin Dominte. 

● Premiul Vox Maris: Dana Marineci.  

Foto: M. Ştefănescu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner pensii png
Creșteri de pensii între 100 și 400 de lei începând din februarie. Ce documente trebuie să depună pensionarii
Unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 100 și 400 lei, din februarie 2025. Unii pensionari vor recupera aceste sume de bani la Mica Recalculare. Pensionarii care muncit înainte de 2001 pot depune acte care să arate că au avut venituri nepermanente.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!
Robert Fico FOTO Profimedia jpg
Slovacia: premierul Robert Fico este acuzat că pregătește ieșirea Slovaciei din UE
Liderul opoziției slovace, Michal Simecka, a inițiat marți o moțiune de cenzură împotriva guvernului naționalist de stânga, acuzându-l pe premierul Robert Fico că ar pune bazele unei eventuale retrageri a Slovaciei din Uniunea Europeană, informează Reuters.
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
Descoperire arheologică remarcabilă! Locul din România unde au fost identificate cele mai vechi urme de locuire umană din Europa, datând de peste 1,95 milioane de ani
O teză publicată în anii '60 de unul dintre pionierii arheologiei preistorice românești, Constantin S. Nicolăescu-Plopșor, și anume că homininii au trăit pe teritoriul României în urmă cu aproximativ două milioane de ani, nu doar că a reapărut în actualitate, odată considerată căzută în desuetudine,