Dada(isme) – Gala Tînărului Actor HOP la majorat

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Dada(isme) – Gala Tînărului Actor HOP la majorat jpeg

● N-a fost cea mai bună ediţie a Galei HOP, dar a fost, cu siguranţă, cea mai interesantă. Directorul galei, regizorul Radu Afrim, a propus pentru exerciţiul liber două teme, la alegere: „Dada (...Ce-i cu dadaismele astea?)“ sau „Vacanţa la mare“. La proba obligatorie, desfăşurată sub sloganul „Aici nu se cîntă“, concurenţii au avut de interpretat un text de muzică pop/rock/disco etc. fără să-l cînte. Tema legată de dada a pus cele mai mari probleme concurenţilor. Nu e vorba doar de a celebra 100 de ani de la apariţia fenomenului dada. Ci de o intenţie clară, programată, a directorului galei, care a vrut să-i pună pe candidaţi să-şi demonstreze abilităţile în „condiţii vitrege“. S-au iscat discuţii lungi şi aprinse între critici, actori, regizori: să fi fost o alegere bună? Oare chiar putem măsura performanţa unui actor tînăr după felul în care interpretează un text dadaist? 

Dacă textul e foarte bun, actorul iese cîştigător, chit că nu dă o interpretare pe măsură. Publicul, poate chiar şi juriul, se lasă furat de text – a explicat Afrim. Dar HOP e un festival dedicat actoriei, nu dramaturgiei. „Am vrut să văd actorie în stare pură“, spune Radu Afrim. Adevărul e că textele & tema sînt restrictive. E ca şi cum la o competiţie de gimnastică, la proba de la sol, gimnastele ar fi puse să evolueze pe un covor de doi metri pătraţi, iar arbitrii ar fi nevoiţi să noteze fluiditatea exerciţiului, graţia fandării, amplitudinea saltului etc. La această probă a Galei HOP s-a măsurat eşecul mai degrabă decît performanţa. Dar, vorba lui Ion Caramitru, „actorii buni învaţă mai mult dintr-o cădere decît dintr-un succes“. Una peste alta, proba a fost utilă în primul rînd pentru actorii înşişi: cu această ocazie, au putut să-şi descopere limitele. 

● Facultăţile de teatru din ţară produc, anual, 300 de actori. Numărul absolvenţilor depăşeşte cu mult capacităţile de absorbţie ale pieţei muncii: în teatrele de stat, posturile sînt blocate, directorii sînt legaţi de mîini şi de picioare. La o întîlnire profesională iniţiată de Ion Caramitru în dubla calitate de preşedinte UNITER şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti au participat vreo zece manageri de instituţii teatrale. Toţi ar avea nevoie de actori tineri, toţi ar vrea să angajeze un absolvent, dar pîrghiile administrative la care pot recurge sînt limitate. Adesea nu dispun nici măcar de bani pentru o angajare temporară sau pentru un contract pentru drepturi de autor. Sigur, există speranţe: UNITER a prezentat o listă cu participanţi/premianţi ai Galei HOP din ultimii ani care au reuşit să-şi găsească de lucru în teatre de stat. Iar directorul Comediei, George Mihăiţă, a afirmat fără să ezite că a venit la gală la „vînătoare de capete“. Cum ar veni, se angajează să angajeze. Statisticile însă ne taie elanul optimist: sînt prea mulţi actori şi prea puţine posturi.

Ce le rămîne de făcut absolvenţilor este să alerge din teatru în teatru pentru un job, să-şi facă mici companii private şi să lucreze la marginea sistemului, acceptînd avantajele, dar şi dezavantajele independenţei, să mai ciupească o colaborare, adesea în schimbul unor onorarii derizorii, şi să vîneze joburi mai bine plătite, dar rare: figuraţie într-o reclamă, voci pentru dublajul filmelor, happening-uri la evenimente comerciale etc. 

O soluţie ar fi adoptarea unei legi a intermitenţei în artele spectacolului, după modelul francez: o asemenea lege ar permite actorului să lucreze temporar în meseria sa, dar să se bucure de avantajele unui angajat permanent. Dar cum poate fi articulată o asemenea lege pe sistemul asigurărilor de la noi? Cum poate fi preluată în Codul Muncii din România?

Palmaresul Galei HOP 2015 

● Premiul „Ştefan Iordache“ (Marele Premiu al Galei Tînărului Actor) – Dana Marineci. 

● Premiul pentru Cea mai bună actriţă, secţiunea „Individual“ – Maria Teodora Filip. 

● Premiul pentru Cel mai bun actor, secţiunea „Individual“ – Nicolas Caţianis. 

● Premiul „Cornel Todea“ (Premiul pentru Cea mai bună trupă de actori) – Nu s-a acordat. 

● Premiul „Sică Alexandrescu“ (Premiul special al juriului) – Cătălina Bălălău. 

● Premiul Publicului: Cea mai bună actriţă: Corina Borş. Cel mai bun actor: Adrian Loghin. Cea mai bună trupă: Amelia Toaxen, Raul Hotcaş, Corina Vişinescu, Radu Tudosie. 

● Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică: Cosmin Dominte. 

● Premiul Vox Maris: Dana Marineci.  

Foto: M. Ştefănescu

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Un roman de știință
Bill Bryson nu este om de știință, nu are o formație științifică și, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare să aibă în spate un proces de înțelegere, de clarificare a unor lucruri, pînă la nivelul la care devin accesibile oricărui om cu o minimă educație academică.
Bătălia cu giganții jpeg
Datoria Europei
Nici Franța, nici Germania și nici – cu atît mai puțin! – Țările de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigențele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Mi-e greu să pricep de ce a certa pe toată lumea e o formă de „acțiune”.
Frica lui Putin jpeg
„Nu umiliți Franța, domnule președinte!”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat de două ori, nu o singură dată, că „nu trebuie umilită Rusia”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lecție pentru care mă tem că opulentul nostru continent, cu birocrația lui pe cît de groasă, pe atît de nevolnică, cu politicienii lui minusculi, nu este pregătit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
În primăvara anului 1897, la etajul al patrulea al școlii publice Cooper Union din Manhattan pe care o înființase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lungă istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a defăimării profesorilor a devenit la noi pandemică și are un gust nu amar, ci de-a dreptul grețos, cel puțin în percepția mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuză Occidentul să numească fascistă Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascistă Rusia lui Putin se explică prin contextul psiho-istoric al țărilor europene.
Un sport la Răsărit jpeg
Ce mai facem cu Naționala?
Ne torturează şi o torturăm, chestiune din care nimeni nu va rămîne întreg. Echipa României nu e altceva decît oglinda României.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neapărat ipocrizie, cum ar zice unii, ci politețe și meserie.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o grădiniţă din Hunedoara a fost mâzgălită cu mesaje de ură şi ameninţare VIDEO
O grădiniţă din Hunedoara a fost vandalizată. Autorii distrugerilor au lăsat mesaje de ameninţare şi de ură pe faţada clădirii.
image
Un general rus obez şi retras din activitate, trimis să lupte în războiul din Ucraina: „Nimeni nu-i poate refuza supunerea”
Un general rus pensionat şi obez, a fost trimis de Vladimir Putin să lupte în prima linie în războiul din Ucraina care se desfăşoară mai ales în partea de est a ţării. Decizia vine în contextul în care armata rusă pierde tot mai mulţi militari de rang înalt pe câmpul de luptă.
image
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de „Q” al forumurilor 4chan şi 8kun, personaj ale cărui anunţuri criptice au dat naştere teoriei conspiraţiei fasciste pro-Trump cunoscută drept QAnon, şi-a reluat postările după o pauză de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.