Dac─â lui Putin nu i-a pl─âcut carteaÔÇŽ

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 936 din 17 ÔÇô 23 martie 2022
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg

ÔÇŽar fi spus profesorul meu de Biofizic─â pe c├«nd eram t├«n─âr student la Medicin─â, la Cluj. Nu ╚Ötiu cum mai stau lucrurile acum, dar pe vremea mea, pentru studen╚Ťii medicini╚Öti clujeni, trei materii erau spaima: Anatomia, Morfopatologia ╚ÖiÔÇŽ Biofizica. La astea se c─âdea pe capete, a╚Öa c─â fiecare se preg─âtea cum putea mai bine: se b─âteau m─ât─ânii, se evitau sc─ârile, se scuipa peste um─âr de trei ori ╚Ö.a.m.d. ╚śi-atunci, pe vremea comunismului (!), profesorul de Biofizic─â a spus unui ├«ntreg amfiteatru urm─âtorul banc: Un avion american de ultim─â genera╚Ťie se pr─âbu╚Öe╚Öte, accidental, ├«n Rusia. Pilotul, Tom, scap─â cu via╚Ť─â, dar e luat prizonier. Cum avionul era un prototip, ru╚Öii ├«l iau imediat la interogatoriu: Care e portan╚Ťa avionului? Care e caden╚Ťa de tragere a mitralierelor de la bord? Care e viteza maxim─â? P├«n─â la ce altitudine poate zbura? La fiecare ├«ntrebare, Tom r─âspunde cu ÔÇ×Nu ╚ÖtiuÔÇŁ, a╚Öa c─â e torturat ├«n fel ╚Öi chip. Degeaba. Ru╚Öii nu pot scoate nimic de la el. ├Än cele din urm─â, are loc un schimb de prizonieri, iar Tom e trimis acas─â tumefiat, f─âr─â din╚Ťi ╚Öi f─âr─â unghii. Colegii aviatori s├«nt oripila╚Ťi de cruzimea ru╚Öilor ╚Öi-l ├«ntreab─â ce sfaturi le poate da pentru cazul ├«n care s-ar trezi ├«n aceea╚Öi situa╚Ťie. Tom le r─âspunde: ÔÇ×M─âi b─âie╚Ťi, pune╚Ťi m├«na ╚Öi ├«nv─â╚Ťa╚Ťi cartea tehnic─â a avionului, c─â dac─â v─â prind ru╚Öii c─â n-o ╚Öti╚Ťi, v─â rup ├«n b─âtaie!ÔÇŁ.

B─ânuiesc c─â Putin nu ╚Ötia bancul sau, dac─â-l ╚Ötia, credea c─â se aplic─â doar de la ru╚Öi la americani, nu ╚Öi invers. Ei bine, s-a ├«n╚Öelat. Amarnic. Aici nu e vorba despre ru╚Öi sau despre americani. Via╚Ťa te pedepse╚Öte dac─â nu cuno╚Öti ÔÇ×cartea tehnic─â a avionuluiÔÇŁ, ceea ce, ├«n cazul politicienilor, democra╚Ťi sau nu, const─â ├«n c├«teva texte de baz─â ale filosofiei politice. (Ajuns p├«n─â aici cu lectura acestui text, cititorului ├«i este ├«ng─âduit s─â z├«mbeasc─â ni╚Ťel sau chiar s─â r├«d─â cu gura p├«n─â la urechi, dac─â a╚Öa pofte╚Öte, dup─â care este rugat s─â redevin─â serios.) Dac─â nu m─â crede╚Ťi, aminti╚Ťi-v─â de Ceau╚Öescu, cel pe care l-am ├«mpu╚Öcat, cre╚Ötine╚Öte, de Cr─âciun. De ce un dictator care-a controlat milioane de rom├óni pentru at├«╚Ťia amar de ani ╚Öi-a pierdut puterea ├«n cinci minute? V─â mai aminti╚Ťi? Pentru c─â scenariul ├«n care Ceau╚Öescu ar putea fi huiduit de c─âtre mul╚Ťime ├«n timpul unei transmisii ├«n direct nu a fost luat niciodat─â ├«n considerare. ╚śi-atunci, c├«nd au izbucnit huiduielile la Bucure╚Öti, o ╚Ťar─â ├«ntreag─â a putut vedea pe chipul dictatorului frica. Iar c├«nd transmisia a fost ├«ntrerupt─â, tot de fric─â, rom├ónii au ie╚Öit ├«n strad─â cu milioanele. De ce? Pentru c─â, dup─â cum spunea englezul Thomas Hobbes pe la 1651 toamna, ├«n politic─â ╚Öi nu numai, reputa╚Ťia de putere e puterea. C├«t─â vreme lumea crede c─â ai putere, o ai. C├«nd lumea ├«nceteaz─â, dintr-un motiv sau altul, s─â cread─â c─â o mai ai, n-o mai ai! Simplu ca bun─â ziua, dar Ceau╚Öescu nu ├«l citise pe Hobbes.

S├«nt sigur c─â nici Putin nu l-a citit pe predecesorul lui Hobbes, italianul Niccol├▓ Machiavelli. Dac─â ar fi f─âcut-o, sau dac─â Principele ar fi manual obligatoriu pentru orice dictator ÔÇ×respectabilÔÇŁ, rusul ar fi ╚Ötiut pe dinafar─â lec╚Ťia de baz─â din cartea lui Machiavelli: oamenii ├«╚Ťi iart─â orice c├«t─â vreme ai succes, dar s├«nt gata s─â se transforme dintr-o turm─â de oi ├«ntr-o hait─â de lupi de-ndat─â ce miros ezitarea, frica, e╚Öecul. Dac─â scopul scuz─â mijloacele, a-╚Ťi rata scopul reprezint─â p─âcatul capital. Se cheam─â c─â n-ai ╚Ötiut s─â-╚Ťi apreciezi bine ╚Öansele, fie pentru c─â ╚Ťi-ai subapreciat adversarul (sau adversarii), ╚Ťi-ai supraapreciat puterile sau n-ai c├«nt─ârit bine conjunctura. Nu mai conteaz─â. Ai pierdut. Dar dictatorii de aia s├«nt dictatori ÔÇô pentru c─â nu le place cartea.

Iat─â de ce Putin, omul care ╚Öi-a construit cariera pas cu pas, ├«n timp, ca pe o catedral─â a r─âului, calculat, cu s├«nge rece ╚Öi f─âr─â remu╚Öc─âturi ale duhului l─âuntric, cum ar fi zis James Joyce, a gre╚Öit tocmai la sf├«r╚Öit. A gre╚Öit la fel de grandios precum a construit, at├«ta doar c─â nici Putin nu e Zorba Grecul, s─â poat─â aprecia o pr─âbu╚Öire magnific─â, ╚Öi nici Rusia nu e o insuli╚Ť─â din Grecia. A sperat c─â va r─âm├«ne ├«n istorie ca omul care i-a redat Rusiei ÔÇ×m─âre╚Ťia ╚Ťarist─âÔÇŁ ╚Öi-a reu╚Öit s-o distrug─â. Rusia nu va mai conta pe scena interna╚Ťional─â dec├«t ca un actor de m├«na a doua sau a treia. A sperat c─â va distruge na╚Ťionalismul ucrainean ╚Öi-a izbutit s─â-l justifice ╚Öi s─â-l ├«nt─âreasc─â. A n─âd─âjduit c─â va ocupa Ucraina ├«n c├«teva zile ╚Öi s-a ├«mpotmolit ├«n realitatea pe care subalternii, din fric─â sau incompeten╚Ť─â, nu mai conteaz─â, nu i-au oferit-o. A crezut c─â va profita de o Uniune European─â ╚Öubred─â ╚Öi-a reu╚Öit s-o refac─â, cu tot cu Marea Britanie. A fost convins c─â-i va convinge pe chinezi c─â Rusia joac─â ├«n continuare ├«n prima lig─â, iar chinezii ├«l m├«ng├«ie acum, cu bl├«nde╚Ťe, pe cre╚Ötet, cum faci cu un copil neast├«mp─ârat care sparge geamurile vecinilor. N-a revigorat doar Alian╚Ťa Nord-Atlantic─â, dar a reunificat o Americ─â p├«n─â acum c├«teva s─âpt─âm├«ni polarizat─â, i-a prins pe trumpi╚Öti cu pantalonii ├«n vine ╚Öi pe cei gr─âbi╚Ťi s─â c├«nte prohodul democra╚Ťiilor liberale ╚Öi al capitalismului cu degetul ├«n nas.

Joe Biden spunea c─â Putin ÔÇ×a pierdutÔÇŁ indiferent de ce se mai ├«nt├«mpl─â. ├Än rom├óne╚Öte sun─â ╚Öi mai bine ÔÇô ÔÇ×A ├«nfr├«nt!ÔÇŁ. A ├«nfr├«nt pe toat─â linia ╚Öi nici o victorie ÔÇ×de etap─âÔÇŁ ├«n Ucraina nu-l mai poate ajuta, nici ocuparea Kievului, nici anihilarea lui Zelinski, nimic. Dac─â l-ar fi citit pe Machiavelli, ar fi ╚Ötiut c─â r─âul trebuie f─âcut dintr-o dat─â, precum ╚Ťi-ai smulge un fir de p─âr din nas, pentru c─â altminteri vei fi nevoit s─â tr─âie╚Öti pe vecie cu un pumnal ├«ns├«ngerat ├«n m├«n─â. Ar fi ╚Ötiut s─â nu-╚Öi aleag─â sf─âtuitori dintre ling─âi, c─â ─â╚Ötia te trag ├«n pr─âpastie. Ar fi ╚Ötiut ce ╚Ötiau rom├ónii ÔÇô c─â nu te lup╚Ťi cu doi adversari mari ├«n acela╚Öi timp (nici Hitler nu-l citise pe Machiavelli). Ar fi ╚Ötiut c─â frica se poate transforma ├«n ur─â. Pentru c─â ura, ca ╚Öi iubirea, nu pot fi controlate. Ce mai tura-vura, ar fi ╚Ötiut s─â-╚Öi aprecieze ╚Öi for╚Ťele, ╚Öi inamicii, ╚Öi conjunctura. A ├«nfr├«nt pe toat─â linia ÔÇô ╚Öi-o ╚Ötie ╚Öi el, chit c─â nu vrea s-o recunoasc─â. De-acum nu i-a mai r─âmas dec├«t s─â se autoiluzioneze.

Din nefericire, ├«ntre timp vor mai muri oameni ╚Öi alte c├«teva miliarde vor suferi mai mult sau mai pu╚Ťin. Un singur lucru, ├«ns─â, e sigur ÔÇô sf├«r╚Öitul. E scris ├«n cartea tehnic─â a avionului.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de ╚śtiin╚Ťe Politice al Universit─â╚Ťii din Houston, autor al c─âr╚Ťii Compromisul. O istorie politic─â ╚Öi filozofic─â (Humanitas, 2019).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.