Da-Da-Da-Dum! Simfonia destinului

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
m simina jpg

Da-Da-Da-Dum!

Este aproape imposibil ca aceste note muzicale să nu fie (re)cunoscute. Au fost preluate și reproduse în zeci de versiuni din Simfonia a V-a compusă de Ludwig van Beethoven, care așa începe.

Nu știu exact cum este în muzică, dar în istorie, de multe ori, începutul poate contrasta puternic (și frumos) cu parcursul. Ori cu finalul, depinde de caz.

Da-Da-Da-Dum!

Simfonia a V-a a avut parte de un proces de creație și de un debut nu chiar armonioase, contrazise cumva de succesul pe care l-a dobîndit, devenind una dintre cele mai celebre compoziții ale lui Beethoven și probabil cea mai recognoscibilă dintre toate.

Artistul a început să lucreze la opera muzicală din 1804, moment în care problemele sale cu auzul erau deja într-un stadiu avansat. A scris, a revăzut, a modificat, a finisat creația pînă cînd a simțit că a ajuns la rezultatul pe care și-l proiectase în minte, patru ani mai tîrziu. Opera a căpătat denumirea Simfonia destinului, se pare, în urma unei discuții pe care Beethoven a avut-o cu secretarul și biograful său, Anton Schindler. Cînd acesta din urmă l-a întrebat pe compozitor despre laitmotivul de la începutul Simfoniei, a primit următorul răspuns: „Acesta este sunetul destinului care bate la ușă”. Există și unele teorii ale istoricilor care nu confirmă total evocarea lui Schindler, dar cert este că Simfonia a V-a a căpătat acest nume.

A urmat premiera, care a avut loc pe 22 decembrie 1808, în Viena, la Theater an der Wien.

Recenziile criticilor nu au fost nicidecum spectaculoase. E drept că, în seara aceea, stelele nu prea s-au aliniat pe portativ. În sala de concert era teribil de frig, iar piesa a început după vreo două ore, conform programului muzical care includea patru ore de reprezentații. Nici orchestra nu a fost în mare formă în acea zi de decembrie, iar la un moment dat, Beethoven, care era și dirijorul, și pianistul spectacolului, a fost nevoit să întrerupă ansamblul muzical și să reia integralun pasaj.

Nu-i de mirare că, imediat după premieră, Simfonia a V-a a lui Beethoven nu a primit aprecieri în mod deosebit. Ulterior, însă, le-a primit la superlativ și a fost inclusă ca piesa centrală în repertoriul celor mai mari orchestre din lume. Simfonia destinului a ajuns la urechile ascultătorilor și în afara sălilor de spectacol. Un exemplu: în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Radio BBC folosea pasajul de început în deschiderea emisiilor – asta și pentru că cele patru note muzicale din introducere reproduceau cuvîntul „victorie” în codul Morse.

Ce rămîne de făcut? Să dirijăm cît mai multe legături între simfonii ale destinului și victorii.

Da-Da-Da-Dum!

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Chef Orlando Zaharia, alături de bunica lui foto: Antena 1
Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca ID249417 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
Ciolacu şi Ciucă, în turul al doilea, la alegerile prezidențiale, potrivit unui sondaj. Cine este la un procent în urma candidatului PNL
Finala prezidențială ar fi între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, potrivit unui sondaj realizat de The Center for International Research and Analyses (CIRA) la comanda Newsweek. Cercetarea îl arată pe liderul AUR, George Simion, la un procent în urma candidatului PNL.
Telefon mobil la toaleta Foto shutterstock 234055573 jpg
De ce nu ar trebui să iei cu tine telefonul la toaletă. Avertismentul medicilor: „Sângele intră, dar nu se poate întoarce”
Medicii avertizează că, în mod normal, o vizită la toaletă nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, asociind prelungirea acesteia timp îndelungat cu apariţia unor probleme de sănătate.
Elena Lasconi   conferinta de presa USR  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (4) jpg
„Om de afaceri eşuat” . Cine este cel pe care Elena Lasconi îl acuză că face presiuni pentru retragerea ei din cursa prezidențială
Elena Lasconi, candidat USR la prezidențiale, susține că a primit amenințări din partea unui oficial de top, fost diplomat, care pune presiuni ca aceasta să se retragă din cursa prezidențială. Ea a dezvăluit despre cine este vorba.
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Animalul care a murit de spaimă din cauza focului de artificii, la o grădină zoologică! Făcea parte dintr-o specie pe cale de dispariție
Un pui de panda roșu a murit din cauza stresului provocat de artificii. Animalul, de la Grădina Zoologică din Edinburgh, avea numai trei luni când a încetat din viață. Și mama puiului murise cu doar trei zile înainte. O organizație de caritate cere restricții cu privire la focurile de artificii.
cumpărături online foto pixabay
Amazon şi-a propus eliminarea concurenţilor chinezi Temu şi Shein: nou site, cu prețuri „nebunesc de mici”
Multinaţionala Amazon a lansat un nou site de comerț electronic cu o mare diversitate de produse la preţuri foarte mici, în încercarea de a limita piaţa concurenţilor chinezi Temu şi Shein.
Federaţia Română de Tenis jpg
România, învinsă de Japonia cu 2-1, la turneul final al Cupei Billie Jean King la tenis
România a fost învinsă de Japonia cu scorul de 2-1, joi seara, în prima rundă a turneului final al competiţiei feminine de tenis pe echipe Cupa Billie Jean King, joi, la Malaga (Spania).
Ana Bogdan (EPA) jpg
FOTO Hassan Farah / X
Explozii la Damasc. Cel puțin 15 persoane au fost ucise în noi bombardamente israeliene asupra capitalei Siriei
Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi 16 rănite de lovituri aeriene israeliene care au vizat joi două zone din capitala siriană Damasc şi din apropierea acesteia, a relatat agenţia siriană de stat SANA.