Customizare

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
„Cu bule“ jpeg

Un anglicism extrem de frecvent întîlnit în ultimii ani, mai ales în spaţiul Internetului, este customizat, preluare şi adaptare a formei customized, participiul verbului to customize („a adapta la nevoile şi cerinţele clientului“), devenit în română a customiza. Cuvîntul (prezent mai ales în scris, dar şi adaptat pronunţării româneşti) are un aspect destul de exotic, prin lipsa unei legături evidente cu termeni deja existenţi în română (chiar dacă o legătură indirectă există); are însă şi un aer de familiaritate, datorat formei regulate de participiu. A customiza şi customizat sînt percepute de mulţi vorbitori ca anglicisme supărătoare, ostentative şi excesiv folosite, în condiţiile în care dublează parţial cuvinte deja existente în limbă (a personaliza şi personalizat) – şi mai ales în măsura în care sensurile lor devin destul de vagi, sugerînd calităţi greu de verificat.

Sînt două situaţii tipice de apariţie a adjectivului participial customizat: în contextul tehnologiei informatice – probabil calea principală prin care acesta a pătruns în română – , dar şi ca termen de caracterizare publicitară a unui produs sau serviciu. În aplicaţiile informaticii, foarte multe lucruri – programe, servicii, soluţii – sînt într-adevăr modificabile cu uşurinţă, după preferenţile utilizatorului („The Crew te lasă să îţi customizezi maşina cum doreşti“; „Maşinile virtuale sînt în general customizate pînă la demenţă de către jucători“, zonait.tv). Dar şi în alte domenii se presupune că adaptarea la nevoile clientului este un atu comercial: se anunţă, astfel, „un masaj customizat“ (în care „terapeutul va găsi şi aplica soluţia perfect adaptată nevoilor dumneavoastră particulare“, madisonperfumery.com), sau, foarte concret, „un antigel customizat“ (ki­mia.ro), „pahare customizate pentru miri“ (bizoo.ro) etc.

În afara spaţiului virtual, cel mai des par a fi customizate bicicletele, motocicletele, obiectele de mobilier. Intrînd în seria „ameliorărilor“ tehnice (alături de alte barbarisme recente, ca accesorizat şi tunat), nu e foarte limpede diferenţa specifică a customizării: „Camioane tunate, motociclete customizate“ (ziuacargo.ro). De fapt, customizat pare adesea un simplu cuvînt la modă, un ornament plasat, cu intenţie, în titlul unei ştiri, chiar dacă textul propriu-zis dovedeşte că ar fi putut fi cu uşurinţă evitat: „Google sărbătoreşte echinocţiul de primăvară cu un logo customizat“ (titlu); „Google marchează echinocţiul de primăvară cu un logo realizat special pentru această zi“ (stiri.tvr.ro). Cînd verbul a customiza apare într-o enumerare alături de echivalentul său a personaliza,  e greu de explicat ce realitate diferită acoperă fiecare: „Personalizează, Protejează & Customizează Telefonul“ (tattooit.ro).

Există deja o familie lexicală a verbului, cuprinzînd adjectivul customizabil (în engleză, customizable; „un televizor oglindă customizabil, încadrat într-o ramă absolut standard“, casafoca.ro) şi substantivul nume de acţiune customizare („am şi eu o întrebare despre customizarea casetei MessageBox“, codeexpert.ro; „detalii legate de fenomenul customizării“, pro-bike.ro).

De fapt, cu tot aspectul său destul de rebarbativ, a customiza este încă unul dintre cuvintele legate de fondul lexical de origine latină, din care şi româna a preluat numeroşi termeni moderni, prin intermediul limbilor romanice. În engleză, baza sa, custom, provine din vechea franceză (coustume, la rîndul său din latinescul consuetudo). Customizarea se leagă aşadar, etimologic, de costum şi cutumă, cuvinte împrumutate tîrziu de română din franceză (din fr. costume şi coutume). Din franceză a fost preluat, destul de recent, şi a personaliza: cuvînt care, spre deosebire de a customiza, se integrează mai bine sistemului lexical românesc (forma sa fiind mai transparentă, analizabilă ca derivat intern: „a face să devină cît mai personal“). Presiunea jargonului informatic şi moda anglicismelor face ca şi în franceza actuală  personnaliser să fie concurat de un customiser: „customiser ses lunettes, rien de plus facile, suivez le guide“; „personnaliser vos lunettes“ (huffingtonpost.fr); „la customisation, ça coûte cher“ (madmoizelle.com) etc. În ciuda acestei tendinţe, s-ar putea ca inflaţia de customizări să dăuneze, pe termen lung, astfel încît noul verb şi familia sa să nu se instaleze temeinic în limbă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.