Customizare

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
„Cu bule“ jpeg

Un anglicism extrem de frecvent întîlnit în ultimii ani, mai ales în spaţiul Internetului, este customizat, preluare şi adaptare a formei customized, participiul verbului to customize („a adapta la nevoile şi cerinţele clientului“), devenit în română a customiza. Cuvîntul (prezent mai ales în scris, dar şi adaptat pronunţării româneşti) are un aspect destul de exotic, prin lipsa unei legături evidente cu termeni deja existenţi în română (chiar dacă o legătură indirectă există); are însă şi un aer de familiaritate, datorat formei regulate de participiu. A customiza şi customizat sînt percepute de mulţi vorbitori ca anglicisme supărătoare, ostentative şi excesiv folosite, în condiţiile în care dublează parţial cuvinte deja existente în limbă (a personaliza şi personalizat) – şi mai ales în măsura în care sensurile lor devin destul de vagi, sugerînd calităţi greu de verificat.

Sînt două situaţii tipice de apariţie a adjectivului participial customizat: în contextul tehnologiei informatice – probabil calea principală prin care acesta a pătruns în română – , dar şi ca termen de caracterizare publicitară a unui produs sau serviciu. În aplicaţiile informaticii, foarte multe lucruri – programe, servicii, soluţii – sînt într-adevăr modificabile cu uşurinţă, după preferenţile utilizatorului („The Crew te lasă să îţi customizezi maşina cum doreşti“; „Maşinile virtuale sînt în general customizate pînă la demenţă de către jucători“, zonait.tv). Dar şi în alte domenii se presupune că adaptarea la nevoile clientului este un atu comercial: se anunţă, astfel, „un masaj customizat“ (în care „terapeutul va găsi şi aplica soluţia perfect adaptată nevoilor dumneavoastră particulare“, madisonperfumery.com), sau, foarte concret, „un antigel customizat“ (ki­mia.ro), „pahare customizate pentru miri“ (bizoo.ro) etc.

În afara spaţiului virtual, cel mai des par a fi customizate bicicletele, motocicletele, obiectele de mobilier. Intrînd în seria „ameliorărilor“ tehnice (alături de alte barbarisme recente, ca accesorizat şi tunat), nu e foarte limpede diferenţa specifică a customizării: „Camioane tunate, motociclete customizate“ (ziuacargo.ro). De fapt, customizat pare adesea un simplu cuvînt la modă, un ornament plasat, cu intenţie, în titlul unei ştiri, chiar dacă textul propriu-zis dovedeşte că ar fi putut fi cu uşurinţă evitat: „Google sărbătoreşte echinocţiul de primăvară cu un logo customizat“ (titlu); „Google marchează echinocţiul de primăvară cu un logo realizat special pentru această zi“ (stiri.tvr.ro). Cînd verbul a customiza apare într-o enumerare alături de echivalentul său a personaliza,  e greu de explicat ce realitate diferită acoperă fiecare: „Personalizează, Protejează & Customizează Telefonul“ (tattooit.ro).

Există deja o familie lexicală a verbului, cuprinzînd adjectivul customizabil (în engleză, customizable; „un televizor oglindă customizabil, încadrat într-o ramă absolut standard“, casafoca.ro) şi substantivul nume de acţiune customizare („am şi eu o întrebare despre customizarea casetei MessageBox“, codeexpert.ro; „detalii legate de fenomenul customizării“, pro-bike.ro).

De fapt, cu tot aspectul său destul de rebarbativ, a customiza este încă unul dintre cuvintele legate de fondul lexical de origine latină, din care şi româna a preluat numeroşi termeni moderni, prin intermediul limbilor romanice. În engleză, baza sa, custom, provine din vechea franceză (coustume, la rîndul său din latinescul consuetudo). Customizarea se leagă aşadar, etimologic, de costum şi cutumă, cuvinte împrumutate tîrziu de română din franceză (din fr. costume şi coutume). Din franceză a fost preluat, destul de recent, şi a personaliza: cuvînt care, spre deosebire de a customiza, se integrează mai bine sistemului lexical românesc (forma sa fiind mai transparentă, analizabilă ca derivat intern: „a face să devină cît mai personal“). Presiunea jargonului informatic şi moda anglicismelor face ca şi în franceza actuală  personnaliser să fie concurat de un customiser: „customiser ses lunettes, rien de plus facile, suivez le guide“; „personnaliser vos lunettes“ (huffingtonpost.fr); „la customisation, ça coûte cher“ (madmoizelle.com) etc. În ciuda acestei tendinţe, s-ar putea ca inflaţia de customizări să dăuneze, pe termen lung, astfel încît noul verb şi familia sa să nu se instaleze temeinic în limbă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Tragedia de la Cluj. Cine sunt cele trei persoane care s-au electrocutat în piscină. Cum s-a petrecut incidentul
Un fost director de bancă se numără printre cei trei clujeni găsiți electrocutați lângă piscină. Ovidiu Mureșan avea 46 de ani și este descris de prieteni drept un „om extraordinar”. Alături de el au murit și părinții lui.
image
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Mulți politicieni s-au grăbit să-și asocieze imaginea cu victoria României în fața Ucrainei. În realitate, susținătorii admirabili ai tricolorilor sunt cei care s-au chinuit să ajungă în Germania. Iar acolo au plâns de bucurie. Printre ei, Cezar Micheten, cu o poveste superbă.
image
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”
O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.