Curling-ul poate fi fascinant

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Curling ul poate fi fascinant jpeg

Curling-ul poate fi fascinant. Dar jucătorii de curling pot fi consideraţi sportivi? 

Într-o seară, cu un televizor dat pe meciul de Liga 1 şi unul întîmplător lăsat pe un canal care transmitea curling, ne cam zburau ochii spre această ciudăţenie. Poate că partida de fotbal nu era tocmai o splendoare. Poate că bizarul acelei discipline ne-a atras. A şi stimulat comentariile. Evident, numele nu poate fi ratat de un popor atît de iute la băşcălie. Dar cine sîntem noi ca să judecăm ce e şi ce nu e sport, cine e şi cine nu e sportiv? Curling-ul pentru noi e bizar, dar vă pot garanta că handbalul e atît de neobişnuit pentru americani încît, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, gazdele au căpătat neobişnuita permisiune de a-l numi Team Handball, ca să nu existe confuzie cu nu ştiu ce îndeletnicire de-a lor. Europenii au fost extrem de enervaţi. Li s-a explicat calm că asta e, punct. O să ziceţi: totuşi, ce legătură între unii care lansează nişte obiecte cu mîner pe gheaţă, secondaţi de alţi cetăţeni măturînd comico-frenetic în calea acestui castron alunecător, şi un sport cu o venerabilă tradiţie, care reproduce un gest imemorial – aruncarea unui obiect contondent către duşman. O fi, dar depinde de strămoşi. Dacă ai tăi trăiau acolo unde lacurile rămîneau îngheţate jumătate de an şi trebuia să stea zi lumină la copcă, poate că îi apuca dorul unui joc cu pietre, poate desenau nişte cercuri, poate că unii deveneau, iarnă după iarnă, din ce în ce mai buni în ochire şi lovire. Poate că se luau la întrecere şi astfel satul tău rezolva un conflict cu satul vecin în loc să se taie oamenii între ei, cine ştie? Şi uite-aşa, hop sportul! Cei de vîrsta mea, în copilărie, trimiteau pe asfalt bucăţi dintr-un soi de gresie către un cerc din care trebuiau scoase prin glisarea acestor chestii fie ambalaje de gumă de mestecat (cu cît mai americane, cu atît mai valoroase), fie capace de bere bătute cu ciocanul (cu cît mai germane, cu atît mai bine). Era un sport de cartier. N a ajuns olimpic. Dar asta nu mă face să descalific şi curling-ul, şi pe practicanţii lui. Dacă ajungem să spunem că un sport e mai sport decît altul, nu cred că sîntem pe un drum bun. Pot zice doar că nu e de pe strada mea. Şi am trecut de perioada în care credeam că în cartierul vecin cresc monştri cu şapte capete. Deşi…

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Ce „trucuri” folosesc supermarketurile pentru a vă determina să cumpărați mai mult decât vă trebuie
Când merg la cumpărături în supermarket, majoritatea românilor au în vedere un buget prestabilit, însă rareori pot să-l respecte respecte, din cauza unor „trucuri” folosite de retaileri.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.