Curierii de altădată

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
m simina jpg

În centrul Iranului se află un vechi oficiu poștal, de prin secolul al XVIII-lea, care în prezent are o întrebuințare pur turistică, fiind un mic Muzeu al Poștei și Comunicației. 

Nimic foarte deosebit pînă aici. Dar iată ce scrie Herodot despre curierii persani și despre sistemul poștal persan antic:Nici zăpada, nici ploaia, nici căldura, nici bezna nopții nu îi împiedică pe acești curieri să își ducă rapid la îndeplinire tura stabilită. O variantă a acestui citat reprezintă deviza neoficială a Seviciului Poștal al Statelor Unite (USPS) și este inscripționată pe fațada oficiului poștal principal din New York.

Nu întîmplător. 

Sistemul de livrare a mesajelor dezvoltat în Imperiul Persan (care includea și Iranul de astăzi) a depășit în performanță ceea ce egiptenii și chinezii aveau deja în materie, apropiindu-se cel mai mult, probabil, de serviciile poștale moderne, mai ales prin spațiul amplu pe care îl acopereau. Rețeaua de drumuri a vastului imperiu era străbătută de curieri poștali călare cu rapiditate și precizie, la o scară atît de mare cum nu se mai întîmplase înainte. Apropo, asta începea să se întîmple cîndva prin anul 500 î.e.n. Astfel a luat naștere și așa-numitul Drum Regal (Royal Road) care lega capitala administrativă a imperiului, Susa (situată undeva în vestul Iranului), de Sardis (vestul Turciei de astăzi). Un mesaj călătorea între șapte și nouă zile de la un capăt la altul al Drumului Regal, care se întindea pe aproximativ 2.600 de kilometri. Un record absolut în context. Aproape de la sine înțeles, serviciile de acest gen erau folosite doar de împărați, în scopuri administrative.

Eficiența sistemului persan se baza și pe regimul de ștafetă pe care îl avea la bază. Herodot detaliază: Primul călăreț îi înmînează mesajul celui de-al doilea, cel de-al doilea celui de-al treilea și astfel mesajul trece din mînă în mînă. Cu alte cuvinte, existau un fel de stații poștale de unde curierii preluau unii de la alții mesajele pentru a le duce la destinație cît mai rapid. Aceste puncte de preluare erau poziționate după un calcul atent care ținea cont de distanța maximă pe care o putea parcurge, cu viteză, un cal. Și călărețul. De fapt, și în asta mai consta succesul perșilor la capitolul curierat, talentul remarcabil al călăreților. Se pare că măiestria lor în călărie a inspirat și conceperea jocului de polo și le-a dat grecilor din Atena ideea de a introduce cavaleria. 

Oricum ar fi, chiar dacă vremea curierilor poștali pe cal a trecut, iscusința și ingeniozitatea perșilor au rămas o sursă de inspirație istorică. Bună de povestit.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.