Curcanii de altădată

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
Curcanii de altădată jpeg

De Ziua Recunoștinței (sărbătorită anual în a patra zi de joi din luna noiembrie), americanii așază în mijlocul mesei vestitul curcan rumenit în cuptor. Ei bine, altădată curcanul venea… singur. Și nerumenit, poate doar puțin obosit.

În secolele XVIII-XIX, pînă spre începutul secolului al XX-lea (în unele zone), turme de curcani cloncănind umpleau drumurile din Statelor Unite ale Americii, în preajma Zilei Recunoștinței. Ce priveliște!

Înaripatele veneau conduse de fermieri, de la fermele din regiunile rurale către piețele din regiunile urbane. Era, practic, singura modalitate pentru a aproviziona orașele cu produse din curcan. Și nu era deloc simplu. Curcanii și însoțitorii lor aveau de parcurs distanțe semnificative, mersul era agale, cam un kilometru și jumătate pe oră, mai ajutau uneori la viteză boabele de porumb sau bățul îndrumător al fermierilor, prevăzut cu o bucată de material roșu în vîrf. Oricum, călătoria dura mai multe zile și mai multe nopți.

Cum se lăsa seara, păsările cu impunătoarea coadă care ia formă de evantai în funcție de dispoziția posesorului se opreau. Se cocoțau pe tot soiul de crengi sau pe acoperișurile locuințelor din zona respectivă, unde se făcea oprirea, și dădeau stingerea. Călătoria se întrerupea și abia în zori călătorii reluau traseul. Uneori nici nu trebuia să se întunece cu adevărat pentru că viețuitoarele asimilau orice loc mai întunecat cu venirea nopții și, deci, cu momentul somnului. V-am spus, drumul spre Ziua Re-cunoștinței era complicat.

Noroc că istoria și mașinile frigorifice au simplificat totul, iar astăzi curcanii ajung în tavă fără vreun efort prea mare de nici o parte. Există și o cunoscută excepție a curcanului condamnat la tavă, datorată președinților americani. Ronald Reagan este cel care a introdus formal grațierea curcanului de la Casa Albă în 1987, deși, sporadic, și alții au mai cruțat cîte unul înainte.

În tot cazul, Ziua Recunoștinței de la americani este mult mai mult decît ospățul de la cină. Cum ar spune tot președintele Reagan (1981): „Aceasta ar trebui să fie atît o zi a generozității, cît și o zi a recunoștinței. Americanii au înțeles întotdeauna că pentru a primi trebuie întîi să dăruiești“. Oare ce mai înțeleg ei astăzi?

Dar voi, voi vă amintiți momentul din Povestea de Crăciun a lui Charles Dickens cînd Bob Crachit și familia lui se pregătesc să mănînce o gîscă la cina de Crăciun, iar Ebenezer Scrooge vine și le aduce un curcan?

Sper că da.

Foto: wikipedia

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.