Curcani, porci şi şobolani

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

În 2013 am scris articolul de mai jos despre porci şi curcani, un articol pe care l-aş fi putut scrie la fel de bine şi în 2016, cu atît mai mult cu cît am trăit de atunci şi experienţa de a fi „Iexcelență“.

Citesc N.N. Taleb, Antifragil. Taleb explică, în stilul său caracteristic, de ce ar trebui să evităm să fim curcani. Curcanii (cel puţin la americani) sînt bine îngrijiţi, primesc tot ce au nevoie şi se îngraşă în mod constant. Starea lor de confort şi bunăstare creşte predictibil de pe o zi pe alta. O evoluţie constantă, aproximativ lineară, spre mai bine. Cei care îi hrănesc sînt prietenoşi cu ei şi de încredere. Asta pînă cînd îi taie. M-am tot gîndit că la noi, în Românica, curcanii ăştia sînt rari, ­căci noi sîntem mult mai interesaţi de porci. Societatea noastră are – în mod evident – înclinaţie pentru porci. Sîntem mult mai mult porci decît curcani.

Deşi credem că trăim prost, totuşi nivelul nostru de trai, comparativ cu media pe glob, este mult, mult mai bun. Avem berica, grătărelul şi ne permitem măcar „nește“ KFC, McDonald’s, cartofi prăjiţi sau cîte o şaorma cu de toate. Canalele de televiziune, politicienii şi vedetele noastre ne oferă rahatul, mizeria sau noroiul necesare pentru a ne răcori şi a ne simţi un pic mai bine după ce i-am înjurat pe unul sau pe altul. Votăm politicieni corupţi şi guiţăm tare că sînt corupţi, apoi ne lăfăim cu ceva de băut sau de molfăit uitîn­du ne la Antena 3, România TV sau Realitatea (că OTV-ul nu mai e) şi „citim“ pozele din tabloide. O bună parte dintre noi speră deschis – iar alţii în secret – că, poate, la un moment dat, or să cîştige şi ei ceva, la fel cum o fac porcii politici sau porcii afacerişti din tranzacţiile cu statul. Dacă nu noi, măcar rudele sau prietenii noştri să fie loviţi de noroc şi să facă o şmechereală care să ne aducă şi nouă „succesuri“.

Avem însă şi noi curcanii noştri. Curcanii ascultă Radio Guerrilla, citesc filozofie, Dilema veche, Kamikaze sau Caţavencii, mănîncă sănătos sau măcar organic, se duc la sală, se îmbracă cu bun-gust şi se văicăresc elegant.

Atît porcii, cît şi curcanii aşteptăm ca statul să ne dea şi nu facem mai nimic ca să schimbăm statul. Continuăm să dăm mită pentru a ne rezolva problemele mai repede şi să ne băgăm în faţă la cozi, dacă avem ocazia sau tupeul. Pupăm în dos autoritatea dacă o întîlnim, deşi o înjurăm pe la spate de toţi morţii sau măcar o dispreţuim cu spume. Problema e aceeaşi şi la curcani, şi la porci. Ne obişnuim cu situaţia pînă cînd ne vine rîndul la tăiere. Porcul sau curcanul politic e mai abil, cîteodată un pic mai sofisticat, dar şi el are aceeaşi problemă. Va fi în cele din urmă înjunghiat, dacă nu chiar sacrificat (Năstase este cel mai bun exemplu).

Taleb crede că trebuie să ne ferim de confort dacă vrem să avem succes. Cu cît mai multe şocuri, cu atît mai bine. Şocurile nu înseamnă sacrificiu. Eu urăsc ideea sacrificiului. Mi se pare stupidă şi demotivantă denumirea de „generaţie de sacrificiu“. Nu am chef să fiu generaţie de sacrificiu, eu vreau să fiu în generaţia de neporc şi necurcan. Pentru asta sînt necesare cîteva lucruri:

● Eu însumi să fac ceva substanţial ca să schimb societatea asta. La fel de substanţial pe cît aş vrea să facă cineva pe care mi-aş dori să îl aleg să mă reprezinte.

● Să sprijin oamenii care fac ceva bun. Nu pe Facebook sau Second Life, ci în realitate.

● Să eliminăm ambiguităţile din politică. Să cerem de la cei pe care îi votăm să ne arate ce au făcut în mod concret înainte de a ne spune ce or să facă. Să îi ajutăm pe cei care ne plac fiind critici cu ei.

● Să încercăm să sprijinim sau să ajutăm la crearea unei prese independente şi necoruptibile. Ştiu că sună aberant pentru mulţi, dar asta e din cauza dependenţei create de statutul de porc sau curcan.

● Să ne gîndim împreună şi să mai adaugăm nişte lucruri care să facă posibilă promovarea meritocraţiei de către sistemul de învăţămînt şi cel administrativ şi să ne punem pe treabă.

Pe lîngă că sînt porc cu ambiţii de curcan, mai sînt şi cioară. De primele două sper să mă vindec urmînd tratamentul de mai sus, de ultima nu am cum – e de la mama.

Azi am citit despre şobolanii de abator. Şobolanii de abator sînt mai mari, mai vicleni şi mai puternici decît şobolanul tipic. În cazul în care nu au acces la mîncare, vor încerca să roadă tot ce este posibil pentru a ajunge la sursa de hrană. În Statele Unite a existat practica de a avea camere speciale pentru şobolani, unde aceştia primeau resturile de la animalele tăiate. Cantitatea de hrană era limitată, iar în condiţiile în care se observa o creştere a numărului de şobolani se impuneau restricţii. Scăderea cantităţii de hrană trebuia făcută însă treptat şi cu mare atenţie, în aşa fel încît să nu ducă la o creştere a agresivităţii şobolanilor, ci doar la un control al populaţiei existente. Pentru a şi păstra porţiile cu care erau obişnuiţi, şobolanii mari nu ezitau să mănînce puii de şobolani.

De cele mai multe ori abatoarele reuşeau să menţină un număr relativ constant de şobolani care erau hrăniţi zilnic, prevenind astfel pagube importante şi posibila infestare a cărnii. Camerele de şobolani erau mult mai rentabile decît investiţiile uriaşe în cuşti enorme de sîrmă groasă care să protejeze camerele frigorifice şi eventual camerele unde avea loc sortarea cărnii. Se evitau astfel atît pagubele structurale (şobolanii distrugeau cabluri, uşi, sistemele de canalizare, zidurile camerelor frigorifice), cît şi costurile foarte mari de deratizare.

Aşa că, pe lîngă porci şi curcani, avem şi problema şobolanului politic. Problemă care se acutizează pe zi ce trece.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.