Curajul și istoria în pas de alergare

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Curajul și istoria în pas de alergare jpeg

Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin din 1936 au fost bîntuite de tendința regimului lui Adolf Hitler de a le transforma într-un major instrument de propagandă, prin care să promoveze superioritatea rasei așa-zis ariene și mai ales forța de neîntrecut a nemților.

Nimic surprinzător. Să lăsăm asta în grija și analiza altora.

Un alt Adolf atrage atenția, Adolf (Adi) Dassler. Cu mai mult de zece ani înainte de Olimpiada de la Berlin, Adi Dassler fondase compania de articole sportive care ulterior a dat numele generic încălțămintei sportive: adidași.

Evenimentul sportiv din 1936 reprezenta o excelentă ocazie pentru compania lui Dassler de a-și face publicitate, așa că proprietarul a decis să furnizeze echipament sportiv atleților care participau la Jocuri, fără a ține cont din ce țară provin. Ideea era să furnizeze încălțăminte sportivă special concepută unui număr cît mai mare de atleți. Printre aceștia se afla și Jesse Owens, un remarcabil atlet afro-american. Marketing simplu și eficient, de cînd lumea și pămîntul. Numai că în contextul de atunci, pe lîngă simplu și eficient, putea fi și realmente periculos. O companie germană care să încălțe un sportiv afro-american la Olimpiada de la Berlin din 1936 nu suna prea conform. Contravenea total ideologiei naziste și putea veni la pachet cu cele mai neplăcute consecințe pentru Dassler și afacerea sa. Doar că acesta a decis să riște. A pariat puțin cu istoria. Aflat în Satul Olimpic, l-a abordat pe Jesse Owens și i-a dăruit adidașii special făcuți pentru el.

Atletul a fost uluit de calitatea produsului, spunînd, în glumă, că ori îi va purta pe aceștia la competiție, ori va evolua desculț. I-a purtat, desigur, și a cîștigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936.

Adi Dassler a cîștigat pariul (de marketing) cu istoria. Compania lui nu numai că nu a avut de suferit, ci s-a ales cu un mare plus de imagine, iar în timp a devenit una dintre cele mai bune firme de echipament sportiv din lume.

Istoria și curajul merg împreună la pas, uneori. Sau sprintează.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Statuia lui Adi Dassler, sculptor Josef Tabachnyk, New York City (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.