Curajul și istoria în pas de alergare
Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin din 1936 au fost bîntuite de tendința regimului lui Adolf Hitler de a le transforma într-un major instrument de propagandă, prin care să promoveze superioritatea rasei așa-zis ariene și mai ales forța de neîntrecut a nemților.
Nimic surprinzător. Să lăsăm asta în grija și analiza altora.
Un alt Adolf atrage atenția, Adolf (Adi) Dassler. Cu mai mult de zece ani înainte de Olimpiada de la Berlin, Adi Dassler fondase compania de articole sportive care ulterior a dat numele generic încălțămintei sportive: adidași.
Evenimentul sportiv din 1936 reprezenta o excelentă ocazie pentru compania lui Dassler de a-și face publicitate, așa că proprietarul a decis să furnizeze echipament sportiv atleților care participau la Jocuri, fără a ține cont din ce țară provin. Ideea era să furnizeze încălțăminte sportivă special concepută unui număr cît mai mare de atleți. Printre aceștia se afla și Jesse Owens, un remarcabil atlet afro-american. Marketing simplu și eficient, de cînd lumea și pămîntul. Numai că în contextul de atunci, pe lîngă simplu și eficient, putea fi și realmente periculos. O companie germană care să încălțe un sportiv afro-american la Olimpiada de la Berlin din 1936 nu suna prea conform. Contravenea total ideologiei naziste și putea veni la pachet cu cele mai neplăcute consecințe pentru Dassler și afacerea sa. Doar că acesta a decis să riște. A pariat puțin cu istoria. Aflat în Satul Olimpic, l-a abordat pe Jesse Owens și i-a dăruit adidașii special făcuți pentru el.
Atletul a fost uluit de calitatea produsului, spunînd, în glumă, că ori îi va purta pe aceștia la competiție, ori va evolua desculț. I-a purtat, desigur, și a cîștigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936.
Adi Dassler a cîștigat pariul (de marketing) cu istoria. Compania lui nu numai că nu a avut de suferit, ci s-a ales cu un mare plus de imagine, iar în timp a devenit una dintre cele mai bune firme de echipament sportiv din lume.
Istoria și curajul merg împreună la pas, uneori. Sau sprintează.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: Statuia lui Adi Dassler, sculptor Josef Tabachnyk, New York City (wikimedia commons)