Curaj și candoare în istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
index jpeg 5 webp

Mare parte din farmecul istoriei îl constituie și modul în care aceasta este prezentată. Dovadă: Cartea curajului și a candorii, semnată de Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga. Subtitlul aduce lămuriri: „Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana”.

Cu ajutorul celor două personaje reale, Radu C. Mihail, militar pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, viitor colonel, și Ana Vasilescu, educatoare în perioada interbelică, autorii ne plimbă prin lumea de acum aproape un veac. Scot din bagaje cîte o bucată delicioasă de istorie, la fix cît să poți savura pe deplin și să îți mai dorești. Rețeta este echilibrată, curaj cît cuprinde, dar și candoare pe măsură.

Nu este de mirare, așadar, că de la fluierul de ofițer al lui Radu Mihail și sacrificiile caracteristice carierei militare cititorul ajunge, pe furiș aproape, la caietul de la cursul de gospodărie al Anei Vasilescu.

Privită din prezent, simpla idee a unui curs de gospodărie pare curioasă și interesantă. Plină de candoare, cumva. Și de curaj, altcumva. Căci curaj îți trebuie nu doar ca să înfrunți dificultățile concrete ale vieții, cum a făcut bunicul Radu cu războiul și cu regimul comunist, ci și ca să te avînți în... gospodărie. Păstrînd proporțiile, firește. Răsfoim.

Notițele bunicii Ana din caiet încep cu definiția gospodăriei, care „constă din următoarele elemente: credința, ordinea, economia, hărnicia și cinstea”. Încă valabilă, aș zice, chiar dacă scrisă prin 1927-1928.

Caietul de gospodărie include de toate, de la rețete culinare și teorie culinară pînă la sfaturi de beauty, cum le-am spune azi. Găsești acolo tot felul de soluții practice pentru diverse situații mai plăcute sau mai puțin plăcute, de la conservarea fructelor pe timp de iarnă la scoaterea petelor de sînge de pe cîrpe.

„Deoarece timpul s-a încălzit, luăm o bucată de pămînt pe care o greblăm bine cu atenție. Apoi facem straturi cîte 75 de centimetri lățimea și 10-15 centimetri de înalt. Le împărțim în 5-6 carele și semănăm pe fiecare diferite plante, de exemplu: arpagic la distanță de 5 cm între fiecare. [...] Apoi semănăm pătrunjel pe un strat, morcovi pe altul, ridichi de lună roșii, mazăre de lună, puțin spanac, fasole copăcele și boabe negre” – asta a notat eleva la pagina 81, cu titlul „1 Mai,primăvara, lucrul în grădină“, că tot sîntem în perioada menționată. Urmează informații despre cultura viermilor de mătase și despre creșterea păsărilor. Asortate (informațiile, nu păsările), în paginile precedente, cu detalii despre bijuterii, corsete și „fasonul de a se îmbrăca”.

Musai a se reține combinația dintre curaj și candoare. O rețetă care nu dă greș în istorie.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.