Cupa Davis: peste 120 de ani de istorie în Salatiera de Argint

Publicat în Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie – 2 martie 2022
Cupa Davis: peste 120 de ani de istorie în Salatiera de Argint jpeg

Recipientul este esențial, o să aflați îndată de ce.

Se pune la bătaie anul 1899. Se adaugă patru membri talentați și pasionați ai echipei de tenis de la Universitatea Harvard, care organizează un meci de tenis între echipa Statelor Unite ale Americii și cea a Regatului Unit. Peste acesta se presară, după gust, un praf de rivalitate americano-engleză, cît să accentueze aroma jocului.

Unul dintre cei patru organizatori, Dwight Davis, jucător de tenis profesionist, plămădește formatul competiției sportive pe echipe Turneul Internațional de Tenis de Cîmp. Se lasă la dospit.

Domnul Davis se ocupă între timp de trofeul turneului. Face comanda la una dintre cele mai cunoscute companii producătoare de trofee de la vremea aceea. Rezultă o cupă de argint care surprinde aerul aristocratic al tenisului din epocă prin numeroasele ornamente florale și prin bordurile decorative. Forma trofeului: teoretic (și mai pretențios), un bol de punci, practic (și mai popular), un bol pentru salată. Costul: aproximativ 750 de dolari la valoarea de atunci (da, domnul Davis făcea parte dintr-o categorie socială care îi permitea să folosească ingrediente scumpe).

Turneul Internațional de Tenis de Cîmp crește de la an la an. În 1905 i se alătură Franța, Austria, Belgia, Australia și Noua Zeelandă, iar apoi se extinde în întreaga lume, ceea ce îi determină pe organizatori să îl numească neoficial Cupa Mondială a Tenisului. Oficial, devine încă din 1945, cînd Dwight Davis moare, Cupa Davis.

Se joacă cu talent și pasiune.

În 1972 se modifică formatul inițial. Se remodelează în 1981 și în 2019. Pentru consistență și savoare se încorporează, pe rînd, jucători precum Fred Pery, Roy Emerson, Rod Laver, Jimmy Connors, John McEnroe, Andre Agassi, Pete Sampras, Roger Federer, Andi Roddick, Rafael Nadal, Novak Djokovic.

Încă de la început, Salatiera de Argint se ornează cu numele campionilor turnelui. Cît cuprinde. Adică primele 19 ediții. Ulterior, cîștigătorii se înscriu pe tava de argint pe care stă trofeul. Cînd și locul de pe tava a fost epuizat, cupa se asezonează cu un piedestal de lemn pe care sînt prinse tăblițe de argint unde se trec numele învingătorilor. Urmează și un al doilea astfel de piedestal, apoi al treilea, care are spațiu de inscripționare pînă în 2036.

Între timp, jocul continuă. Ca și istoria.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop, zodii, stres jpg
Spune adio stresului cu aceste 4 superalimente care scad nivelul de cortizol. Oboseala, tensiunea și insomnia vor fi doar niște amintiri urâte
Stresul zilnic ne poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală, iar cortizolul – hormonul eliberat de corp în momente de stres – poate contribui semnificativ la aceste efecte.
riduri jpg
Scapă de riduri cu un truc rapid. Îți va revitaliza pielea și o va face să arăte mai tânără. Ai nevoie de doar un singur ingredient pe care nu trebuie să dai niciun ban
Ridurile și liniile fine sunt semne naturale ale îmbătrânirii, dar ele pot fi atenuate cu o metodă simplă și accesibilă: terapia facială cu gheață. Deși pe piață există multe produse care promit o piele tânără și strălucitoare, gheața poate oferi beneficii asemănătoare, fără costuri ridicate și fără
nosferatu  jpg
Personajul principal din Nosferatu vorbește limba dacă. Filmul, unul dintre cele mai terifiante, este favorit la Oscar
Reimaginarea lui Robert Eggers a clasicului horror german mut din 1922 „Nosferatu” este anunțat ca fiind unul dintre cele mai terifiante, dar și cele mai uimitoare din punct de vedere vizual,
Neymar facebook jpg
Neymar, cea mai mare țeapă din istorie: au apărut sumele cheltuite de saudiți cu el, de când stă pe tușă
Petrodolarii, dacă sunt fără număr, se și duc pe apa sâmbetei, uneori. Cazul transferului lui Neymar, de la PSG la Al-Hilal, fix asta demonstrează acum.
cablu electric submarin FOTO Shutterstock
Pași mari pentru realizarea Coridorului Verde, care va conecta energetic Marea Caspică cu UE
Compania mixtă care va realiza Coridorul Verde va fi înființată în următoarele 30 de zile, a informat miercuri Ministerul Energiei, precizând că acest coridor va conecta energetic Marea Caspică cu UE.
Odihnă, flori, somn jpg
Ce temperatură ar trebui să fie în camera ta pentru a arde calorii în timp ce dormi
Știm că somnul este vital pentru sănătate, însă puțini dintre noi realizează că acesta poate deveni un aliat de încredere și în lupta cu kilogramele în plus.
ciorba de burta jpeg
Ciorbă de burtă falsă. Ingredientul secret care o face delicioasă
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc foarte apreciat, însă, din cauza procesului lung de gătire și a ingredientelor speciale, mulți preferă o variantă mai simplă, dar la fel de gustoasă: ciorba de burtă „falsă”.
Într un sediu al Arhivelor Naționale plouă la fel ca afară Foto Captură video Sindicatul Europol jpg
Într-un sediu al Arhivelor Naționale plouă la fel ca afară. Sindicatul Europol: „Apa se prelinge la fiecare ploaie”
Sindicaliştii Europol au publicat pe rețelele de socializare un videoclip cu sediul Serviciului Județean Suceava al Arhivelor Naționale în care plouă la fel ca afară. Imaginile au fost publicate în contextul în care angajații de la arhive, din întreaga țară, au intrat în grevă generală.
Jaqueline
România, pe aripile unor fete dedicate țării: federația de tenis se ruga de cele care au dat bir cu fugiții
Din fericire, vom înfrunta Japonia, în turul I de la Billie Jean King Cup Finals (mâine, după ora 11.00), având în lot niște sportive care au dat tot aveau mai bun pentru echipa noastră, în aprilie.