Cum se poate ajuta cultura

8 mai 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

După ce dl Andrei Pleșu a publicat articolul „O dilemă mai puțin în presa noastră...”, reacțiile de sprijin și mesajele de solidaritate au fost copleșitoare. Acestea au venit, abundent, din toate colțurile țării și din toate straturile sociale: de la lideri politici de mare calibru și de la milionari pînă la cetățeni modești, funcționari, dăscălime, pensionari. Am putut nota chiar și reacții de solidaritate din mediul cultural, deși în lumea aceasta, cum se știe, ipocrizia și invidia sînt motoare sufletești puternic turate în permanență. E drept, am văzut în unele colțuri și jubilație la vestea că revista noastră este în pericol. Au fost și dintre cei care au cîntat prohodul Dilemei vechi în cîntec de petrecere cu chiuituri. Nu a lipsit nici fenta aceea în care anunți rece dispariția cuiva, dar faci un semn discret sau scrii un anume cuvînt din care se deduce imediat starea de satisfacție pe care vrei s-o transmiți. Deh, dacă nici intelectualii umaniști nu exprimă omenescul cel mai omenesc, atunci cine? În orice caz, vreau să le mulțumesc tuturor în numele grupului care face Dilema veche săptămînă de săptămînă. Ne emoționează să vedem că sîntem importanți în viața de zi cu zi a atîtor oameni! Și mulțimea mesajelor de dragoste și de susținere ne motivează în plus să căutăm și să găsim soluții.

În toate mesajele, însă, exprimată limpede sau subînțeleasă, a existat o idee a cărei recurență cere, cred, clarificări, cu atît mai mult cu cît intrăm într-o criză economică pe care nu puțini o anticipează cu mare îngrijorare. Este vorba despre ideea, cumva general împărtășită, că un produs cultural (revista noastră, de pildă) este necesarmente un produs ce se cere subvenționat. Costurile sale nu se pot acoperi din vînzarea sa și atunci trebuie să existe mereu cineva, că e statul, că e un Mecena, care să aducă bani din altă parte și să-l susțină. Se apelează, așadar, la argumente înalte pentru a convinge pe cineva sensibil și bogat să piardă ceva bani ca să existe produsul cultural respectiv.

În general, cînd spui cultură, spui subvenție. Nu neg că așa este în multe situații. Există instituții culturale care trebuie să rămînă publice în cel mai radical sens, adică să ofere acces gratuit la propriile servicii, precum bibliotecile, care trebuie subvenționate. Există instituții de cultură care fac cultură înaltă și pot funcționa numai cu subvenție, precum Academia Română, teatrele de repertoriu, operele, filarmonicile etc. Există și acte de cultură care trebuie subvenționate (festivaluri de genul „George Enescu”, TIFF, cel de teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru etc.). Dar nu acesta este cazul peste tot. Există o bună parte a culturii care se poate face foarte bine în regim privat. Știu bine că tocmai contrazic o prejudecată puternică, dar există pe lumea asta edituri private prospere, reviste culturale care „se țin” din ce vînd, producții artistice (mai ales cinematografice, dar nu numai) de succes financiar etc. Evident, nici un proprietar al unei asemenea întreprinderi nu se îmbogățește din așa ceva. Dar sănătatea și stabilitatea financiară a produsului e asigurată, căci nimeni nu trebuie, cum se spune, să aducă bani de acasă ca să-l țină în viață. Nu toată cultura se cere a fi „asistată”. Or, dacă un produs cultural din această categorie se întîmplă să ajungă în dificultate în aceste zile, el se află în situația multor întreprinderi comerciale de acum, iar nevoia sa de ajutor nu este o nevoie de sprijin financiar de moment, ci a unui ajutor ce ține de guvernanța sa. El nu are nevoie de o sumă ce se strînge prin chetă, ci de un partener. Partener putînd fi, de pildă, și cineva care cumpără un abonament pe un an. Căci el plătește înainte un contract cu revista prin care aceasta se obligă să-i trimită acasă toate edițiile ei. Nu discut aici despre o situație particulară, cu atît mai puțin despre situația Dilemei vechi (una dintre cele mai paradoxale cu putință, altfel!). Ce spun, în aceste vremuri, este că nu toată cultura are nevoie de un Mecena. Părți ale ei se întîmplă să aibă nevoie pur și simplu de un investitor, mic cît un abonat sau mare cît un proprietar, care să joace după regulile capitalismului de secol XXI. Atît! Cred că un stat înțelept ar trebui să aibă grijă nu doar să subvenționeze ce e de subvenționat în cultură, ci să și amenajeze terenul pentru cît mai multă cultură ce se susține singură.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.